De veranderingen in het brein tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap doen zich een paar belangrijke veranderingen voor in de hersenen.
De veranderingen in het brein tijdens de zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 juli, 2019

Vrouwen maken hun hele leven eindeloze veranderingen en emoties mee dankzij hun hormonen. De meest voorkomende veranderingen in het brein doen zich voor tijdens de zwangerschap.

Deze veranderingen zijn ook de reden van het verschil in de focuscapaciteiten van de vrouw en waarom ze een beetje verward wordt. Kom er achter welke veranderingen zich voordoen in de hersenen tijdens de zwangerschap en wat je hierover moet denken.

Het brein tijdens de zwangerschap: belangrijke veranderingen

Veel vrouwen zeggen dat ze dingen vergeten en gevoeliger zijn voor de emoties van anderen na de zwangerschap. Deze veranderingen doen zich voor omdat de vrouw zich nog maar op één ding concentreert: haar baby.

Het kan gebeuren dat ze zich daardoor meer concentreert op het één en minder op het ander. Onder de belangrijkste veranderingen willen we het hebben over de volgende:

Afname van de grijze stof in het brein

De grijze stof in de hersenen ondergaat de grootste veranderingen tijdens de zwangerschap. Het staat ook bekend als ‘neurale pruning’, omdat dit deel afneemt of krimpt.

Dit proces zorgt er ook voor dat je vatbaarder bent voor lijden. Als gevolg voelt de vrouw blijkbaar beter aan hoe ze voor haar baby moet zorgen. Sommige specialisten schrijven het vermogen van moeders om te vertalen wat andere mensen voelen toe aan deze verandering in de hersenen.

Deze empathie uit zich vooral naar kinderen. Het is dus begrijpelijk dat het de moeders zijn die hun behoeften herkennen.

Toename van de grootte van neuronen

Nog een verandering in de hersenen tijdens een zwangerschap doet zich voor in het mediane preoptische gebied van de hypothalamus. Door deze conditie worden de neuronen groter, waardoor ze gevoeliger en actiever worden.

Eén van de bijwerkingen hiervan is dat de zintuigen zoals proeven en ruiken versterkt worden. Als gevolg zijn zwangere vrouwen en vrouwen die net bevallen zijn soms gevoeliger voor geurtjes en kunnen ze meer smaken proeven. Veel van deze geurtjes en smaken lijken ineens zelfs vies.

Een vergeetachtige zwangere vrouw

Nog een bijwerking is een intens gevoel van geluk. Dit gevoel zorgt ervoor dat de moeder verliefd wordt op haar baby wanneer ze met haar baby is of zelfs wanneer ze hem of haar in haar buik voelt. Dit wordt versterkt bij de geboorte.

Ook zorgt deze verandering in de hersenen ervoor dat de moeder zich niet op haar gemak voelt wanneer ze gescheiden is van haar baby in de eerste maanden na de geboorte.

Vermindering van de cerebrale amygdala in het brein

Tijdens de zwangerschap doen er zich hormonale veranderingen voor en is de aanwezigheid van stoffen veroorzaakt door de zwangerschap en lactatie. Als resultaat wordt de amygdala kleiner. Dit gebied is verantwoordelijk voor angst en de keuzes die gemaakt worden wanneer de vrouw angstig is.

Om deze reden zijn de hersenen van moeders beter beschermd tegen angst. Als gevolg kunnen vrouwen anders reageren om hun kind te beschermen.

“De belangrijkste verandering in de hersenen tijdens een zwangerschap is neurale pruning. Dit proces zorgt ervoor dat een moeder gevoeliger is voor lijden”

Heeft invloed op de synaptische functie van de hippocampus

De vergeetachtigheid van zwangere vrouwen wordt veroorzaakt door een toename in het ruimtelijk geheugen en inzicht. Hoewel deze veranderingen beginnen tijdens de zwangerschap, verergeren ze na de bevalling.

Haar brein past zich namelijk aan doordat ze constant het nieuwe gezinslid in de gaten houdt. Daarom is het noodzakelijk om te leren hoe ze voor de baby zorgt en hoe ze andere taken snel kan doen.

Een pasgeboren baby

Is het mogelijk om een zwangerschapsbrein te hebben?

Het brein reageert tijdens een zwangerschap op verschillende hormonen, waaronder voornamelijk oxytocine en prolactine. Verbazingwekkend genoeg zorgen beide voor veranderingen die aanwezig blijven tijdens de eerste paar maanden na de zwangerschap.

Ook zijn er structuren die jarenlang zo blijven. Deze positieve veranderingen zorgen ervoor dat vrouwen minder slaap nodig hebben in het eerste jaar van hun baby’s leven. Daarnaast begrijpen ze de non-verbale taal van baby’s beter.

Kortom, het brein ondergaat verschillende veranderingen tijdens de zwangerschap die de vrouwen leiden naar een gelukkig moederschap. Deze alteraties zijn noodzakelijk en een onderdeel van het moederschap.

Daarom hoef je je geen zorgen te maken over wat je voelt wanneer je een baby krijgt; je hersenen zijn er klaar voor.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.