Wat voelt een baby tijdens de bevalling?

Als je je ooit hebt afgevraagd wat een baby voelt tijdens de bevalling, blijf dan lezen en let op!
Wat voelt een baby tijdens de bevalling?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 maart, 2020

We weten allemaal dat vrouwen tijdens de bevalling verschillende fysieke en emotionele fasen doormaken. Heb je je echter ooit afgevraagd wat een baby voelt tijdens de bevalling? Ontdek het in dit artikel.

Wat voelt een baby tijdens de bevalling?

Zeker, de bevalling is een mijlpaal, zowel voor toekomstige moeders als voor de baby. Het is een unieke ervaring die moeders de rest van hun leven onthouden. Het is echter moeilijk om te weten waar de baby’s doorheen gaan en of ze pijn hebben tijdens de bevalling.

Geconfronteerd met deze vraag, weten we dat baby’s actief deelnemen tijdens de bevalling. Hun pijn en die van hun moeder zijn echter totaal verschillend. Een baby kan wat pijn voelen als deze door het geboortekanaal gaat, maar niemand weet het zeker. Baby’s kunnen zich verplaatsen en hervormen terwijl ze door het kanaal reizen.

Er zijn geen solide conclusies over pijn die baby’s voelen. De variabiliteit van de hartslag van baby’s en de hoeveelheid slaap die ze direct na de geboorte krijgen, zijn echter kleine tekenen die suggereren dat het proces met een vorm van pijn en lijden gepaard gaat.

De eerste weeën

Vrouw met weeën

De eerste tekenen van de bevalling verschijnen: weeën. Bij elke samentrekking worden de placenta en de navelstreng samengedrukt. Soms kan dit het voor baby’s een tijdje moeilijk maken om zuurstof te krijgen. Gelukkig is dit voor de meeste baby’s geen probleem.

In feite storen baarmoedersamentrekkingen baby’s niet en hun hartslag laat het zien. Aan de andere kant, als de weeën te sterk zijn of de bevalling te lang duurt, dan kan de baby niet genoeg zuurstof krijgen. Hun hartslag past zich echter aan het zuurstofgebrek aan en hun hart kan tijdens weeën vertragen of zelfs versnellen.

Ze hebben onder andere een lange tijd om aan weeën te wennen. Dit komt, omdat ze langzaam vorderen en geleidelijk intenser worden.

De reis door het geboortekanaal en wat een baby voelt tijdens de bevalling

Moeder en pasgeboren baby

Onder invloed van weeën daalt een baby geleidelijk af in een soort tunnel. Ze maken verschillende bewegingen en veranderen een paar keer van positie om de obstakels te vermijden, terwijl ze tegelijkertijd hun nek uitrekken. Dat gezegd hebbende, experts weten niet precies hoeveel pijn baby’s voelen tijdens deze korte reis.

Net zoals artsen niet weten hoeveel pijn baby’s hebben als ze het geboortekanaal in gaan, weten artsen ook niet hoeveel baby’s horen of zien tijdens de bevalling. Ze weten echter wel dat baby’s een aantal auditieve vaardigheden hebben voordat ze de wereld betreden.

Aan de andere kant is het moeilijk te zeggen hoeveel baby’s vóór de geboorte kunnen zien. Nadat ze zijn geboren, weten we dat hun zich in het begin wazig is en dat ze niet goed kunnen focussen.

Na het reizen door het geboortekanaal, liggen baby’s normaal gesproken in een positie naar voren. Dit betekent dat hun gezichten naar de achterkant van de moeder zijn gericht. Vanaf daar worden ze geboren en verlaten ze de baarmoeder door een aantal zachte duwtjes tijdens de weeën.

Op het moment van bevallen kun je je echter een beetje anders voelen door de significante stress-, adrenaline- en cortisolspiegels, die aanzienlijk toenemen om je de kracht te geven om te persen. Zodra het hoofd van de baby eruit komt, beginnen ze zelf te ademen.

Conclusie

Zoals je ziet, praten veel mensen niet over wat een baby voelt tijdens de bevalling, alsof ze alleen een passieve rol hebben. Baby’s nemen echter actief deel aan de bevalling.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.