Hoe je haaruitval na de bevalling kunt voorkomen

22 september 2018

In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je haaruitval na de bevalling kunt voorkomen.

Tijdens de negen maanden van de zwangerschap ervaart het lichaam van een vrouw veel hormonale veranderingen om tegemoet te komen aan de behoeften van de baby die zich in haar vormt.

Tijdens deze maanden, evenals na de bevalling, kunnen de veranderingen die het lichaam ondergaat invloed hebben op het haar van de moeder. Maar wanhoop niet! Er is hulp onderweg.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap begint het haar zijn glans te verliezen en zul je wat haarverlies ervaren. Echter, in het tweede en derde trimester herstelt het zijn vitaliteit, wordt het glanzender en volumineuzer.

Wanneer de tijd echter rijp is om te bevallen, storten de hormoonspiegels in en kan dit haaruitval veroorzaken. Gelukkig is deze vorm van haaruitval omkeerbaar, maar het moet goed worden behandeld.

Voordat we je een paar tips geven om dit fenomeen te voorkomen en je haar mooi te houden, moeten we enkele redenen achter haaruitval na de bevalling bekijken.

Oorzaken van haaruitval na de bevalling

Er zijn verschillende triggers voor haarverlies na de bevalling die pathologisch kunnen zijn. Naast de hormonale verandering kan haaruitval een gevolg zijn van stress en ernstige voedingstekorten.

Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon dat essentieel is voor een gezonde zwangerschap. Dit hormoon werkt ook aan het haar van de toekomstige moeder, waardoor het mooier en glanzender wordt.

Maar wanneer de niveaus van dit hormoon dalen na de bevalling, verliest het haar zijn vitaliteit. Deze daling in oestrogeen beïnvloedt ook de haarcyclus.

Stress kan ook van invloed zijn op de moeder na de geboorte van haar baby, veroorzaakt door de enorme veranderingen in het leven die ze ervaart.

Om te vechten tegen deze nerveuze spanning veroorzaakt door stress, verhoogt het lichaam de productie van androgenen. Deze hormonale stoornis veroorzaakt een verandering in de structuur van het haar en dit veroorzaakt uiteindelijk haarverlies.

Vermoeidheid en tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer zijn ook verantwoordelijk voor haarverlies na de bevalling.

De bevalling gaat gepaard met aanzienlijk bloedverlies en dit veroorzaakt een afname van het ferritine gehalte in het lichaam van de vrouw. Dit veroorzaakt op zijn beurt vermoeidheid en een gebrek aan vitaliteit in het haar.

Los haar aan een borstel6 tips om haaruitval na de bevalling te bestrijden

Het eerste dat je tijdens deze periode moet verbeteren, is je levensstijl. Hier zijn verschillende methoden om haaruitval na de bevalling tegen te gaan.

1. Volg een uitgebalanceerd dieet

Het dieet is een van de belangrijkste factoren die de gezondheid van het haar kunnen beïnvloeden. Het volgen van een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, vooral als ze antioxidanten en flavonoïden bevatten, beschermt de haarzakjes en voorkomt haaruitval.

Het is in dit stadium belangrijk om veel water of andere vloeistoffen te drinken om je lichaam en haar te hydrateren.

2. Neem voedingssupplementen

Naast een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, is het raadzaam om supplementen van biotine of vitamine B en C te nemen. Vitamine E wordt ook aanbevolen, evenals vitamines B3, B6 en B5, omdat ze de wortels stimuleren en de haarvezels versterken.

3. Gebruik een geschikte shampoo en conditioner

Kies zorgvuldig je shampoo en kies voor een dagelijks gebruik dat niet agressief is, met een pH-waarde die is aangepast aan jouw type hoofdhuid.

Wanneer je je shampoo onder de douche in je haar doet, masseer je de hoofdhuid in plaats van deze normaal in te wrijven, om de microcirculatie te activeren. Je moet ook kiezen voor een geschikte conditioner.

“Naast de hormonale verandering kan haaruitval een gevolg zijn van stress en ernstige voedingstekorten.”

4. Beschadig je haar niet

Gebruik je föhn en stijltang met mate. Als je ze te veel gebruikt, loop je het risico de wortels te beschadigen en haaruitval te stimuleren.

Droog je haar op een afstand van ongeveer 20 centimeter en vermijd de hogere temperaturen.

Gebruik daarnaast geen kleurstoffen en verzachtende producten die, vooral tijdens de maanden na de bevalling, het haar verzwakken.

5. Behandel je haar voorzichtig

Gebruik producten die een dichtheid toevoegen en de structuur van je haar versterken. Zoek naar huismiddeltjes die de hoofdhuid voeden.

Bovendien moet je het drogen en zachtjes en voorzichtig kammen. Vermijd het ruw wrijven met een handdoek, zodat je het niet beschadigt of verzwakt. Houd er rekening mee dat langdurig gebruik van extensions, speldjes of elastieken haaruitval kan veroorzaken.

Haaruitval na de bevalling6. Beheer stress en vermoeidheid

Tot slot kan het leven van een moeder inspannend zijn. Het gebrek aan slaap en je zorgen voor de baby zijn bijzonder stressvol en dit kan het haarverlies na de bevalling verergeren.

Kortom, als je haaruitval hebt gehad na de bevalling, dan is dit een goed moment om voor jezelf te zorgen.

Reserveer een paar uur per week om te ontspannen. Zoek tijd om af te spreken met je vriendinnen of een romantisch diner met je partner. Je zult er al snel beter uitzien dan ooit!