Technieken die de bevalling makkelijker maken

Technieken die de bevalling makkelijker maken

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Naarmate de bevalling dichterbij komt, zoeken sommige zwangere vrouwen tips en aanbevelingen die de bevalling makkelijker maken.

Door het proces op te splitsen in drie fasen (voor, tijdens en na de weeën), kun je specifieke technieken toepassen voor elke fase.

Het berekenen van de duur van de bevalling is echter moeilijk te bepalen, omdat elke vrouw uniek is.

Er zijn ook bijkomende factoren die van invloed zijn op de duur van de bevalling. Deze zijn bijvoorbeeld de grootte en de positie van de baby en de intensiteit en frequentie van de weeën.

Persen wordt beschouwd als de actieve fase van de bevalling. Weeën kunnen urenlang optreden voordat deze fase is voltooid. Elke zwangerschap heeft echter zijn nuances.

Hieronder vind je een aantal technieken en aanbevelingen om de bevalling makkelijker te maken. Deze zijn van toepassing op vaginale bevallingen.

Technieken voorafgaand aan de bevalling

Er zijn enkele aanbevelingen voor een snellere en minder pijnlijke bevalling. Probeer bijvoorbeeld wat fysieke activiteit te doen, afhankelijk van het verloop van je zwangerschap.

Zorg ook voor een uitgebalanceerd dieet. Drink bovendien voldoende water (minstens 8 glazen per dag) en slaap minimaal 8 uur per dag.

Technieken die de bevalling makkelijker maken

Foto met dank aan Teresa Rodríguez

 • Lichamelijke activiteit. Voldoende lichaamsbeweging bij zwangere vrouwen heeft meestal korte, niet-traumatische geboorten een voordeel. Dit komt door de constante stimulatie van de baarmoederhals. Sommige oefeningen zoals: pilates, kegeloefeningen, yoga, zwemmen, wandelen of seksuele activiteiten kunnen de bevalling makkelijker maken.
 • Uitgebalanceerd dieet. Goed eten kan extra complicaties bij de bevalling voorkomen. Je moet voldoende fruit en groenten eten. Zorg dat de vruchten rijp zijn en was ze goed. Bereid mager vlees, bij voorkeur gegrild, en drink dagelijks minstens 1 liter water om gehydrateerd te blijven.
 • Rusten. Minimaal 8 uur per dag slapen is ideaal. Dit komt de ontwikkeling van de baby ten goede en voorkomt daarnaast plotselinge stemmingsveranderingen.
 • Slapen vermindert stress op natuurlijke wijze en helpt daarnaast bij het afgeven van groeihormonen. Het helpt je lichaam voorbereid te zijn op de komst van je lieve baby.

Technieken die de bevalling makkelijker maken tijdens de weeën

Het toepassen van de onderstaande technieken zal de bevalling makkelijker maken en de duur verminderen:

 • Luisteren naar muziek of naar een film of video kijken. Dit zorgt er zowel voor dat de bevalling sneller als op een leukere manier verloopt.
 • Het nemen van een warme douche ontspant gespannen spieren. Daardoor wordt de pijn van de weeën verlicht en wordt de bevalling makkelijker.
 • Rekoefeningen kunnen de zenuwen bedwingen en bovendien de onbedwingbare trek verlichten.
 • Het stimuleren van de tepels kan de afscheiding van het hormoon oxytocine veroorzaken. Dit veroorzaakt samentrekkingen in de baarmoeder.
 • Langzame ademhaling helpt bij het ontspanningsproces. Dit zal je toestaan ​​te ontspannen bij de intense weeën.
 • Een massage zorgt niet alleen voor ontspanning. Het zorgt ook voor het vrijkomen van endorfines.
 • Het is aangetoond dat het kiezen van de juiste gezelschap, of het nu je partner of een familielid is, extra ondersteuning biedt. Dit kan leiden tot een veel snellere bevalling.
Technieken die de bevalling makkelijker maken: steun van je partner

Foto met dank aan David Martín

Het wordt aanbevolen dat elke zwangere vrouw de steun van haar partner en de naaste familieleden heeft tijdens de bevalling. De hulp van uw arts samen met de mensen die je kiest, maakt het proces draaglijker en de geboorte van de baby aangenamer.

Technieken na de weeën

Eerst breng je de heupen in balans en leun naar voren zodra de bevalling begint. Dit kan de baby naar buiten duwen en vervolgens de bevalling makkelijker maken. Door dit bovendien te combineren met een gecontroleerde ademhaling wordt de komst van de baby vergemakkelijkt.

Ten slotte, als je je bewust bent van wat er gebeurt, zal dat je angst verminderen. Aarzel dan ook niet om de arts te vragen wat er tijdens het proces gebeurt.  Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek de pijn tijdens de bevalling die moeders ervaren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontdek de pijn tijdens de bevalling die moeders ervaren

Verschrikkelijke pijn. Dat is hoe veel vrouwen de pijn tijdens de bevalling definiëren. Diep, intens, omhullend. De pijn tijdens de bevalling is mo...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.