5 trucs tegen jeuk tijdens de zwangerschap

Zo’n 40% van de zwangere vrouwen heeft last van jeuk tijdens de zwangerschap. Hier enkele tips om daar mee om te gaan.
5 trucs tegen jeuk tijdens de zwangerschap

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Het leven van een vrouw verandert volledig tijdens de zwangerschap. Haar lichaam, de hormonen en zelfs haar geest… alles lijkt totaal anders. Ze begint belangrijke veranderingen te ervaren, vooral wat betreft haar huid. Eén van de dingen waarvan ze last kan krijgen is jeuk tijdens de zwangerschap.

Over het algemeen zijn toekomstige moeders druk bezig met het doornemen van alle beschikbare informatie over wat te doen bij deze veranderingen. Sommige veranderingen zijn oppervlakkig en onbelangrijk. Andere vereisen actie als we er geen gevolgen aan willen overhouden.

Een voorbeeld hiervan is jeuk tijdens de zwangerschap. Het is vaak een ongemakkelijke situatie waarvan we niet goed weten wat we eraan kunnen doen en die bovendien sporen achter kan laten op ons lichaam. Er gedurende de hele zwangerschap zo goed mogelijk mee omgaan, dat is wat je het beste kunt doen.

De wetenschappelijke naam is Intrahepatische Cholestasis, ook bekend als zwangerschapscholestase.

Jeuk tijdens de zwangerschap

Als we zwanger zijn, kunnen we overal aan ons hele lichaam jeuk hebben. Maar meestal doet het zich vooral voor in gebieden als de borsten, de buik en de heupen. Het komt voor als onze buik groter wordt om ruimte te maken voor de baby, die hard groeit.

Hormonen, zoals oestrogeen, kunnen zo’n hoog niveau bereiken dat dit één van de factoren wordt die verantwoordelijk zijn voor de vreselijke jeuk.

Hoe vaak komt dit ongemak voor?

Het is tamelijk vaak voorkomend – zo’n 40% van de zwangere vrouwen heeft er last van. Over het algemeen komt het vooral voor in het tweede of derde trimester wanneer de huid zich het meest strekt. Het is dus een best wel veelvoorkomend ongemak tijdens dit overigens prachtige proces van het dragen van een klein en kwetsbaar wezentje in je buik.

Waarom gebeurt dit?

Waarom krijg je jeuk tijdens de zwangerschap

We moeten in gedachten houden dat alle veranderingen tijdens de zwangerschap belangrijk zijn, of het nu gaat om veranderingen in ons immuunsysteem, endocriene systeem of onze stofwisseling.

De verandering van hoe onze huid eruit ziet is daarop geen uitzondering. Dit draagt bij aan het verschijnen van jeuk en maakt de huid droog en geïrriteerd met eventuele schilfering van de opperhuid.

Een ander symptoom dat kan optreden is dat je handpalmen en voetzolen rood worden en jeuken. Dit komt door de toename van het hormoon oestrogeen. Deze symptomen verdwijnen bijna altijd op het moment van de bevalling.

Je hoeft niet te schrikken of bezorgd te worden, want deze jeuk tijdens de zwangerschap  is volkomen normaal, hoe irritant dan ook.

Er kunnen ook andere soorten huiduitslag verschijnen. Een voorbeeld is een soort bult of plek op de buik die veel groter is dan normale huiduitslag. Het is zo opvallend en groot dat het op een bijenkorf lijkt. Dit worden pruritische urticariële papels of zwangerschapsbultjes genoemd.

Trucs tegen jeuk tijdens de zwangerschap

Nu we weten wat de basisaspecten van de verschillende soorten jeuk betekenen, geven we je 5 trucs om dit ongemak te verlichten.

 1.  Neem een koude douche. Gebruik een milde anti-allergene zeep die glycerine, amandelen, havermout of aloëvera bevat.
 2. Gebruik een vochtinbrengende crème, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke ingrediënten of maak je eigen crème op basis van honing of kamille. Je kunt je ook insmeren met natuurlijke oliën zoals: olie van kokosnoot, amandel of lavendel (deze laatste staat bekend om zijn eigenschap de opperhuid te herstellen).
 3. Drink veel water. Als je wat lichte lichaamsbeweging doet, zoals wandelen, doe dat dan op de koelere uren van de dag. Dit zal je bloedsomloop verbeteren en de jeuk verminderen. Vergeet niet om altijd zonnebrandcrème aan te brengen om verkleuring van je huid te voorkomen tengevolge van de zon en de jeuk.
 4. Draag losse kleding gemaakt van materialen met natuurlijke vezels zoals katoen, in lichte kleuren.
 5. Maak kompressen van havermout of bakpoeder met water en doe dat op de jeukende plekken. Dit zijn namelijk stoffen die de jeuk verzachten.

Meer tips

Trucs tegen jeuk tijdens de zwangerschap

Hier zijn enkele tips die je in gedachten kunt houden om de effectiviteit van de hierboven genoemde trucs te versterken:

 • Probeer warme douches of baden te vermijden. Deze drogen je huid uit en verergeren de jeuk.
 • Gebruik natuurlijke zeep en reinigingsproducten.
 • Spoel je goed af met koud water en gebruik zachte handdoeken.
 • Probeer niet op het heetst van de dag naar buiten te gaan, want dit kan de jeuk tijdens de zwangerschap verergeren.
 • Bel onmiddellijk je arts als je denkt dat je cholestase hebt. Dit kan namelijk een ernstig probleem voor je baby vormen.
 • Zoek zoveel mogelijk de  koele en schaduwrijke plekken. Vermijd contact met oude voorwerpen, stof en mijten.

Deze aanbevelingen zullen je helpen beter met die lastige, vervelend jeuk tijdens de zwangerschap om te gaan en je op je gemak voor te bereiden op de speciale dag, de komst van een nieuw gezinslid.

Al deze suggesties moeten samen gaan met de begeleiding en het advies van je arts. We hopen je veilig te begeleiden tijdens het beste hoofdstuk van je leven, het hoofdstuk waarin je moeder wordt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.