Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen de huid na de bevalling?

Hormonen spelen een fundamentele rol tijdens en na de zwangerschap. Vandaag zullen we het hebben over de invloed van hormonale veranderingen op de huid na de bevalling.
Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen de huid na de bevalling?

Laatste update: 05 augustus, 2021

De huid na de bevalling ondergaat belangrijke veranderingen als gevolg van de hormonale veranderingen van de zwangerschap. In feite zijn huidveranderingen het meest opvallend omdat ze meer worden blootgesteld. Om deze reden zijn ze een van de manifestaties die postpartum moeders het meest treffen. Hier zijn enkele van deze wijzigingen.

Huidveranderingen na de bevalling

Metabolische, endocriene en immunologische veranderingen veroorzaken veranderingen in het huidoppervlak. Van een droge huid, het verschijnen van zachte fibromen en seborroïsche keratose, tot die vervelende striae.

Toegenomen donkere kringen onder de ogen

In de periode na de bevalling zijn de vermoeidheidsniveaus van een vrouw zo hoog dat ze veranderingen in haar fysieke verschijning kan zien. Een daarvan is de toename van donkere kringen onder de ogen. Na de bevalling verschijnen donkere kringen onder de ogen als gevolg van hormonale veranderingen, uitputting of de intense activiteit die het nieuwe leven na de zwangerschap met zich meebrengt.

Natuurlijk zullen de uren dat een vrouw kan rusten afnemen. Haar verantwoordelijkheden en stressniveaus nemen echter toe. Dit alles draagt aanzienlijk bij aan een vermoeid uiterlijk en meer opvallende donkere kringen onder haar ogen.

Hormonale veranderingen: de aanwezigheid van striae gravidarum of striemen

Een vrouw met striae op haar buik.

Striae kunnen verschijnen als gevolg van uitzetting en verandering van het dermale bindweefsel. Dit is een gevolg van hormonale invloeden, genetica en fysieke rekking van de huid. Ze treffen 63 procent van de zwangere vrouwen, meestal tussen de zesde en zevende maand van de zwangerschap.

Ze worden gekenmerkt door violette of roze atrofische banden langs de spanningslijnen van de huid, meestal op de buik, borsten, heupen, dijen en billen. Na verloop van tijd worden striae bleker en minder opvallend, maar verdwijnen niet helemaal.

Soorten striae

Striae treden op als gevolg van abrupt uitrekken van de huid op elk deel van het lichaam. Striae kunnen verschillende verschijningsvormen aannemen, waaronder:

  • Roze striae: de striemen die recenter zijn ontstaan. Wanneer het huidweefsel breekt, komen de onderliggende bloedvaten bloot te liggen. Ze zijn gemakkelijker te behandelen en te beheren vanwege hun korte evolutie. Het constante en dagelijkse gebruik van vochtinbrengende crèmes helpt aanzienlijk bij de verbetering ervan.
  • Parelachtige of witte striae: witte striae zijn al vezelachtige littekens op het huidoppervlak. Daarom is hun evolutietijd langer en hebben ze een andere en meer toegewijde behandeling nodig.

Hyperpigmentatievlekken, een andere manier waarop hormonale veranderingen de huid na de bevalling beïnvloeden

Een van de meest beruchte huidveranderingen en een die vrouwen na de bevalling het meest met hun dermatologen bespreken, is hyperpigmentatie. Deze vlekken ontwikkelen zich bij 90 procent van de zwangere vrouwen, in de meeste gevallen in de tweede helft van de zwangerschap.

Hyperpigmentatie wordt toegeschreven aan een combinatie van meerdere factoren :

  • Hormonale veranderingen
  • Genetische aanleg
  • Blootstelling aan ultraviolette stralen

Het verschijnt niet alleen als chloasma – hyperpigmentatie op de wangen, voorhoofd, neusbrug en bovenlipgebied – maar verhoogt ook de pigmentatie op de tepelhof, geslachtsorganen, oksels, gebied rond de navel en de binnenkant van de dijen.

Hormonale veranderingen: zwangerschapsmasker

Melasma is een veel voorkomend huidprobleem dat wordt veroorzaakt door symmetrische, bruine vlekken in het gezicht. Hoewel zwangerschap een van de belangrijkste oorzaken van melasma is, kan het gevolgen hebben voor vrouwen die orale anticonceptiva of hormonen gebruiken.

De belangrijkste verzwarende factor is blootstelling aan zonlicht en komt daarom voor in gebieden zoals het gezicht. In die zin is bescherming tegen de zon tijdens de zwangerschap essentieel. Met andere woorden, zwangere vrouwen moeten blootstelling aan ultraviolette en zichtbare stralen vermijden om uitbraken of verergering te voorkomen.

Het dagelijks gebruik van breedspectrumzonwering in combinatie met zichtbare lichtblokkers zoals ijzeroxide, beveelt men aan. Ook moet je zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw aanbrengen in geval van voortdurende blootstelling aan de zon.

Een vrouw met melasma op haar gezicht.

Acne laesies

Het is vaak gebruikelijk om zwangerschapsacne te vinden als gevolg van overmatige activiteit van de talgklieren en hormonale veranderingen die milde uitbraken veroorzaken. De aanwezigheid van de karakteristieke laesies van deze pathologie is meestal duidelijker tijdens het eerste en tweede trimester.

Dit gebeurt vanwege de toename van androgenen, waardoor de talgklieren van de huid groter worden en er meer talg wordt geproduceerd. Daarom veroorzaakt de verhoogde talg verstopte poriën en leidt tot ontstekingen, bacteriën en puistjes.

Acne die ontstaat tijdens de zwangerschap en na de bevalling is meestal tijdelijk en verdwijnt wanneer de hormoonspiegels normaliseren.

Hormonale veranderingen en huidveranderingen na de bevalling

De fysiologische veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap zijn een gevolg van metabole en hormonale aanpassingen die nodig zijn om de zich ontwikkelende foetus te ondersteunen. De behandeling van deze goedaardige huidveranderingen is overwegend esthetisch. Nieuwe moeders moeten we gewoon geruststellen en zorgen dat ze niet ongerust zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bieber AK, Martires KJ, Stein JA, Grant-Kels JM, Driscoll MS, Pomeranz MK. Pigmentation and Pregnancy: Knowing What Is Normal. Obstet Gynecol. 2017 Jan;129(1):168-173. doi: 10.1097/AOG.0000000000001806. PMID: 27926637.
  • Bolanca I, Bolanca Z, Kuna K, Vuković A, Tuckar N, Herman R, Grubisić G. Chloasma–the mask of pregnancy. Coll Antropol. 2008 Oct;32 Suppl 2:139-41. PMID: 19140277.
  • Guinot C, Cheffai S, Latreille J, Dhaoui MA, Youssef S, Jaber K, Nageotte O, Doss N. Aggravating factors for melasma: a prospective study in 197 Tunisian patients. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Sep;24(9):1060-9. doi: 10.1111/j.1468-3083.2010.03592.x. Epub 2010 Feb 25. PMID: 20202051.
  • Vázquez M, Sánchez JL. The efficacy of a broad-spectrum sunscreen in the treatment of melasma. Cutis. 1983 Jul;32(1):92, 95-6. PMID: 6349944.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.