De positie van de foetus kan de bevalling beïnvloeden

De positie van de foetus kan tijdens de zwangerschap veranderen, wat uiteindelijk bepaalt hoe je kunt gaan bevallen. Hoe was het bij jou?
De positie van de foetus kan de bevalling beïnvloeden

Laatste update: 19 november, 2018

Of een baby geboren wordt op een natuurlijke manier of via een keizersnede hangt voor een groot deel af van zijn positie in de baarmoeder. Blijf lezen om meer informatie te krijgen over de positie van de foetus in de baarmoeder en wat het kan betekenen.

De positie van de foetus kan aangeven hoe de bevalling zal gaan. Het kan namelijk beïnvloeden of je baby geboren wordt via het vaginale kanaal of dat je moet terugvallen op een keizersnede.

85% van de baby’s liggen met hun hoofd naar beneden in de baarmoeder, dit is de schedelligging. De schedelligging komt vaak voor en het vergemakkelijkt een vaginale geboorte.

Onthoud echter dat alle gevallen anders zijn. Soms komt de baby nooit in de schedelligging. Daarom zullen we details met je delen over de verschillende posities, zodat je meer weet over hoe je bevalling zal verlopen.

De positie van de foetus geeft aan hoe je bevalling zal verlopen

Het is erg belangrijk dat de baby correct in het bekken gepositioneerd is om een natuurlijke bevalling te vergemakkelijken.

De schedelligging kan de keizersnede zelf makkelijker maken. Tijdens de zevende maand van de zwangerschap zal de foetus langzaam in de schedelligging gaan liggen. Bij de schedelligging komt het hoofd dichter bij het bekken van de moeder.

Dit gebeurt automatisch. Volgens statistieken kan de baby in de achtste maand van positie veranderen als het gaat om vrouwen die voor het eerst bevallen. Soms kan de positie van de foetus zelfs een paar weken voor de bevalling veranderen.

Er zijn echter posities die de bevalling moeilijker maken als je baby deze aanneemt. Hier zijn een aantal voorbeelden van verschillende posities:

De positie van de foetus geeft aan hoe je bevalling zal verlopen

Achterhoofdsligging

In deze positie ligt de nek van de foetus voor het bekken. Deze ligging vergemakkelijkt de bevalling en wekt het makkelijker op.

De sterrenkijker

Dit is ook een acceptabele ligging. De baby ligt met zijn nek gericht naar de ruggengraat van de moeder. Dit kan er echter voor zorgen dat de moeder last krijgt van rugpijn en vermoeidheid tijdens de bevalling.

Wanneer kinderen in deze posities liggen is de kans groot dat de moeder natuurlijk kan bevallen. In sommige gevallen wordt er daarentegen een tang gebruikt wanneer het kind zichzelf niet correct kan positioneren.

Liggingen die een keizersnede vereisen

Er zijn echter posities die een natuurlijke bevalling compliceren en vragen om een keizersnede. Hier zijn een aantal voorbeelden:

Voorhoofdsligging

Dit komt voor wanneer de moeder een soort van weefsel in haar baarmoeder heeft. Dit zorgt ervoor dat het kind zijn hoofd of voorhoofd laat zien. Daardoor wordt de grootte van het kind vergroot en is het moeilijker voor de moeder om tot de juiste ontsluiting te komen.

Dwarsligging

Ongeveer 0.2% van de zwangere vrouwen hebben een baby die in deze positie ligt. Zoals de naam aangeeft ligt de baby horizontaal boven het geboortekanaal.

Het is duidelijk dat het onmogelijk is voor een moeder om natuurlijk te bevallen wanneer de baby in deze positie ligt.

Tijdens de zevende maand begint de baby zichzelf in de schedelligging te positioneren. In deze positie komt hun hoofd dichtbij het bekken van de moeder.

Stuitligging

De foetus kan deze positie aannemen als de navelstreng kort is.

Het kan daarnaast voorkomen wanneer er zich complicaties voordoen of wanneer de placenta zich boven de hals bevind.

In deze positie lijkt het alsof het kind op zijn billen zit. Tijdens de bevalling kunnen hun voeten als eerste naar buiten komen.

In een klein aantal gevallen was het mogelijk voor moeders om natuurlijk te bevallen, zelfs als hun baby in de stuitligging lag.

Dit gebeurt gewoonlijk bij de tweede of derde bevalling van een moeder, omdat haar bekken dan groter is.

Hoe kan de positie van de foetus veranderen

Hoe kan de positie van de foetus veranderen?

Ja, de positie van de foetus kan veranderen om een natuurlijke bevalling te stimuleren. In het verleden gaven voedvrouwen een zachte massage om de positie te veranderen.

Je verloskundige kan een vergelijkbare handeling bij je doen tijdens de bevalling. Kinderen die in een dwarsligging liggen kunnen makkelijk veranderen naar een schedelligging.

Als toevoeging kan je de volgende handelingen overwegen:

  • zwemmen.
  • yoga doen voor 20-30 minuten per dag.
  • zitten op een grote strandbal en voorover buigen.

Dit zijn allemaal manieren om je baby te helpen in de juiste positie ter wereld te komen.  Wellicht ook interessant voor jou

Deze vrouw kreeg drie keer een tweeling binnen 26 maanden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Deze vrouw kreeg drie keer een tweeling binnen 26 maanden

De kans op een tweeling is bijna 1 in 10, maar bepaalde factoren vergroten de kans. Danesha Couch, werd drie maal achter elkaar zwanger van een twe...