Oestrogenen tijdens de zwangerschap: wat moet je weten?

Tot de belangrijkste oestrogenen tijdens de zwangerschap behoren oestriol, estradiol en oestron. Ontdek hun rollen hieronder!
Oestrogenen tijdens de zwangerschap: wat moet je weten?

Laatste update: 26 juli, 2021

Ken jij de rol van oestrogenen tijdens de zwangerschap? Oestrogenen zijn een groep stoffen die erg belangrijk zijn voor het verschijnen van vrouwelijke geslachtskenmerken en de ontwikkeling van de menstruatiecyclus.

Tijdens de zwangerschap vervullen ze functies die erop gericht zijn het lichaam van de moeder voor te bereiden op de toekomstige veranderingen waarmee ze te maken zal krijgen.

In dit artikel zullen we wat algemene informatie delen en praten over hun klinische bruikbaarheid bij de vroege detectie van bepaalde aandoeningen tijdens de zwangerschap. Ontdek hieronder alles!

Wat zijn oestrogenen?

Een vrouw met een cartoonafbeelding van de vrouwelijke voortplantingsorganen over haar onderbuik.

Oestrogenen zijn een groep hormonen die te maken hebben met de vrouwelijke seksuele functie en voortplanting. Ze zijn opgenomen in de categorie van steroïde hormonen. Dit betekent dat ze zijn afgeleid van cholesterol. Vandaar het belang van het consumeren van deze stof in gematigde hoeveelheden, ondanks het feit dat het lichaam het zelf kan synthetiseren.

Zoals met veel hormonen in het lichaam, reguleren de niveaus van bepaalde stoffen in het lichaam de afgifte van oestrogenen. Daarom, wanneer het lichaam optimale hoeveelheden follikelstimulerend hormoon (FSH) bereikt, stimuleert dit de afscheiding van veel van de oestrogenen waarover je hieronder zult lezen.

Hun productie vindt plaats in de bijnieren. Zoals de naam al doet vermoeden, deze bevinden zich boven de nieren en in de eierstokken. Tijdens de zwangerschap speelt de placenta echter de belangrijkste rol bij het faciliteren van de ontwikkeling van verschillende organen die bestemd zijn voor zwangerschap.

Oestrogenen tijdens de zwangerschap: hun rol

Oestrogenen zijn dus zeer belangrijke hormonen. Tijdens de zwangerschap zijn ze grotendeels gerelateerd aan de voorbereiding van het lichaam van de moeder voor de komende maanden. Lees er hieronder meer over!

1. Oestron

Van de drie belangrijkste oestrogenen is dit degene waarvan het lichaam de kleinste hoeveelheid afscheidt. Het is van weinig belang tijdens de zwangerschap en de secretie ervan vindt normaal gesproken plaats in de eierstokken. Net als de rest van de oestrogenen is de functie ervan gerelateerd aan:

  • Zorgen voor de ontwikkeling van de borsten.
  • Regulering van het metabolisme van sommige macronutriënten, zoals vetten.
  • Stimuleren van de synthese van collageen, een van de belangrijkste en meest voorkomende eiwitten in het lichaam.
  • Het teweegbrengen van bepaalde stemmingswisselingen teweeg (Engelse link).

2. Oestradiol

Net als in het vorige geval is de rol die dit hormoon speelt tijdens de zwangerschap kleiner dan die van oestriol. Het draagt echter ook aan bij het uitvoeren van de meeste functies die bedoeld zijn om de groei van de toekomstige baby mogelijk te maken en het lichaam van de moeder voor te bereiden op de bevalling.

Wat doet oestradiol? Het is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor veranderingen in de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen. Tegelijkertijd maakt het de baarmoederspier vatbaarder voor contracties veroorzaakt door hormonale veranderingen (door oxytocine).

3. Oestriol

Zodra de placenta is aangemaakt, is deze verantwoordelijk voor de productie van grote hoeveelheden oestriol. In feite zijn de niveaus van dit hormoon buiten de zwangerschap erg laag. Tijdens de zwangerschap verhoogt het echter de productie met ongeveer 1.000 keer de normale waarden. Daarom kan men het gemakkelijk detecteren in sommige urinetests.

Oestriol houdt verband met de groei van de baarmoeder en de ‘versoepeling’ van de wanden van de vagina. Dit is een proces dat geleidelijk de flexibiliteit van het orgaan verhoogt en vaginale geboorte mogelijk maakt.

Oestrogenen tijdens de zwangerschap: het klinische nut van oestriol

Een arts die met een patiënt praat over oestrogeen tijdens de zwangerschap.

Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van oestriol in de klinische praktijk. Omdat het gemakkelijk meetbaar is als het belangrijkste oestrogeen dat tijdens de zwangerschap wordt gesynthetiseerd, is het logisch om te denken dat het kan helpen bij het opsporen van enkele afwijkingen in de gezondheid van de moeder of die van haar baby.

Volgens een publicatie van de Amerikaanse National Library of Medicine (Engelse link) wordt vrij oestriol gemeten samen met alfa-fetoproteïne, inhibine en humaan choriongonadotrofine door middel van de zogenaamde viervoudige screeningstest.

Dit maakt diagnostische begeleiding mogelijk bij moeders met risicofactoren voor het ontstaan van aangeboren afwijkingen. Zeer lage niveaus van oestriol worden bijvoorbeeld vaak geassocieerd met het syndroom van Down, hoewel het geen nauwkeurige diagnostische test is en alleen als richtlijn dient.

Andere werken heeft ook veranderingen in oestriolconcentratie in het speeksel van zwangere vrouwen bestudeerd als een voorspeller van vroeggeboorte. Dit is echter niet volledig bewezen.

Oestrogenen tijdens de zwangerschap: zeer belangrijke hormonen

Zonder oestrogenen zou de ontwikkeling van een zwangerschap zoals we die kennen niet mogelijk zijn. Vandaar het belang van het kennen van het eigen lichaam en het begrijpen van zwangerschap als een fascinerend en complex proces dat moet worden gecontroleerd en waar zorg aan besteed moet worden.

Er zijn bepaalde aandoeningen die worden gekenmerkt door wanbeheer of secretie van oestrogeen, hoewel ze meestal buiten de context van zwangerschap verschijnen. In dat geval is een evaluatie door een endocrinoloog aangewezen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.