Waarom krijgen we striae tijdens de zwangerschap?

Waarom krijgen we striae tijdens de zwangerschap?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Vrouwenlichamen ondergaan verschillende veranderingen tijdens de zwangerschap, zowel fysiek als emotioneel. Sommige van de fysieke veranderingen, vooral als ze onomkeerbaar zijn, kunnen zelfs emotionele littekens veroorzaken. Dit is vaak het geval wanneer vrouwen striae ontwikkelen tijdens de zwangerschap. 

Deze striemen kunnen op de buik of andere delen van het lichaam van een zwangere vrouw verschijnen. Ze treden op wanneer de huid zich uitstrekt en wanneer het aan elasticiteit ontbreekt.

Er vinden veel veranderingen plaats wanneer een vrouw een baby baart. Alles moet opnieuw worden gepland, inclusief routines, vrije tijd en zelfs slaap. Naast deze verstoring in je dagelijkse leven zal je lichaam ook veranderingen ondergaan. Het ontstaan van striae is hier één van.

Veel vrouwen begrijpen dat het hebben van striae slechts een onderdeel is van moeder zijn. Maar het komt ook veel voor dat vrouwen zich ervoor schamen.

Waarom krijgen we striae tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap strekt de huid van een vrouw zich uit waardoor er striemen verschijnen. Deze komen het meest voor rond de buik, wat het gebied is dat het meest moet groeien.

Je lichaam maakt ruimte voor je buik om te groeien, om het leven dat zich binnenin ontwikkelt te huisvesten: dat wil zeggen om ruimte te maken voor je baby.

“Striae heeft je lichaam niet verpest. Je bent een tijgerin, die haar strepen heeft verdiend.”

-Anoniem-

Striae begint als rode strepen. Na verloop van tijd kunnen ze zilver of zelfs wit worden. Het goede nieuws is dat het in sommige gevallen mogelijk is om striae te voorkomen of het uiterlijk ervan te verminderen.

Om dit te doen moet je de juiste maatregelen nemen tijdens de zwangerschap, voordat de striemen verschijnen. Het verzorgen van je huid, het van binnen en buiten gehydrateerd houden en het masseren van je buik zijn belangrijk om zwangerschapsstriemen te voorkomen en het uiterlijk ervan te verminderen.

Maar in de eerste plaats, waarom verschijnt striae?

Waarom krijgen we striae tijdens de zwangerschap?

Striae verschijnt wanneer het lichaam van een vrouw sneller begint te groeien dan haar huid. Dit zet de huid onder spanning waardoor de elastische vezels onder het oppervlak breken. Dit is de oorzaak van de zwangerschapsstriemen waar zoveel vrouwen tegenop zien.

De twee meest voorkomende gebieden voor striae tijdens de zwangerschap zijn de buik en de borsten. Ze kunnen ook op de boven- en onderarmen, billen en dijen verschijnen.

De striemen beginnen als rode strepen en beetje bij beetje vervagen ze tot grijs of wit. Als ze rood of paars zijn dan zit er bloed in.

Buik met rode striae

Naar schatting ontwikkelen 90% van de vrouwen over de hele wereld striae tijdens de zwangerschap, meestal rond de zesde of zevende maand.

Genetische factoren spelen een belangrijke rol bij het bepalen of je striae op je buik zult krijgen. Als je moeder zwangerschapsstriemen kreeg toen ze zwanger was zal jij het waarschijnlijk ook krijgen.

De kleur van je striemen hangt af van je huidskleur. Als je een hele bleke huid hebt zul je ze waarschijnlijk eerder in je zwangerschap krijgen en zijn ze misschien prominenter aanwezig.

Als je een donkerdere huid hebt is het mogelijk dat je helemaal geen striae krijgt of de striemen kunnen kleiner zijn. Huid met meer melanine heeft ook de neiging om flexibeler te zijn.

Hoewel er methoden zijn om striae te voorkomen en te behandelen is er geen manier om te weten of deze wel of niet voor je zullen werken.

Van geen enkele strategie is bewezen dat het betrouwbaar is en altijd werkt. Het enige dat je in gedachte moet houden is dat na verloop van tijd je zwangerschapsstriemen minder opvallen als hun kleur lichter wordt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.