Ontdek de voordelen van castorolie

Castorolie is vooral bekend om zijn vermogen om haar te helpen groeien. Veel vrouwen gebruiken het af en toe ook op wenkbrauwen en wimpers.
Ontdek de voordelen van castorolie

Laatste update: 11 mei, 2022

Castorolie of wonderolie is rijk aan ricinolzuur (87 tot 91%), waardoor het de hoogste en meest stabiele viscositeitsindex heeft van alle plantaardige oliën. De olie is afkomstig van de vrucht van de wonderboom, een plant die als oliezaad voor industrieel en siergebruik wordt gekweekt. Het heeft een aantal industriële toepassingen, waaronder de vervaardiging van zepen, geneesmiddelen, parfums, tonica, emulgatoren en nog veel meer.

De meest populaire toepassingen van castorolie

  • Make-up verwijderaar
  • Een ontspannende massageolie
  • Vochtinbrengende crème voor haar, huid en nagels
  • Herstelt gespleten haarpunten en beschadigd haar in het algemeen
  • Een stimulans voor de groei van haar, wenkbrauwen, wimpers en nagels
  • Adjuvant (bij eelt en likdoorns)
  • Littekens en striae verminderend
  • Verzachtend bij insectenbeten

Hoewel dit product voordelen kan bieden, kan verkeerd gebruik ervan tot onaangename situaties leiden. Daarom raadt men een consequent en verantwoord gebruik aan.

Bijwerkingen

Castorolie is wel gebruikt als huishoudelijk zuiverend middel. Dit is echter geen aanbevolen gebruik, want het veroorzaakt meerdere gevaren voor de gezondheid. In feite heeft het gebruik van castorolie in huis enige controverse in de wetenschappelijke gemeenschap teweeggebracht.

Castorolie is afkomstig van een zaad dat uit ricinolzuren bestaat. Het werd door verschillende culturen aangenomen als een oraal middel tegen constipatie. Maar ook al ‘helpt’ het dit darmproces, het heeft belangrijke nadelige effecten, zoals:

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Zwakte
  • Uitdroging
  • Verlies van eetlust
  • Buikpijn

Het is belangrijk dat, welk gebruik je ook van castorolie wilt toepassen, je eerst met je arts overlegt. In geen geval mag je je toevlucht nemen tot het advies van mensen die niet tot de wetenschappelijke gemeenschap behoren. Dat kan namelijk je gezondheid in gevaar brengen (zowel op korte als op lange termijn).

Cosmetische voordelen van castorolie

Ontdek de voordelen van castorolie voor bijvoorbeeld de wimpers

Zoals hierboven vermeld, is een van de meest wijdverbreide toepassingen van deze wonderolie het stimuleren van de groei van haar, nagels, wimpers en wenkbrauwhaar. Je kunt, door het ongeveer 15 dagen dagelijks te gebruiken, de voordelen ervan al waarnemen. Dit komt door het hoge gehalte aan vitaminen en antioxidanten.

Wimpers en wenkbrauwen

Om gebruik te maken van castorolie voor de groei van je wenkbrauwen en wimpers, raden we je aan het mascaraflesje weg te gooien, want je hebt alleen de applicator nodig. Dan moet je als eerste het borsteltje in kokend water leggen om het te ontsmetten en alle make-up resten te verwijderen. Droog het vervolgens af met een schone handdoek voor je het in de castorolie doopt. Breng de olie tot slot aan voor je gaat slapen.

De ideale tijd om de olie te gebruiken is ongetwijfeld ‘s avonds vlak voor het slapengaan, want dan is de kans kleiner dat de olie in je ogen kan komen, ze irriteert en ze ongemakkelijk maakt.

Castorolie voor je haar

Castorolie is dik en moeilijk te verwijderen bij overvloedig gebruik. Daarom heb je aan een theelepel genoeg om het van het midden van het haar naar de uiteinden toe uit te smeren. Laat het 30 minuten zitten en was je haar dan zoals gewoonlijk. Hierdoor zal het meer gehydrateerd en sterker worden.

Nagels

Deze krachtige olie stimuleert ook de nagelgroei. Doe de olie op nagels en nagelriemen om de huid te hydrateren en de nagels te versterken.

Vochtinbrengende crème van castorolie voor je lichaam

Gebruik een vochtinbrengende crème voor de huid

Zoals eerder gezegd stimuleert deze wonderolie groei, maar hij kan ook helpen de huid en het haar diep te hydrateren.

Als je van je droge ellebogen, knieën en hielen af wilt, breng dan een paar druppels castorolie aan en je zult zien hoe deze plekken er in 15 dagen veel gladder en in het algemeen beter uitzien.

Conclusie

Castorolie is een product dat voor bepaalde problemen gebruikt kan worden, zoals het hydrateren van de huid en het haar. Matig gebruik is echter essentieel om te voorkomen dat je het bijvoorbeeld in de ogen krijgt, bijvoorbeeld bij het bevochtigen van de ooglidzone of het bevorderen van de groei van wenkbrauwen en wimpers. Wellicht ook interessant voor jou

3 schoonheidstrucs voor moeders die weinig tijd hebben
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 schoonheidstrucs voor moeders die weinig tijd hebben

Vandaag laten we je enkele schoonheidstrucs zien voor moeders die weinig tijd hebben zodat ze er goed uit zien en zich goed voelen.



  • Abin Keen M, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. Julio-Agosto 2016. 7 (4): 311-315.
  • Azadmard-Damirchi, Sodeif & fathi achachlouei, Bahram & Alirezalu, Kazem & Alirezalu, Abolfazl & Hesari, Javad & Emami, Shiva. (2011). Physiological and Medicinal Properties of Castor Oil.
  • Patel, Vinay R et al. “Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production.” Lipid insights vol. 9 1-12. 7 Sep. 2016, doi:10.4137/LPI.S40233.
  • Purnamawati S, Indrastuti N, et al. The role of moisturizer in dressing various kinds of dermatitis: a review. Clinical Medicine and Research. Diciembre 2017. 15 (3-4): 75-87.
  • Reis Gavazzoni Mª F. Hair cosmetics: an overview. International Journal of Trichology. Enero-Marzo 2015. 7 (1): 2-15.
  • Vieira C, Evangelista S, et al. Effect of ricinoleic acid in acute and sub chronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation. 2000. 9 (5): 223-228.