Ontdek 10 voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap

Rozenbottel heeft gunstige eigenschappen bij zwangerschap. Hierna zullen we je erover vertellen.
Ontdek 10 voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap

Laatste update: 21 september, 2021

Rozenbottel is een natuurlijk element dat sterk aanbevolen wordt voor huidverzorgingsroutines tijdens de zwangerschap. De voordelen ervan zijn namelijk ontelbaar in deze en andere levensfasen, zelfs postpartum. Wil je meer weten over de voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap? Blijf dan lezen!

De eigenschappen van rozenbottel

Rozenbottelolie wordt gewonnen uit de vruchten en zaden van de plant. Het wordt al lang gebruikt in de klinische en esthetische dermatologie, vanwege zijn hoge gehalte aan vitaminen, essentiële vetzuren en fenolen.

Hieronder gaan we in detail in op alle voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap als het gaat om de gezondheid van de huid.

1. Verhoogt de collageenproductie

Collageen is een van de basisbestanddelen van de huid, die stevigheid en elasticiteit aan dit weefsel geeft. Naarmate we ouder worden, neemt het gehalte ervan af en verliest de huidbarrière zijn spankracht.

Er zijn echter verschillende studies (Engelse link) die aangetoond hebben dat rozenbottel de afbraak van verschillende soorten collageen voorkomt en de aanmaak ervan in de huid bevordert.

2. Rozenbottel hydrateert de huid

De hydratatie van de huid van de zwangere vrouw is essentieel om haar zachtheid en de gewenste soepelheid te geven.

Daarom draagt de enorme hoeveelheid essentiële vetzuren die deze olie bezit bij tot het behoud van een functionele huidbarrière. Bovenal is het een uitstekende optie om de droge en jeukende huid te hydrateren.

3. Het werkt als een antioxidant

Het huidoppervlak heeft het vermogen om gemakkelijk oliën op te nemen. Daardoor kunnen de in rozenbottel aanwezige antioxidanten diep in het weefsel doordringen.

Volgens een studie (Engelse link), gepubliceerd door Clinical Interventions in Aging, voorkomen deze bestanddelen de veroudering van alle huidcellen.

10 Voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap

4. Rozenbottel helpt de bloedsomloop te stimuleren

Het gebruik van rozenbottelolie verbetert de bloedsomloop, want het helpt de bloedstroom binnen de kleine bloedvaten van de huid te reguleren. Op zijn beurt bevordert het de toevoer van voedingsstoffen naar alle cellen van het lichaam.

5. Het draagt bij tot genezing

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Plant Medical concludeerde dat rozenbottel ook gunstige eigenschappen heeft voor wondgenezing (Engelse link).

Tijdens de draagtijd kunnen vrouwen bijvoorbeeld striae ontwikkelen, die ontstaat door de afbraak van collageen- en elastinevezels in de huid. Een van de voordelen van het gebruik van rozenbottel tijdens de zwangerschap is dan ook het voorkomen van dit soort verwondingen.

6. Verzacht bepaalde huidoneffenheden

Vlekjes op de huid ontstaan door een teveel aan melanine en verschijnen als donkere vlekken. In het algemeen verschijnen deze als gevolg van blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Maar wat dat betreft bestaat de vitamine A in rozenbottel uit retinoïden die gepigmenteerde vlekken en andere tekenen van huidveroudering verminderen.

7. Rozenbottel helpt cellulitis voorkomen

Er zijn geen magische oplossingen die cellulitis permanent van de huid verwijderen. Maar het gebruik van rozenbottel tijdens de zwangerschap kan helpen de huid gezond en functioneel te houden.

Het gebruik van de olie wordt aanbevolen voor lymfatische massages, om het gevoel van zwaarte in de benen te verlichten en zo het ontstaan van cellulitis of ongewenst oedeem te voorkomen.

8. Voorkomt rimpels

Behalve dat het de huidvochtigheid en elasticiteit verbetert, helpt rozenbottel ook huidrimpels voorkomen. (Engelse link). Vitamine A, vitamine C, en vitamine E werken namelijk samen om zichtbare zonneschade aan de huid tegen tegaan. In feite helpen ze zelfs veroudering door langdurige blootstelling aan ultraviolette stralen te voorkomen.

9. Geeft elasticiteit aan de huid

De droge en niet-vette eigenschappen van rozenbottel helpen de natuurlijke vochtinbrengende werking van elk huidtype te bevorderen. Dit komt doordat het hoge gehalte aan vitamine A en vitamine C de vernieuwing van de cellen van de opperhuid, de meest oppervlakkige laag van de huid, stimuleert. Bijgevolg verhoogt het de glans en helderheid van de huid.

Rozenbottelolie en rozenbottels

10. Rozenbottel vermindert bepaalde dermatologische aandoeningen

Rozenbottel bevat anthocyanen, polyfenolen, en vitamine E, die behalve antioxidanten ook ontstekingen kunnen verminderen. Daarom is het nuttig bij het verzachten van irritatie en eczeem van de volgende ziekten:

De voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap

Niet veel mensen zijn zich bewust van de voordelen van rozenbottel tijdens de zwangerschap; het is echter een interessante therapeutische optie vanwege het hoge gehalte aan vetzuren, antioxidanten en vitaminen.

Het is niet alleen gemakkelijk te kopen en te gebruiken, maar het wordt ook beschouwd als een van de veiligste natuurlijke oliën om op alle huidtypes te gebruiken. Vooral dus tijdens de zwangerschap. Wellicht ook interessant voor jou

Zwangerschapskussen: soorten en voordelen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Zwangerschapskussen: soorten en voordelen

Het kopen van een zwangerschapskussen kan een hele goede keuze zijn tijdens je zwangerschap. Lees meer en kies de beste voor jou.  • Phetcharat L, Wongsuphasawat K, Winther K. The effectiveness of a standardized rose hip powder, containing seeds and shells of Rosa canina, on cell longevity, skin wrinkles, moisture, and elasticity. Clin Interv Aging. 2015 Nov 19;10:1849-56. doi: 10.2147/CIA.S90092. PMID: 26604725; PMCID: PMC4655903. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655903/
  • Lei Z, Cao Z, Yang Z, Ao M, Jin W, Yu L. Rosehip Oil Promotes Excisional Wound Healing by Accelerating the Phenotypic Transition of Macrophages. Planta Med. 2019 May;85(7):563-569. doi: 10.1055/a-0725-8456. Epub 2018 Sep 10. PMID: 30199901.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.