De 10 vreemdste symptomen van zwangerschap

Vandaag vertellen we je over 10 van de vreemdste symptomen van zwangerschap. Ontdek waarom ze optreden, wanneer ze verdwijnen, en meer.
De 10 vreemdste symptomen van zwangerschap
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Zwangerschap wordt gekenmerkt door lichamelijke veranderingen in het lichaam van de moeder, die optreden als een aanpassingsmechanisme om plaats te bieden aan een nieuw leven. Sommige van deze veranderingen kunnen echter symptomen opleveren die je niet verwachtte. Lees verder om de 10 vreemdste symptomen van zwangerschap te ontdekken.

1. Vreemde symptomen van zwangerschap: zwangerschapsrinitis

Ook wel verkoudheid van de zwangere vrouw genoemd, is het een geval van langdurige neusverstopping die in het eerste trimester begint en na de bevalling weer verdwijnt.

Het ontstaat door de vaatverwijdende werking van oestrogenen op het neusslijmvlies, waardoor de klieren gestimuleerd worden meer slijm te produceren dan gewoonlijk. Daardoor kan de zwangere vrouw een voortdurend gevoel van obstructie in de neus hebben en ongemak bij het ademen.

De 10 vreemdste symptomen van zwangerschap

2. Neus- en tandvleesbloedingen

Net als bij rhinitis verhoogt de werking van oestrogenen op de bloedvaten de bloedstroom naar het neus- en mondslijmvlies. Dit veroorzaakt het optreden van bloedingen bij minimaal trauma.

In het geval van de neus heet deze bloeding epistaxis. Hoewel het hinderlijk kan zijn, is het  mild en vermindert het snel. Het belangrijkste is te weten dat deze bloeding geen grote gezondheidsrisico’s voor de moeder of haar baby oplevert.

Tegelijkertijd raakt het tandvlees vroeg in de zwangerschap ontstoken en is het bijzonder gevoelig voor klein trauma, zoals tijdens tandenpoetsen. Dit staat bekend als zwangerschapsgingivitis (Engelse link).

3. Pica, een van de vreemde symptomen van zwangerschap

Pica is een hunkering naar het innemen van atypische stoffen, zoals klei, beton, zetmeel, tandpasta of ijs. In sommige gevallen kan het wijzen op bloedarmoede door ijzertekort, maar dit is niet de enige oorzaak.

Hoewel het buiten de zwangerschap een veel voorkomend symptoom is, kan het tijdens de zwangerschap optreden en na de geboorte weer verdwijnen.

Een van de belangrijkste risico’s van deze gewoonte is mogelijke vergiftiging met zware metalen, zoals lood. Deze stof zit in sommige verfsoorten op betonnen muren.

4. Constipatie

De stoelgang vertraagt tijdens de zwangerschap, vooral in de eerste twee trimesters.

Oestrogenen ontspannen de spieren van de darmwand en verhogen de verblijftijd van het voedsel, met als natuurlijk doel de opname van micronutriënten te bevorderen. Ook veroorzaakt het een vermindering van de evacuatiesnelheid en dit bevordert de ophoping van harde en droge ontlasting.

5. Oprispingen en gas

De maag vertraagt ook de tijd die hij nodig heeft om zich te ledigen en heeft de neiging gemakkelijker uit te zetten. Bovendien verslappen ook de poorten ervan ( sluitspieren genaamd). Deze twee factoren samen bevorderen het opstijgen van de maaginhoud naar de mond.

Naarmate de baarmoeder groeit, verergert de druk die op de buikorganen wordt uitgeoefend dit verschijnsel nog meer.

Als gevolg van de darmvertraging ontstaan door de gisting van voedsel grote hoeveelheden gassen, die via de mond (oprisping) of de anus (gassen) proberen te ontsnappen .

6. Symptomen van zwangerschap: verhoogd speekselverlies

Ptyalisme is een van de zeldzame symptomen van zwangerschap en is het gevolg van een overmatige toename van het speekselverlies, dat kan oplopen tot wel 2 liter per dag.

Hoewel er geen duidelijke toename van de productie is, geloven deskundigen dat dit verschijnsel verband houdt met slikproblemen (Engelse link) die zwangere vrouwen met misselijkheid ondervinden.

Om het ongemak te verminderen, moeten vrouwen daarom de inname van voedsel dat zetmeel en veel suiker bevat beperken.

7. Visuele stoornissen

De oculaire veranderingen van de zwangerschap zijn meestal van voorbijgaande aard, want door het effect van de zwangerschapshormonen wordt de buitenste laag van het oog, het hoornvlies, dikker.

Deze oculaire verandering veroorzaakt moeilijkheden bij het helder zien (of de gezichtsscherpte) of het scherpstellen op voorwerpen, zoals gebeurt bij verziendheid (Engelse link).

Een plotseling verlies van het gezichtsvermogen, het verschijnen van flitsen, of de beperking van de amplitude van het gezichtsveld moeten echter de verdenking van een neurologische stoornis doen rijzen en vereisen een dringende medische evaluatie.

8. Donker worden van de huid

Tijdens de zwangerschap worden normaal gepigmenteerde delen van de huid, zoals de tepelhof of de vulva, nog donkerder.

Dit verschijnsel doet zich ook voor op andere delen van het lichaam die gewoonlijk licht zijn, zoals de kin of de wangen. Dit is het bekende chloasma of melasma bij zwangere vrouwen. De oorzaak ervan is nog onzeker. Aangenomen wordt dat progesteron verantwoordelijk is, want met de afname van het gehalte ervan in de postpartum periode, verdwijnt het symptoom.

9. Vaginale spataderen

Spataderen in de benen ontstaan door meerdere factoren, waaronder leeftijd en genetica. Maar tijdens de zwangerschap kunnen ze ontstaan door samendrukking van de grote buikaderen door de groeiende baarmoeder.

Op dezelfde manier hebben sommige zwangere vrouwen last van vaginale spataderen, die al dan niet samenvallen met die in de benen. Behalve esthetisch ongemak veroorzaken ze ook ontstekingen in het genitale gebied, jeuk, of pijn. En als ze groot zijn, lopen ze het risico te breken en bloedingen te veroorzaken.

Om ze te vermijden of te behandelen is het gebruik van een knielange compressiepanty aan te bevelen.

10. Slapeloosheid is ook een van de symptomen van zwangerschap

Zwangere vrouw heeft last van slapeloosheid

“Zwangerschap veroorzaakt een toename van slaapstoornissen en relevante veranderingen in slaapprofiel en -patroon die aanhouden in de postpartum periode”
-Kathryn Lee-

De American Academy of Sleep Medicine heeft een specifieke slaapstoornis (Engelse link) beschreven die in de zwangerschap begint en postpartum kan aanhouden.

Ze wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van slapeloosheid of overmatige slaperigheid en kan gepaard gaan met verschillende zwangerschapscomplicaties, zoals hypertensie bij de moeder of foetale intra-uteriene groeivertraging (Louis, 2010).

De oorzaken van zwangerschapsslapeloosheid zijn hormonale veranderingen en lichamelijk ongemak, zoals de groei van de buik.

Hoewel het een veel voorkomend symptoom is, is het belangrijk met je verloskundige te overleggen om ernstiger gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu, uit te sluiten.

Het lichaam van de moeder bereidt zich voor op de komst van de baby

Hoewel veel van deze symptomen bekend zijn, zijn er zeker ook een paar een verrassing geweest. In beide gevallen is de reden ervoor dezelfde: je lichaam begint je voor te bereiden op het moederschap.

Gedurende 9 maanden past je perfecte lichaam zich aan de behoeften van een nieuw leven aan. Dit leert ons elke dag wat het betekent om voor een kind te zorgen. Probeer daarom te onthouden dat elke verandering een nobele betekenis heeft en dat het niets anders is dan de natuurlijke aanpassing om een nieuw en onovertroffen avontuur te beleven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García penche-Santillán I et al.  Modificaciones fisiológicas de la mujer durante el embarazo. Capítulo 5. En: Gonzalez-Merlo J et al. Obstetricia. 7° Edición. Elsevier. España. Año 2018.
  • Antony K, et al. Fisiología Materna. Capítulo 3. En: Gabbe S et al. Obstetricia. Embarazos normales y de Riesgo. 7° Edición. Elsevier. España. Año 2019.
  • Atención prenatal. In: Cunningham F, et al. Williams Obstetricia. 25° Edición. McGraw-Hill. Año 2019.
  • Fathi R. Melasma. National Insittute of Heath USA – MedlinePlus. Año 2020. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000836.htm
  • Lee KA, Zaffke ME, McEnany G. Parity and sleep patterns during and after pregnancy. Obstet Gynecol. 2000 Jan;95(1):14-8. doi: 10.1016/s0029-7844(99)00486-x. PMID: 10636494. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10636494/
  • Ramos-E-Silva M, Martins NR, Kroumpouzos G. Oral and vulvovaginal changes in pregnancy. Clin Dermatol. 2016 May-Jun;34(3):353-8. doi: 10.1016/j.clindermatol.2016.02.007. Epub 2016 Mar 2. PMID: 27265073. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27265073/
  • Suzuki S, Igarashi M, Yamashita E, Satomi M. Ptyalism gravidarum. N Am J Med Sci. 2009 Nov;1(6):303-4. PMID: 22666711; PMCID: PMC3364630. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22666711/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.