Mag je laser ontharen tijdens de zwangerschap?

In dit artikel zullen we wat twijfels over laser ontharen tijdens de zwangerschap wegnemen. Gaan deze twee samen?
Mag je laser ontharen tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 10 augustus, 2019

Sommige schoonheidsbehandelingen worden afgeraden wanneer je zwanger bent, zoals het verwijderen van lichaamshaar. Heb je je ooit afgevraagd: “mag je laser ontharen tijdens de zwangerschap?”

Wat is laser ontharen?

Laser ontharen is een methode waarmee het haarzakje afgezwakt wordt door de directe blootstelling van lasers op de huid. Dit zorgt ervoor dat het haar uitvalt.

Het is niet bewezen dat laser ontharing zelf schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van een foetus. Het heeft namelijk alleen invloed op de buitenste laag van de huid en dus niet op de ontwikkeling van de baby.

Onthaarde benen

Wat zeggen deskundigen?

Deskundigen raden laser ontharing echter af wanneer je zwanger bent. Als je zwanger bent is het geen goed idee om jezelf bloot te stellen aan elk type licht, radiatie of elektrische stromen.

Hierbij wordt rekening gehouden met de hormonale veranderingen die zich voor doen in het lichaam. Deze kunnen ervoor zorgen dat de huid de laser niet verdraagt, waardoor je last kan hebben van verschillende reacties van de huid.

Laser ontharen terwijl je zwanger bent verhoogt ook de kans op spataderen. Dit komt door de gebroken haarvaten en huidirritatie.

Daarnaast kan het zorgen voor brandwonden die veranderen in littekens, omdat de huid van zwangere vrouwen erg gevoelig is. Dit, in combinatie met de hormonale alteraties, kan zorgen voor meer pigmentatie en donkere vlekken op de huid.

Welke methode moet ik gebruiken?

Vanwege de hierboven genoemde redenen wordt het aangeraden om de traditionele methode te gebruiken, scheren. Het is de minst schadelijke optie voor een zwangere vrouw, omdat het hierbij alleen gaat om simpele externe acties.

Wanneer kan ik weer laser ontharen?

Dit betekent echter niet dat je nooit meer kan kiezen voor laser ontharen. Nadat je bevallen bent, kan je weer laser ontharen zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken.

Onthoud echter dat je laser ontharing op het bovenlichaam moet vermijden als je borstvoeding geeft. We hebben het hierbij vooral over het gebied vlakbij de borsten, zoals de oksels en natuurlijk de buik. De rest van het lichaam is prima.

Laser ontharen

Als je je baby alleen formule geeft kan je pas 6 maanden na de bevalling weer beginnen met laser ontharen. Zo heeft je lichaam de tijd om terug te gaan naar de normale hormoonlevels en kan je huidirritaties voorkomen. Daarnaast wordt het haar vaak dikker tijdens de zwangerschap, wat weer verdwijnt nadat de baby geboren is.

Zoals je kan zien zijn er verschillende methodes waar je uit kan kiezen, zodat je niet terug hoeft te vallen op laser ontharen tijdens je zwangerschap. Als resultaat bescherm je jouw en je baby’s gezondheid door het risico niet te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.