Of een baby geboren wordt op een natuurlijke manier of via een keizersnede hangt voor een groot deel af van zijn positie in de baarmoeder. Blijf lezen om meer informatie te krijgen over de positie van de foetus in de baarmoeder en wat het kan betekenen.
De positie van de foetus kan aangeven hoe de bevalling zal gaan. Het kan namelijk beïnvloeden of je baby geboren wordt via het vaginale kanaal of dat je moet terugvallen op een keizersnede.
85% van de baby’s liggen met hun hoofd naar beneden in de baarmoeder, dit is de schedelligging. De schedelligging komt vaak voor en het vergemakkelijkt een vaginale geboorte.
Onthoud echter dat alle gevallen anders zijn. Soms komt de baby nooit in de schedelligging. Daarom zullen we details met je delen over de verschillende posities, zodat je meer weet over hoe je bevalling zal verlopen.
De positie van de foetus geeft aan hoe je bevalling zal verlopen
Het is erg belangrijk dat de baby correct in het bekken gepositioneerd is om een natuurlijke bevalling te vergemakkelijken.
De schedelligging kan de keizersnede zelf makkelijker maken. Tijdens de zevende maand van de zwangerschap zal de foetus langzaam in de schedelligging gaan liggen. Bij de schedelligging komt het hoofd dichter bij het bekken van de moeder.
Dit gebeurt automatisch. Volgens statistieken kan de baby in de achtste maand van positie veranderen als het gaat om vrouwen die voor het eerst bevallen. Soms kan de positie van de foetus zelfs een paar weken voor de bevalling veranderen.
Er zijn echter posities die de bevalling moeilijker maken als je baby deze aanneemt. Hier zijn een aantal voorbeelden van verschillende posities:
Achterhoofdsligging
In deze positie ligt de nek van de foetus voor het bekken. Deze ligging vergemakkelijkt de bevalling en wekt het makkelijker op.
De sterrenkijker
Dit is ook een acceptabele ligging. De baby ligt met zijn nek gericht naar de ruggengraat van de moeder. Dit kan er echter voor zorgen dat de moeder last krijgt van rugpijn en vermoeidheid tijdens de bevalling.
Wanneer kinderen in deze posities liggen is de kans groot dat de moeder natuurlijk kan bevallen. In sommige gevallen wordt er daarentegen een tang gebruikt wanneer het kind zichzelf niet correct kan positioneren.
Liggingen die een keizersnede vereisen
Er zijn echter posities die een natuurlijke bevalling compliceren en vragen om een keizersnede. Hier zijn een aantal voorbeelden:
Voorhoofdsligging
Dit komt voor wanneer de moeder een soort van weefsel in haar baarmoeder heeft. Dit zorgt ervoor dat het kind zijn hoofd of voorhoofd laat zien. Daardoor wordt de grootte van het kind vergroot en is het moeilijker voor de moeder om tot de juiste ontsluiting te komen.
Dwarsligging
Ongeveer 0.2% van de zwangere vrouwen hebben een baby die in deze positie ligt. Zoals de naam aangeeft ligt de baby horizontaal boven het geboortekanaal.
Het is duidelijk dat het onmogelijk is voor een moeder om natuurlijk te bevallen wanneer de baby in deze positie ligt.
Tijdens de zevende maand begint de baby zichzelf in de schedelligging te positioneren. In deze positie komt hun hoofd dichtbij het bekken van de moeder.
Stuitligging
De foetus kan deze positie aannemen als de navelstreng kortis.
Het kan daarnaast voorkomen wanneer er zich complicaties voordoen of wanneer de placenta zich boven de hals bevind.
In deze positie lijkt het alsof het kind op zijn billen zit. Tijdens de bevalling kunnen hun voeten als eerste naar buiten komen.
In een klein aantal gevallen was het mogelijk voor moeders om natuurlijk te bevallen, zelfs als hun baby in de stuitligging lag.
Dit gebeurt gewoonlijk bij de tweede of derde bevalling van een moeder, omdat haar bekken dan groter is.
Hoe kan de positie van de foetus veranderen?
Ja, de positie van de foetus kan veranderen om een natuurlijke bevalling te stimuleren. In het verleden gaven voedvrouwen een zachte massage om de positie te veranderen.
Je verloskundige kan een vergelijkbare handeling bij je doen tijdens de bevalling. Kinderen die in een dwarsligging liggen kunnen makkelijk veranderen naar een schedelligging.
Als toevoeging kan je de volgende handelingen overwegen:
zwemmen.
yoga doen voor 20-30 minuten per dag.
zitten op een grote strandbal en voorover buigen.
Dit zijn allemaal manieren om je baby te helpen in de juiste positie ter wereld te komen.
Hoewel de belangrijkste aanbevelingen voor zwangerschap zich richten op het hebben van een positieve houding, is dit soms niet helemaal mogelijk. Wanneer we bijvoorbeeld te maken hebben met een risicovolle zwangerschap, dan is het moeilijk om kalm en zorgeloos te…
De postpartumperiode verwijst naar de tijd waarin vrouwen moeten rusten om lichamelijk en emotioneel te herstellen na de geboorte van hun baby. Tijdens deze fase, die 6 tot 8 weken duurt, ondergaat de vrouw bepaalde veranderingen die speciale aandacht verdienen.…
Je tijdens de zwangerschap aan een goed dieet houden is bijna een garantie dat je een gezonde baby ter wereld zal brengen. Een uitstekende optie om je dieet mee aan te vullen is bijvoorbeeld om heerlijke sapjes voor zwangere vrouwen…
De geboorte van een nieuwe baby is een moment waar elk gezin naar uitkijkt. De meeste ouders zouden echter graag de tekenen willen weten dat de bevalling gaat beginnen. Naast de voor de hand liggende tekenen die optreden wanneer het moment…
Zwangere vrouwen ervaren veel veranderingen van hun lichaam. Een van de meest belangrijke is hun slaaphouding. Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen tijdens de zwangerschap. Je weet misschien niet hoe je moet gaan liggen. Je eetpatroon en…
In dit artikel bespreken we de belangrijkste vreugden en ook de offers die horen bij een zwangerschap. Een zwangerschap brengt veel ‘goede’ maar ook een paar ‘lastige’ dingen met zich mee die het leven van een vrouw en haar partner…