Wanneer kan ik met mijn baby naar het strand?

Aanbevolen wordt om je baby pas na acht maanden mee naar het strand te nemen. Volgens deskundigen van de Vereniging van Kinderartsen zijn kinderen onder de drie jaar het meest gevoelig voor de schadelijke effecten van de ultra violette straling.
Wanneer kan ik met mijn baby naar het strand?

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Met hoeveel maanden kan ik met mijn baby naar het strand? Het antwoord op deze vraag is ongeveer acht maanden. Baby’s jonger zijn dan zes maanden mogen helemaal nog niet aan de directe zon worden blootgesteld. Ook wordt afgeraden om zonnebrandcrème te gebruiken bij zulke jonge baby’s.

In een artikel dat is gepubliceerd door de Vereniging van Kinderartsen zegt men dat vóór die leeftijd de huid van een baby nog erg dun is en zijn hun mechanismes om zichzelf te beschermen nog niet volledig ontwikkeld.

Over het algemeen raden deskundigen ook af om jezelf tussen 12.00 en 17.00 uur bloot te stellen aan zonlicht. Ook moet je voorzichtig en beetje bij beetje het aantal uren uitbreiden dat je direct zonlicht ontvangt. Daarbij moet je dan natuurlijk alle voorzorgsmaatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen de UV-straling.

Let er goed op dat je de zonnebrandcrèmes of sunblockers op de juiste manier gebruikt. Je moet ze altijd samen toepassen met overige maatregelen die zijn gericht op de huidverzorging van je baby.

Gekleed op het strand om tegen de zon te beschermen

Tips om op het strand de huid van je baby te beschermen

De Vereniging van Kinderartsen hebben de volgende adviezen samengesteld. Daarmee kun jij jezelf en je baby op het strand tegen de zon beschermen:

  • Gebruik gedurende de eerste 18 jaren van je leven een zonnebrandcrème met op zijn minst een beschermingsfactor 50. Deze eenvoudige maatregel kan het risico op huidkanker met 78 % verminderen.
  • Houd je baby op het strand zoveel mogelijk uit de zon tussen 12.00 en 5.00 uur in de middag.
  • Ingeval je baby een lichte huidskleur heeft, rood haar en blauwe ogen…dan moet hij zeker een zonnebrandcrème gebruiken met een beschermingsfactor boven de 50.
  • Breng de zonnebrandcrème altijd 30 minuten voordat je het huis verlaat aan. Ook moet je het elke twee uur opnieuw aanbrengen.
  • Op plaatsen met veel zon bedek je het hoofd altijd met een pet of hoed en de ogen met een goedgekeurde zonnebril.

Bescherming tegen de zon niet alleen op het strand

In een ander artikel pleiten kinderartsen ervoor om kleding te gebruiken tegen de zon. Volgens hen biedt deze de beste bescherming.

  • Kleed je baby op het strand daarom in ruime t-shirtjes met lange mouwen en een lange broek. Zorg ervoor dat het van katoen of van een ander luchtig weefsel is. Wees voorzichtig met natte kleding. Deze laat de UV-straling namelijk makkelijker door. Neem daarom altijd extra t-shirtjes mee.
  • Verder moet je ervoor zorgen dat nek, oren, ogen, voorhoofd en neus worden beschermd met een hoofddeksel. Dat kan een pet of hoed zijn met met brede rand. Neem ook een parasol mee of zoek een plek op met schaduw.
  • Als je kind oud genoeg is vindt hij het wellicht ook leuk om een zonnebril te dragen ter bescherming van zijn ogen. Belangrijk is wel dat het er een is met gekeurde UV-glazen.

Deze preventieve maatregelen zijn niet alleen van toepassing in de zomer op het strand of het zwembad. Het zijn ook goede tips voor de bergen, de sneeuw of gewoon als je buiten activiteiten onderneemt.

Uud genoeg voor een zonnebril

Je moet er namelijk rekening mee houden dat water, zand of sneeuw de UV-stralen weerkaatsen waardoor het effect van de straling wordt verveelvoudigd. Zorg ook op bewolkte dagen voor bescherming, omdat de UV-straling de wolken passeert.

De belangrijkste beschermingsmiddelen tegen de zon

  • Voorkom lange blootstelling aan de zon, vooral tijdens de uren rond de middag.
  • Zoek schaduwplekken op of neem een parasol mee.
  • Gebruik waterbestendige zonnebrandcrèmes of -lotions met op zijn minst een filter met factor 50of hoger. Heb je die niet, smeer je dan regelmatig in.
  • Gebruik een pet of, nog beter, een hoed met randen.
  • Gebruik kleding die je lichaam grotendeels bedekt, zoals t-shirts met lange mouwen en bermuda-broeken.
  • Draag een zonnebril met donkere glazen en met UV filter. Deze beschermt de tere huid rondom je ogen en voorkomt een vervroegde ontwikkeling van staar.
  • Het is wenselijk dat je in de zomer in elk geval de tijd dat je in de zon bent geleidelijk aan opbouwt.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.