Een zwangerschapsbeautygids om mooi te blijven

We hebben een zwangerschapsbeautygids voor je samengesteld, zodat je voor jezelf kunt blijven zorgen zonder je gezondheid of die van je baby aan te tasten.
Een zwangerschapsbeautygids om mooi te blijven

Laatste update: 15 juni, 2021

De wereld van schoonheid kan ingewikkeld zijn. Er zijn zo veel opties, producten en technieken, dat we er vaak overweldigd door worden. Als je ook een baby verwacht, dan maakt het de zaken vaak nog ingewikkelder. Daarom hebben we een handige zwangerschapsbeautygids voor je samengesteld!

Waarom hebben we dit gedaan? Nou, niet alle schoonheidscomponenten zijn aan te raden tijdens de zwangerschap. Er treden namelijk veranderingen in je huid en haar op als gevolg van je hormonen. De andere reden is gewoon omdat je het beste verdient! Daarom mag je de tips die we je vandaag brengen niet missen!

De beste zwangerschaspbeautygids

Tijdens de zwangerschap is het assortiment producten dat voor je beschikbaar is enigszins beperkt, omdat sommige schadelijk kunnen zijn voor jou of de baby. Maar tegelijkertijd zorgen hormonale veranderingen ervoor dat je huid en haar aanzienlijk lijden.

Een van de meest voorkomende frustrerende veranderingen voor zwangere vrouwen is het verschijnen van acne. Een verhoogde stofwisseling en hormonen kunnen ervoor zorgen dat de huid vetter wordt. Op dit moment kun je het beste vertrouwen op producten voor de gevoelige huid. Hetzelfde geldt voor hyperpigmentatie, striae en tal van andere symptomen. Maar wat kun jij er aan doen?

Producten die je moet vermijden tijdens de zwangerschap

Het beste is om een deskundige te zoeken om je te adviseren. Een dermatoloog bijvoorbeeld die je specifieke behoeften kan zien en je kan vertellen welke producten je kunnen helpen. Er zijn echter enkele algemene aanbevelingen die we je ook mee willen geven.

Pas op met vitamine A

Lokaal gebruik van vitamine A wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Dit omvat retinoïden en derivaten van deze vitamine. Het gebruik ervan, volgens het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, verhoogt het risico op aangeboren afwijkingen bij de foetus en neuropsychiatrische veranderingen bij de moeder (depressie, angst, stemmings- of gedragsveranderingen).

Niet alle etherische oliën

Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van aromatherapie, is het raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen als je zwanger bent. Aan de ene kant is je reukvermogen veel gevoeliger en kunnen sommige geuren onaangenaam voor je zijn, zelfs geuren die je vroeger lekker vond.

Aan de andere kant hebben bepaalde etherische oliën stimulerende eigenschappen en kunnen ze een nadelig effect hebben op de baby. Dit gebeurt bijvoorbeeld met rozemarijn en salie, omdat ze de afscheiding van oxytocine en weeën stimuleren. Je moet ook voorzichtig zijn met kaneel, kruidnagel, oregano, pepermunt en atlasceder.

Zwangerschapsbeautygids: striae

Dit is ongetwijfeld een ander probleem dat zwangere vrouwen treft en dus niet mag missen in onze zwangerschapsbeautygids. We hebben het over het verschijnen van striae. Ze verschijnen wanneer de huid snel groeit en uitrekt. In dit stadium is het gebruikelijk dat ze op de buik en borsten verschijnen.

Om deze striemen te voorkomen, moet je voor de elasticiteit van je huid zorgen. Daarvoor is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Er zijn ook specifieke crèmes, hoewel je elke vochtinbrengende en vette crème kunt gebruiken. Een andere natuurlijke optie is amandelolie of kokosolie, wat erg goed kan helpen.

Pas op voor vlekken

Dit noemen we ook wel zwangerschapschloasma of chloasma gravidarum. Het is een intensere pigmentatie op het gezicht, linea alba, tepelhof en uitwendige geslachtsorganen.

Nogmaals, hormonen maken de huid gevoeliger voor de zon en veroorzaken deze huidpigmentatie. Om deze reden is het belangrijk om de blootstelling aan UV-stralen te beperken.

Tijdens het eerste trimester raden we je bijvoorbeeld aan om een hoed met een brede rand te dragen en om de twee uur zonnebrandcrème met SPF 30 tot 50 aan te brengen.

Je kunt er ook voor kiezen om minerale filters te gebruiken, zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze fungeren als een scherm op het huidoppervlak in plaats van te worden geabsorbeerd.

Een zwangerschapsbeautygids om ook in de zon mooi te blijven

Haar mag ook niet ontbreken in onze zwangerschapsbeautygids

Als je zwanger bent, ben je misschien blij met je haar. Het is namelijk heel gebruikelijk dat de haardichtheid en het volume toenemen, hoewel je tijdens de postpartumperiode haaruitval zult opmerken. Dit is normaal, maar als je producten gebruikt om je haar te versterken, ziet het er weer uit als voorheen.

Je moet echter sommige chemische producten die ftalaten bevatten vermijden. Dit is bijvoorbeeld aanwezig in haarlak. Informatie is niet erg duidelijk, maar sommige experts zeggen dat het de groei van de foetus kan beïnvloeden.

Zwangerschapsbeautygids: pas goed op jezelf!

We hopen dat je deze bondige zwangerschapsbeautygids nuttig vond. Pas goed op jezelf en raadpleeg bij twijfel een specialist. Vermijd sauna’s, heet water en bepaalde soorten massages. Onthoud dat er echter genoeg dingen zijn die je wel kunt doen om jezelf te verwennen in deze speciale tijd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.