Het hormoon relaxine: hoe beïnvloedt het de zwangerschap?

Zoals de naam al doet vermoeden, maakt de ontspanning of verzachting van veel vaste structuren dankzij het hormoon relaxine de bevalling gemakkelijker. Lees er hieronder alles over!
Het hormoon relaxine: hoe beïnvloedt het de zwangerschap?

Laatste update: 12 augustus, 2021

De voorbereiding van het lichaam van een vrouw op het proces van bevalling vindt zelfs in de vroege stadia van de zwangerschap plaats. Wist jij dat er een groot aantal stoffen bij dit proces betrokken zijn? Het hormoon relaxine is er zelfs een van.

Dit hormoon maakt de ‘ontspanning’ of verzachting van ligamenteuze structuren of zelfs de baarmoederhals mogelijk. Dit vergemakkelijkt zowel de groei van de baarmoeder als de bevalling zelf. Interessant, niet? Als je iets meer wilt weten over relaxine, nodigen we je uit om verder te lezen.

Wat is relaxine?

Een geautomatiseerde tekening van een baby in de baarmoeder, verbonden met de placenta.
Deze stof bereidt veel structuren voor op de geboorte van de baby.

Relaxine is een hormoon dat bestaat uit de vereniging van verschillende aminozuren. Vóór de zwangerschap is een structuur genaamd het corpus luteum – die zich na de eisprong op het oppervlak van de eierstok vormt – verantwoordelijk voor de productie ervan. Daarna neemt de placenta de productie van deze belangrijke stof over.

Een interessant feit is dat dit hormoon niet exclusief is voor vrouwen. Bij mannen produceert de prostaat het en het is mogelijk om het in sperma te vinden. Het zal waarschijnlijk de ontwikkeling van spermatozoa en het bevruchtingsproces als zodanig vergemakkelijken.

Het hormoon relaxine en de functies ervan tijdens de zwangerschap

De meeste functies van relaxine hebben te maken met het vergemakkelijken van de bevalling zodra de tijd daar is. Om deze reden zijn de concentraties ervan meestal hoger tijdens een groot deel van de zwangerschap. Hieronder bespreken we kort enkele van de belangrijkste effecten van deze stof.

1. Het remmen van samentrekkingen van de baarmoeder

De baarmoederspier (het myometrium, dat de tussenlaag van dit orgaan vormt) groeit enorm tijdens elke week van de zwangerschap. Het is ook vatbaar voor samentrekking als reactie op verschillende stimuli, waaronder de aanwezigheid van oxytocine, die optreedt tijdens de bevalling.

Om contracties te voorkomen die de goede ontwikkeling van de baby kunnen belemmeren, valt de afgifte van relaxine echter samen met een afname van de myometriumactiviteit. Het is natuurlijk niet de enige stof die erbij betrokken is, want progesteron heeft ook een vergelijkbare functie.

2. Verlaagt de collageenproductie

Wist je dat collageen een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam is? Het maakt deel uit van het bindweefsel, dat in verschillende organen en systemen wordt aangetroffen. Het biedt vooral ondersteuning aan vele structuren, als een soort ‘basis’ waarop organen zich kunnen ontwikkelen of ondersteunen.

Het is dan ook logisch dat collageen een integraal onderdeel vormt van ligamenten. Hierdoor kunnen deze structuren tot op zekere hoogte worden ‘verzacht’ en kan hun flexibiliteit worden vergroot. Het belangrijkste gevolg is dat het de bevalling vergemakkelijkt, vooral als de baby’s groot zijn bij de geboorte.

3. Relaxine en verzachting van de baarmoederhals

Relaxine helpt bij de bevalling
Naarmate de baarmoederhals zachter wordt, wordt de daaropvolgende verwijding gemakkelijker.

Deze functie is nauw verwant aan de vorige, omdat beide het gemakkelijker maken om vaginale of natuurlijke bevallingen op de best mogelijke manier te laten plaatsvinden.

De baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder dat zich in feite iets uitstrekt langs het bovenste deel van de vagina. Deze structuur moet geleidelijk verwijden om de baby naar buiten te laten komen. Kun je je voorstellen hoe moeilijk de bevalling zou zijn zonder dat de baarmoederhals flexibel genoeg zou zijn? Relaxine, in combinatie met andere stoffen, helpt het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Is de toediening van het relaxinehormoon effectief?

Hoewel de effecten op het menselijk lichaam zijn aangetoond, is de toediening van synthetische relaxine als methode om de bevalling te vergemakkelijken nog niet bewezen.

In dit opzicht toonde een studie (Engelse link) uitgevoerd door het Cochrane-team aan dat er tot nu toe niet genoeg bewijs is om te bevestigen dat het helpt bij het opwekken van arbeid of het voorbereiden van het lichaam erop.

Dit betekent niet dat de informatie die we hebben besproken niet geldig is. Het feit dat de toediening van relaxine als medicijn geen significante effecten laat zien, betekent niet dat relaxine geproduceerd in de placenta of het corpus luteum niet zijn natuurlijke effecten heeft.

Relaxine, een belangrijk hormoon

Het is duidelijk dat zwangerschap een zeer complex en mooi proces is waarbij veel stoffen zijn betrokken, zodat alles kan verlopen zoals het hoort.

Het relaxinehormoon is slechts een klein maar belangrijk onderdeel van deze fase in het leven van vrouwen, en hoewel het niet essentieel is dat je het grondig kent, is het interessant om te weten wat er in het lichaam gebeurt tijdens deze speciale maanden. Wellicht ook interessant voor jou

Hormonen tijdens de zwangerschap: wat je moet weten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hormonen tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Oxytocine, humaan choriongonadotrofine en oestrogenen zijn enkele voorbeelden van vitale hormonen tijdens de zwangerschap.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.