Huismiddeltjes om je nagels te versterken na de bevalling

Breekbare nagels zijn een van de meest voorkomende verschijnselen van zwangerschap door circulerende oestrogenen. We vertellen je enkele huismiddeltjes om je nagels postpartum te versterken.
Huismiddeltjes om je nagels te versterken na de bevalling

Laatste update: 06 december, 2021

Postpartum nagels ondergaan grote veranderingen waardoor ze vatbaarder zijn voor breken of barsten. Hoewel er verschillende medische behandelingen zijn om ze gezonder te maken, zijn er ook enkele huismiddeltjes die je kunt gebruiken om je nagels te versterken. Leer er alles over in dit artikel!

Nagelveranderingen na de bevalling

Zwangerschap wordt gekenmerkt door belangrijke hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw, die onvermijdelijke veranderingen in het uiterlijk van het haar, de huid en de nagels veroorzaken.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Dermatology komen nagelveranderingen voor bij tot wel 40% van de zwangere vrouwen. Enkele van de meest voorkomende manifestaties zijn onder andere ingegroeide nagels, broosheid of het verschijnen van witte vlekken op de nagels.

Daarom is het waarschijnlijk dat tijdens de postpartum periode de nagels van een moeder zwakker zullen zijn. Na een paar maanden en met de normalisatie van de hormonen kunnen ze echter weer in hun gewone staat terugkeren.

 

Huismiddeltjes om na de bevalling je nagels te versterken

Veel middeltjes kunnen je nagels versterken en breken voorkomen en ze er gezonder uitlaten zien. Ook kunnen ze er betere groeimogelijkheden door krijgen.

Een evenwichtige voeding om je nagels te versterken

Nagels hebben, net als de rest van het lichaam, een gevarieerde en evenwichtige voeding nodig om zich gezond te blijven ontwikkelen. Daarom is een geschikt dieet er een met fruit, eiwitten, water, groenten, en een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen.

Ook een dieet dat weinig ijzer bevat kan tot broze en breekbare nagels leiden. Biotine (Engelse link), een belangrijke soort B-vitamine, helpt op zijn beurt de sterkte van haar en nagels te verbeteren. Het komt van nature voor in de volgende voedingsmiddelen:

 • Gist
 • Gekookte eieren
 • Sardientjes
 • Walnoten
 • Bloemkool
 • Bananen

Castorolie

Huismiddeltjes om je nagels te versterken na de bevalling zoals castorolie

Het aanbrengen van castorolie op de nagels, met een zachte massage erop, kan de bloedsomloop en de groei bevorderen.

Op zijn beurt is het geen goed idee om de nagels te kort te knippen, want daardoor komt de nagelmatrix bloot te liggen en worden ze kwetsbaarder voor beschadiging en infectie.

In plaats daarvan is het raadzaam ze regelmatig te bevochtigen met castorolie. Die voorziet de nagels namelijk van een grote hoeveelheid vitamine E. Deze voedingsstof is verantwoordelijk voor de glans van gezonde nagels.

Vermijd bepaalde agressieve producten om je nagels te versterken

Het is belangrijk het gebruik van nagellak removers met aceton te vermijden, want die kunnen je nagels verzwakken en uitdrogen. Als aceton de enige optie is, is het beter niet de hele nagel in te weken en hem goed te wassen en te hydrateren.

Geen enkele nagelbehandeling, zoals poeder of gel, helpt om de nagels te versterken. Sterker nog, die waarbij harde verwijderingsmethoden nodig zijn, kunnen ze juist sterk aantasten.

De beste optie is je nagels te lakken met nagellakken die weinig of geen giftige chemicaliën bevatten, zoals de hieronder genoemde:

Gelpolijstkits voor thuisgebruik die gebruik maken van UV-licht gebruiken vormen een groot gevaar voor de gezondheid omdat ze niet gereglementeerd (Engelse link) zijn en de gebruikers vaak niet opgeleid zijn om ze te gebruiken.

Vijl je nagels en houd ze netjes

Gezonde en sterke nagels hebben kan het uiterlijk van je handen verbeteren. Maar ze bieden niet alleen esthetische voordelen, ze kunnen ook bijdragen tot het uitvoeren van verschillende dagelijkse taken.

Daarom kan het netjes en vierkant gevijld houden van je nagels voorkomen dat ze breken of blijven haken. Bovendien helpt een goede nagelverzorging bij het voorkomen van nagelbijten.

Verzachtende middelen

Een droge huid gaat in de meeste gevallen gepaard met droge nagels. Als de huid rond het nagelbed uitgedroogd is, kan dat de nagels tijdens de groei beschadigen.

Om een droge huid te voorkomen raadt de American Academy of Dermatology Association aan (Engelse link) vaseline, verzachtende middelen en vocht inbrengers die vitamine E, vitamine A, allantoïne of ureum bevatten op je handen en nagels aan te brengen.

Houd je nagels droog

De blijvende vochtigheid in de nagels kan ze verzwakken en ze zachter en vatbaarder voor breuk maken. Om dit te voorkomen is het altijd het beste je nagels te drogen na het douchen of zwemmen.

Ook is het een uitstekend idee handschoenen te dragen bij het wassen van oppervlakken, kleding of afwas. Zo voorkom je niet alleen contact met water, maar ook met schoonmaakmiddelen die erg agressief zijn voor de huid.

Nagelriemen moet je laten zitten, niet terugduwen of knippen, want ze dienen om ziekteverwekkers buiten te houden.

Het is belangrijk de handen en de nagels te hydrateren


Versterk je nagels na de zwangerschap en vraag zo nodig een arts om advies

Tot besluit: veranderingen in nagels, huid en haar zijn normale postpartum verschijnselen. Gelukkig draagt de toepassing van huismiddeltjes om deze structuren te versterken bij tot de verbetering van hun uiterlijk.

Zoals we altijd zeggen, is het niet raadzaam medicijnen of middelen te gebruiken die niet door gespecialiseerd medisch personeel zijn aangewezen. Veel vrij verkrijgbare producten beloven de gezondheid van de nagels te verbeteren, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze opties meer dan alleen cosmetische voordelen bieden. Wellicht ook interessant voor jou

Wat voor type moeder ben jij?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat voor type moeder ben jij?

Wat voor type moeder ben jij? Hier vind je een aantal typen moeders en hun kenmerken. Blijf lezen en kom erachter welk type jij bent. • Gel manicures: Tips for healthy nails. [Internet]. Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/gel-manicures
 • Nail care secrets. [Internet]. Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets
 • Erpolat S, Eser A, Kaygusuz I, Balci H, Kosus A, Kosus N. Nail alterations during pregnancy: a clinical study. Int J Dermatol. 2016 Oct;55(10):1172-5. doi: 10.1111/ijd.13316. Epub 2016 Apr 20. PMID: 27097299.
 • Haneke E. Onychocosmeceuticals. J Cosmet Dermatol. 2006 Mar;5(1):95-100. doi: 10.1111/j.1473-2165.2006.00232.x. PMID: 17173580.
 • Atwater AR, Reeder M. Trends in nail services may cause dermatitis: not your mother’s nail polish. Cutis. 2019 Jun;103(6):315-317. PMID: 31348454.
 • Gatica-Ortega ME, Pastor-Nieto MA, Gil-Redondo R, Martínez-Lorenzo ER, Schöendorff-Ortega C. Non-occupational allergic contact dermatitis caused by long-lasting nail polish kits for home use: ‘the tip of the iceberg’. Contact Dermatitis. 2018 Apr;78(4):261-265. doi: 10.1111/cod.12948. Epub 2018 Jan 12. PMID: 29327355.