Voorbereiding op het moederschap: word een beter mens

Voorbereiding op het moederschap: word een beter mens
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Een toekomstige moeder heeft wellicht veel dingen aan haar hoofd. De meerderheid van de vrouwen voelt zich niet helemaal klaar om een baby te krijgen. Ter voorbereiding op het moederschap, moeten er waarschijnlijk veel dingen gebeuren. Laten we kijken naar wat een toekomstige moeder zegt: misschien herken je jezelf hier in.

Een moeder aan het woord

Sinds dat ik je vader ken, is mijn leven veranderd. Sterker nog, al voor onze ontmoeting veranderden er dingen.

Deze veranderingen hielpen me om een man te vinden waar ik van hou en waar ik een gezin mee wil stichten. Een man die met mij mijn droom wil verwezenlijken: moeder worden. Jouw moeder worden.

Ik geef het eerlijk toe: net als vele andere vrouwen op deze wereld, wil ik heel graag moeder worden. Ik wil mijn kind in mijn armen houden en daar meer van houden dan van wat dan ook.

Mijn droom is om mijn baby te voeden en hem in bad te doen. In mijn dromen kus ik mijn baby en kijk ik naar hem wanneer hij slaapt. Ik verlang er naar om mijn kind iedere ochtend te zien glimlachen en om zijn tranen te drogen met mijn kusjes.

Ja, ik verlang er naar om een moeder te zijn. Meer nog dan dat, wil ik een supermoeder zijn. Het beste ter wereld zijn voor mijn kind. Ik wil hem door het leven leiden met helderheid, geduld en tederheid.

Ik wil een moeder zijn die het beste in haar kinderen naar boven haalt.

Een moeder die hen het belang en de waarde van vrijheid, schoonheid en eer kan bijbrengen. Die hen leert wat een oprechte glimlach, eerlijkheid en waardevolle momenten met familie kunnen betekenen. Ik wil een moeder zijn hen leert wat echte liefde is.

Meer dan een aardige jongen of een leuk meisje, wil ik dat mijn kinderen gelukkig zijn. Elke dag zal ik hen dit leren door het goede voorbeeld te geven.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe gemotiveerder ik ben om een rolmodel te zijn. Om deze redenen is het nu, meer dan ooit, van belang om te veranderen. Alles, om een goede moeder te worden.

Tekening moeder met baby

Voorbereiding op het moederschap: word een beter mens

Eerlijk gezegd denk ik dat ik een goed persoon ben. Ik realiseer me ook, dat ik vele tekortkomingen heb.

Ik ben ervan overtuigd dat elke dag een kans is om een beter mens te worden. Iedere dag kunnen we onze fouten corrigeren en de persoon worden die we graag willen zijn. Deze versie van mezelf is nog in ontwikkeling.

Een van de belangrijkste lessen van het leven, is dat het leven gelijk staat aan verandering. Onze omstandigheden veranderen continue. De wereld op zich verandert constant. Daarom is het van belang om hierin mee te gaan, omdat we er anders door weggevaagd worden.

De beste verandering is bewuste verandering. Een verandering die we aanmoedigen, die we beetje bij beetje verzorgen en waar we van genieten. 

Eigenschappen zoals liefde en zachtheid mag ik weer wat laten groeien.

Ik ben bang dat, in deze door mannen gedomineerde wereld, ik deze kwaliteiten een beetje ben verloren. In deze mannenwereld heb ik me met veel succes gewaagd. Een strijd tussen concurrerende vrouwen, waar ik echter ook dingen voor heb moeten laten, om verder te kunnen komen.

Dus, nu het verlangen naar een eigen gezin enorm is gegroeid, wil ik niet alleen moeder worden. I k wil een geweldige moeder worden. Ik moet mezelf opnieuw uitvinden. Er zijn nog honderden dingen die ik moet doen.

Tekening van een gezinnetje

Ik ga een thuis voor je creëren

Je vader heeft dingen in me los gemaakt, waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. Zijn liefde heeft mijn gevoel voor tederheid nieuw leven in geblazen.

Maar ik heb me ook gerealiseerd dat ik sterk moet zijn. Niet streng, maar sterk, lief en aardig. 

Ik heb nog zoveel lessen te leren. Ook heb ik het gevoel dat ik jou zoveel moet leren. Ik verzamel duizenden geweldige momenten, zodat ik altijd een glimlach voor je klaar heb staan. 

Ik werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling, zodat je opgroeit met een moeder die verstandig en wijs is. Op dit moment, verander ik mezelf in de voorbereiding op het moederschap. Allemaal zodat ik je later in mijn armen kan houden.

Om je te verwelkomen in een thuis dat je verdient bereid ik mezelf voor. Ik ben ervan overtuigd dat elke ziel zijn eigen ouders kiest voordat ze geboren worden. Dit heb ik eens in een boek gelezen. Ik geloof er heilig in, net als in het feit dat het leven verandering betekent.

En hierom, mijn kind, is de voorbereiding op het moederschap voor mij heel belangrijk. Ik wil een betere vrouw zijn, zodat ik een betere moeder voor jou kan zijn. Op deze manier kan ik naast je staan, wanneer jij zelf leert over het leven.  Wellicht ook interessant voor jou

Voor jezelf zorgen om je kind het beste te geven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Voor jezelf zorgen om je kind het beste te geven

Voor jezelf zorgen als een vrouw is een daad van wijsheid, gezondheid en welzijn. Het betekent dat we onthouden hoeveel we waard zijn en hoeveel we...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.