Moeder worden is een keuze, niet een verplichting

Het feit dat we lichamelijk geschikt zijn om te bevallen, betekent niet dat moeder worden een verplichting is.
Moeder worden is een keuze, niet een verplichting
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 april, 2018

Geen enkele vrouw zou zich verplicht moeten voelen om kinderen te krijgen. Moeder worden is een keuze, niet een verplichting.

We weten allemaal dat sommige vrouwen niet op het moederschap zijn voorbereid. Dit kan te wijten zijn aan natuurlijke of sociale belemmeringen. Anderen besluiten gewoon dat moeder zijn niets voor hen is.

Deze kwestie is enigszins controversieel omdat er aan beide kanten zeer radicale standpunten worden ingenomen. In de eerste plaats moeten we echter de meningen en rechten van iedereen in overweging nemen en respecteren.

Fysiologisch gezien zijn v rouwen zijn voorbereid om zwanger te worden. Maar dit komt niet altijd overeen met de levensdoelen of -mentaliteit van een vrouw.

Het feit dat we lichamelijk geschikt zijn om te bevallen betekent niet dat moeder worden een verplichting is. Vele jaren hebben we echter onder druk gestaan van de samenleving.

Het is heel gewoon dat vrouwen tegenstrijdige gedachten te hebben over het moederschap.

Gelukkige moeders begrijpen vaak niet dat andere vrouwen geen moeder willen zijn. Aan de andere kant zijn vrouwen die geen kinderen willen hebben er soms niet volledig van overtuigd dat de moeders gelukkig zijn.

Het moederschap wordt soms ervaren als een obstakel om je standpunten uit te dragen. Maar als jij het recht van een vrouw om moeder te worden of niet verdedigt, betekent dat niet dat je minder liefdevol voor je eigen kinderen bent.

Iedereen zou vrij moeten zijn om te beslissen wat hij met zijn leven wil doen. Dat is iets wat universeel zou moeten worden aanvaard.

Helaas worden vrouwen die hebben besloten geen moeder te worden, niet altijd volledig gerespecteerd om hun beslissing. Ondertussen zijn er meer en meer vrouwen die besluiten geen kinderen te krijgen.

Vandaag de dag geloven veel vrouwen dat het leven dat ze willen leiden niet mogelijk zal zijn als ze kinderen krijgen. Persoonlijke en professionele belangen zijn vaak de reden voor deze manier van denken. Niemand moet hierom worden veroordeeld.

Kinderloos

In 2015 kwam er e en Argentijnse film uit die de kwestie van het moederschap vanuit een kritisch oogpunt naar voren bracht. Dit was overigens niet het doel van de film. In de film speelde de 44-jarige Spaanse actrice Maribel Verdu de hoofdrol. Zij identificeerde zich volledig met de belangrijkste personage, Vicky.

De film, getiteld Sin Hijos (Kinderloos), stelt een thema ter discussie dat nog steeds controversieel is in Latijns-Amerika. Heftige reacties bleven dan ook niet uit.

Vicky is een vrouw die vindt dat moeder worden een keuze is in plaats van een verplichting. Ze komt op voor het recht om haar leven te leven zoals zijzelf wil. Zoals vele anderen, wordt ze de vraag zat waarom ze geen kinderen heeft.

De film laat zien dat het meestal andere vrouwen zijn die zich afvragen hoe het mogelijk is dat iemand die ouder is dan 40 nooit moeder heeft willen worden. Deze vrouwen kijken  met frustratie of met “medelijden” naar kinderloze vrouwen die hun leven niet volgens de normen van de maatschappij leven.

Vicky was radicaal in haar standpunt. Ze deed uitspraken die natuurlijk veel vrouwen wel denken maar niet hardop durven te zeggen.

Sommige vrouwen durven niet toe te geven dat hun kinderen hun misschien soms belemmeren in hun ontwikkeling. Zij zijn bang om daardoor een slechte moeder te worden genoemd of op andere wijze hierom te worden veroordeeld.

De boodschap van de film is dat we de meningen van anderen moeten respecteren. Vrouwen zonder kinderen hoeven moeders niet te verachten en vice versa. Het is al erg genoeg dat de maatschappij beslissingen oplegt aan mensen: we hebben allemaal recht op onze vrijheid zolang we anderen niet schaden.

Moeder worden kan soms een verplichting zijn

Vrouwen hebben het recht op de mogelijkheid om na te denken over wat ze met hun leven willen doen. Maar zo werkt het niet altijd in de praktijk.

Stel je eens voor dat er vroeger meer aandacht was geweest voor individuele rechten.  Veel moeders van die tijd zouden misschien andere keuzes hebben gemaakt en voor een ander leven hebben gekozen.

Als we nadenken over de vraag of we moeder willen worden of niet zullen we veel redenen vinden om “nee” te zeggen of op zijn minst de beslissing uit te stellenDe voorwaarden voor het moederschap zijn niet altijd de beste en soms is planning vereist.

We zijn aan onszelf verplicht om onze specifieke situatie op de best mogelijke manier te evalueren. Daarnaast moeten we verantwoordelijkheid nemen voor onze acties.

Het is belangrijk dat we voor onszelf zorgen en nadenken over het soort leven dat we onze kinderen willen geven. Als we er voor kiezen om moeder te worden, moeten we dat besluit nemen op het juiste moment en nooit vanwege sociale druk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.