De magische relatie tussen vader en dochter

De magische relatie tussen vader en dochter
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De relatie tussen vader en dochter is één van de meest hartverwarmende en intense banden. Een vader die betrokken en toegewijd is aan zijn dochter en zijn kleine prinses behandelt met liefde en tederheid. De relatie tussen vader en dochter bezit ongetwijfeld een onverklaarbare  magie van zichzelf.

Daar is namelijk een goede reden voor. Een vader is de eerste man in het leven van zijn dochter en bovendien een inspirerend rolmodel. Meisjes vormen hun beeld van een vaderfiguur gebaseerd op een intieme mannelijke invloed die aanwezig is in hun dagelijkse leven.

Daarom willen wij, van Je bent mama, je een reeks tips aanbieden voor die vaders die zich gelukkig mogen prijzen om dochters te hebben met wie ze één van de meest fantastische en verrijkende banden kunnen en zouden moeten smeden.

Vader leert dochter ukelele spelen

Hoe kun je de de magische relatie tussen vader en dochter versterken?

Toon aan je kleine meid jouw diepgaande en onvoorwaardelijke liefde voor haar moeder. Door dit te doen weet ze dat ze op dezelfde wijze geliefd zal worden. Hou in gedachten dat men zegt dat de relatie tussen vader en dochter kenmerkend is voor de toekomstige relaties die ze zal hebben met mannen als volwassene.

Dankzij deze eerste liefde, zal je dochter weten hoe een liefdevolle relatie eruit ziet. Wanneer ze ouder is en de tijd aanbreekt om haar wederhelft te vinden, zal ze een relatie willen hebben die net zo mooi is als die van haar ouders.

De vaderfiguur zal zijn dochter ook helpen met het verwerven en ontwikkelen van haar vrouwelijkheid en persoonlijkheid. Zeg lieve dingen tegen je dochter. Laat haar weten hoe mooi en intelligent ze is zodat ze zich geliefd en gewaardeerd voelt.  Bijgevolg zal ze een gezond zelfbeeld en zelfvertrouwen opbouwen.

Inspireer bewondering van je kleine meid door lieve gebaren te maken jegens haar. Schrijf haar brieven, dans met haar. Laat de tijd je niet ontglippen, wacht niet tot haar huwelijksdag om met haar te dansen. Tegen die tijd is het te laat.

Vergeet niet om haar al jouw aandacht te geven. Geniet van de dingen die zij belangrijk vindt, die haar immens gelukkig maken. Laat haar naast jou in slaap vallen zodat ze zich beschermd voelt en weet dat ze niet alleen is.

Relatie tussen vader en dochter versterken door armpje te drukken

De vader-dochter relatie: een band die de tand des tijds doorstaat

Geniet van het hier en nu. Doe haar in bad nu dat nog kan. Voor je het weet is ze opgegroeid en kan dit niet meer. Zing voor haar, word de eerste man die haar looft met een serenade voordat iemand anders het voor jou doet. Geniet ten volle van elk moment: speel, spring, neem haar mee op uitstapjes, geef haar bloemen.

Breng haar naar school. Er komt een tijd dat ze niet meer wil dat je haar brengt en dat ze het zelfs irritant vindt. Het is een goed idee om haar de weg naar huis te leren wanneer ze nog erg jong is. Op een dag is ze opgegroeid en wil ze zelfstandig zijn dus is het erg belangrijk dat ze weet waar haar huis is.

De relatie tussen vader en dochter fungeert als een tijdbom die afgaat tijdens haar tienerjaren. Een tijd waarin deze hechte band vermindert. Er ontstaat een zekere afstand tussen vader en dochter. Wees niet gealarmeerd, dit is zowel normaal als noodzakelijk om haar voor te bereiden op toekomstige relaties met andere mannen.

Bovendien kenmerkt deze periode in jouw dochter’s leven enkele radicale veranderingen. Haar eerste menstruatie, maar ook veranderingen in haar lichaam en haar eerste keer verliefd zijn. Al deze dingen zijn erg verwarrend voor de vader. Hij vraagt zich namelijk vaak af waarom zijn dochter zich plots opsluit in haar kamer en zijn affectie weigert.

Ofschoon deze periode erg ingewikkeld is, is het belangrijk dat je als vader hecht met je dochter blijft.

Zelfs wanneer je het gevoel hebt dat je kleine meid wel een vreemde lijkt, is jouw rol in haar opvoeding fundamenteel tijdens dit proces. Je dochter moet zich immers op een emotioneel gezonde wijze kunnen ontwikkelen.

De ideale lessen voor een relatie tussen vader en dochter

Tenslotte vul je het leven van jouw kleine prinses met een breed scala aan waardevolle lessen. Goede manieren en normen en waarden zouden dagelijkse kost moeten zijn.

Maar leer haar ook nuttige dingen zoals het vervangen van een autoband of een lamp en klusjes rond het huis. Je bereidt haar immers voor op een toekomstig leven als sterke en zelfstandige vrouw.

Verzeker je dochter ervan dat ze nooit afhankelijk hoeft te zijn van iemand. Omdat ze de vaardigheden en kennis bezit om een vrij en zelfstandig leven te leiden als volwassene.

Geef aan je dochter al deze belangrijke waarden door die jouw kleine meid zullen veranderen in een fantastische vrouw.  Wellicht ook interessant voor jou

10 dingen die vaders met hun dochters zouden moeten doen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
10 dingen die vaders met hun dochters zouden moeten doen

Het is een algemene regel dat vaders snel de helden van hun dochter worden en hun schouder om op te huilen. Zij zijn degenen die alle problemen van...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.