Waarom zie je er nog zwanger uit na de bevalling?

Waarom zie je er nog zwanger uit na de bevalling?

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

De meest langverwachte dag van je leven is aangebroken, de geboorte van je baby. Maar je vraagt je af: zit er nóg iets in mijn buik? Waarom voelt het alsof je er nog steeds zwanger uitziet na de bevalling? Lees verder en leer waarom.

Na de geboorte ziet je buik er op verschillende plekken waarschijnlijk rond, zacht en oneven uit. Dit is normaal na een keizersnede, omdat er in de huid en weefsel gesneden wordt. Hierdoor gaat het er anders uitzien en de buik kan nog lijken op die van iemand die 6 maanden zwanger is.

De buik keert langzaam terug naar zijn natuurlijke vorm zodra de baarmoeder weer zijn oorspronkelijke grootte heeft bereikt. Je zult sneller extra gewicht verliezen als je borstvoeding geeft. Hierbij worden calorieën verbrandt.

Zwanger, eet gezond

Je zult je onvermijdelijk wat ongerust voelen. Misschien zal zelfs je zelfvertrouwen worden aangetast door hoe je eruit ziet. Maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende dingen die je kunt doen vanaf de eerste dag na je bevalling om dit te veranderen. Je moet er gewoon mee beginnen als je liever eerder dan later de resultaten wilt zien.

Zie jij er nog steeds zwanger uit? 

Het is belangrijk eraan te denken dat het verzorgen van je zelf voor, tijdens en na de bevalling cruciaal is voor je uiterlijk na de bevalling. Je voedselkeuzes en dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging zullen je namelijk helpen bij het afvoeren van overtollig lymfevocht en er voor zorgen dat de organen weer naar hun juiste plek gaan. Hierdoor verbetert je uiterlijk aanzienlijk.

De buik is het deel van het lichaam dat de meeste hormonale veranderingen doormaakt, zoals de toename in grootte, de witte lijn en de niet zo aangename striae.

Je moet begrijpen dat ontsteking van de buik na de bevalling normaal is, net als de witte lijn. Wat je kunt voorkomen zijn de ongewenste huidstriemen door middel van goede hydratatie. Dat betekent dat je tenminste 8 glazen water per dag moet drinken. Ook de huid hydrateren met speciale crèmes helpen hierbij.

Sommige veranderingen in ons lichaam zijn onvermijdelijk, maar onthou dat er voor ieder probleem een oplossing is. Door dit advies stap voor stap op te volgen verzekeren we je dat je het uiterlijk van je buik kunt verbeteren en je kunt voorkomen dat het lijkt of je nog steeds zwanger bent na je bevalling.

Zwanger en sporten

Tips

  • Blijf ontspannen en wees blij met jezelf. Je moet in gedachten houden dat dit een tijdelijke situatie is. Focus je dus op het bereiken van je doelen, op geduldig zijn en op je tevreden te voelen.
  • Doe je best om deze veranderingen en de meningen van anderen het hoofd te bieden. Soms maken mensen ondoordachte opmerkingen. Negeer deze alsjeblieft, laat ze je niet beïnvloeden en ga door.
  • Onthou dat niet alle vrouwen dezelfde ervaring beleven. Lichamen en de veranderingen die ze doorstaan zijn verschillend voor ons allemaal. Als je probleem de grootte van je buik is, richt je dan op de mening en advies van je arts en volg zijn instructies letterlijk op.
  • Geef je baby borstvoeding als dat kan. Dit is nuttig, want je zorgt zo voor de gezondheid van je baby en zelf verlies je overtollig gewicht.
  • Let op je voeding. Gedurende de hele zwangerschap en na de bevalling moet je goed opletten op wat je eet en dat je niet teveel eet.
  • Profiteer van de tijd dat je baby slaapt om zelf te rusten. Dit zal je helpen energie terug te krijgen en calorieën te verbranden.
  • Blijf gehydrateerd. Water is essentieel. Water drinken helpt tegen vochtophoping wat meestal voorkomt in de buikstreek en bij de voeten.
  • Zwangerschapsgordels. Luister altijd naar het advies van je grootmoeder. Wanneer we horen “draag meteen een gordel” denken we aan gedoe of aan pijn. Het is echter een goed advies. Het vinden van een gordel speciaal bedoeld voor ná de bevalling is belangrijk. Zodra je hem omdoet verbetert het het hele uiterlijk van je figuur terwijl het helpt je organen weer naar de juiste plek gaan.

Blijf actief en geniet ten volste van je baby

Je moet onthouden dat geduld, consequentheid, gezond eten en gedisciplineerde lichaamsbeweging de sleutels zijn om fit en gezond te blijven.

We hebben het voorrecht om een wezen leven te geven en niet alles wat daarbij hoort is makkelijk. Het is echter ook niet onhaalbaar, dus volg elk van deze aanbevelingen. Uiteindelijk zal je bereiken wat je het liefst wilt.

Maar voor nu, geniet van elke minuut met je baby. Als je negatief over je uiterlijk begint te denken, breng dan tijd door met je baby en onthoud dan dat het de moeite waard is om zo’n prachtig natuurwonder te ervaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.