Moeders zijn nooit vrij na de geboorte

Wanneer is de laatste keer dat jij even tijd voor jezelf had? Moeders zijn altijd bezig, het moederschap is een full-time baan maar we doen het met veel geluk en liefde.
Moeders zijn nooit vrij na de geboorte

Laatste update: 08 november, 2018

Moeders zijn nooit vrij vanaf het moment dat de kinderen geboren zijn. Ze hebben nu andere prioriteiten in het leven. De tijd van ontspannen en niets doen is voorbij. Avondjes uit en feestjes zijn een zeldzaamheid. Moeder zijn brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee.

Beetje bij beetje zet je dagjes uit opzij en verdwijnt vakantie naar de achtergrond. Uitslapen tot het middaguurwas vroeger wellicht je favoriete bezigheid. Ook het eindeloos kijken van films zonder avondeten te maken is er niet meer bij. Maar dat was in de tijd voor je zwangerschap.

Hoewel de meeste vrouwen van jongs af aan graag een gezin willen stichten, moet je als moeder ook veel dingen laten. Vanaf nu kun je niet meer alles doen wat je maar wilt. Je bent druk met het verzorgen van jouw kind. Moeders zijn nooit vrij.

Het is zelfs zo dat het letten op je kind en de verzorging en de bescherming ervan een nieuwe betekenis geeft aan het genieten van het leven.

vakantie aan zee

Moeders doen de dingen uit liefde en geluk

De verantwoordelijkheden van een moeder zijn eindeloos. De meeste dingen doet ze echter uit geluk, uit liefde. Mama heeft nooit vrij, omdat het voor haar onmogelijk is, om niet datgene te doen dat het belangrijkst is voor haar: voor haar gezin zorgen.

Wanneer de kinderen eenmaal naar school gaan, kun je misschien een beetje gaan relaxen. Maar in feite ben je eigenlijk al gewend aan de dingen die je doet voor je kinderen. Je kan je zelfs gaan vervelen zonder hen. De hele dag druk zijn houdt je bezig.  

Op die zeldzame momenten wanneer er niets te doen is, zoek je alsnog naar een taak om jezelf bezig te houden. Het kan er zelfs op lijken dat je de tijd aan het doden bent, totdat je de kinderen uit school kan halen. Een moeder zou kunnen zeggen dat ze nooit helemaal rust heeft wanneer haar kinderen niet binnen haar gezichtsveld zijn.

Vakanties zijn anders voor moeder

Wanneer je moeder bent, zijn de vakanties zoals je die eens kende verleden tijd. Je kunt jezelf niet even uitzetten en je zult vaak gespannen en moe zijn van het heen en weer lopen om je baby in slaap te krijgen.

Wanneer je er over na denkt, is de moeder vaak degene die niet op familie foto’s staat. Zij was degene achter de camera of ze was in de weer om lunch te maken. Je routine op vrije dagen zal er ongeveer zo uit zien:

  • In het weekend, wanneer je kinderen niet op school zijn, ben je thuis toch druk.
  • Jij of je partner zullen er nog altijd vroeg uit moeten om ontbijt te maken.
  • Dagjes uit zullen vermoeiend zijn, hoeveel je er ook van geniet om tijd met het gezin te besteden.
  • Je zal vakantie vooruit moeten plannen, rekening houdend met het schoolrooster.
moeders zijn nooit vrij

Moeders zijn altijd alert

En wanneer je eindelijk wat tijd hebt voor jezelf, hoor je: “Waarom kun je niet ontspannen, we zijn toch op vakantie?”. Maar zelfs op vakantie is er nog veel te veel om voor te zorgen. Je dagen worden langer, zonder school die de kinderen even van huis weghaalt. 

Neem een dag vrij en ga bijvoorbeeld naar het strand. Wij als moeders zijn altijd erg alert wanneer onze kinderen dichtbij het water komen. We maken ons zorgen over verdrinking en in ieder geval over verbranding door de zon.

Soms is het het beste om bij ze te blijven wanneer ze spelen, om ongelukken te voorkomen. Of om ze te behoeden voor het eten van een hap zand.

Wanneer onze naasten op bezoek komen, is het misschien wel de enige keer dat we wat kunnen ontspannen. Zij letten wel op de kinderen, terwijl we relaxen of gezellig een tijdje kletsen. Echter heeft niet iedereen toegang tot dit soort ondersteuning.

Zal mama ooit eens vrij zijn?

Natuurlijk, het echte vakantiegevoel keert terug wanneer je kinderen oud genoeg zijn om onafhankelijk te zijn. Maar er zal altijd wel iets zijn waarbij je kinderen op de een of andere manier jouw hulp nodig hebben.

Je zal ze altijd bellen om te kijken of het goed met ze gaat, dat ze veilig zijn, of ze wel goed eten en of ze hun huiswerk gemaakt hebben. Het werk van een moeder houdt nooit op. Wanneer iedereen op vakantie is, is zij nog steeds aan het werk.

Moeders zijn nooit vrij. Het is een 24/7 baan, maar het is wel een baan waar je veel voor terug krijgt. Je wordt betaald met een glimlach en natte kussen. Je wordt betaald met plezier en spelletjes, die meer dan goed zijn voor je verloren vrije tijd. Moeder zijn is immers de moeilijkste en belangrijkste taak ter wereld. It might interest you...

Ware liefde is wanneer je man je een paar uur voor een dutje geeft
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Ware liefde is wanneer je man je een paar uur voor een dutje geeft

Ware liefde is een gevoel dat je niet zomaar ergens vindt. Sommigen zeggen tegenwoordig zelfs dat het iets is dat met uitsterven wordt bedreigd. On...