Ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je baby: wanneer kan hij zien

Heb je er ooit bij stilgestaan wat baby's zien met hun grote ogen? Je hebt vast je kleintje meer dan eens gadegeslagen met deze vraag. Als dit het geval is, zal je geïnteresseerd zijn in wanneer baby's alles om hen heen beginnen te zien.
Ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je baby: wanneer kan hij zien

Laatste update: 07 december, 2018

Het gezichtsvermogen van je baby speelt een belangrijke rol bij de manier waarop hij de buitenwereld waarneemt. Ons zicht begint zich te ontwikkelen vanaf het moment dat we geboren worden en gaat door verschillende stadia. Hierna leggen we in detail uit hoe baby’s beginnen te zien.

Wanneer ze worden geboren, is een typische eigenschap van baby’s om hun ogen bijna altijd wijd open te houden. Het is normaal om de onjuiste veronderstelling te hebben dat pasgeborenen de nieuwe wereld om hen heen proberen te onderzoeken. In werkelijkheid zien ze echter praktisch niets.

Ook al blijven hun ogen open, kunnen baby’s in die eerste minuten van het leven nog niets zien. Net als de andere zintuigen, zal het gezichtsvermogen van je baby geleidelijk toenemen en zal hij er beetje bij beetje aan moeten wennen.

Gezichtsvermogen van je baby in de eerste maand van het leven

Pasgeboren baby’s kunnen contrasten en veranderingen aan het licht opmerken. Ze kunnen bijvoorbeeld knipperende lichten opmerken of wanneer we vanuit het donker een lamp in een kamer aanzetten. Op dat moment wordt de sluitreflex van hun pupillen geactiveerd om hen niet te verblinden.

Naarmate de dagen verstrijken, zullen ze figuren beginnen te onderscheiden, al is het nog vaag. Het gezicht van hun moeder, daartegenover, zal een van de eerste dingen zijn die ze zullen ontdekken. Buiten wat ze met hun ogen zien, kunnen ze de moeder voelen met aanraking, geur en haar warmte en stem.

Als baby’s ongeveer twee weken oud zijn, kunnen ze vrij duidelijk voorwerpen zien die ongeveer 25 centimeter van hen af zijn. Daarom kunnen ze hun moeder tijdens de borstvoeding observeren.

Ze zullen echter niet voor een of twee maanden goed kunnen focussen. Op dezelfde manier kunnen ze op een afstand van meer dan 30 centimeter niet zien zonder scheel te kijken.

Gezichtsvermogen van je baby in de eerste maand van het leven

Ontwikkeling van het zicht duurt zeven maanden

Vanaf ongeveer de tweede maand van het leven hebben baby’s al wat controle over hun zicht, waardoor ze hun blik op een punt kunnen richten en het beter kunnen zien. In dit stadium zullen ze een speciale interesse tonen in felle kleuren en dingen die blinken.

Van tevoren waren ze niet in staat om vergelijkbare kleuren te onderscheiden, maar merkten ze eerder de contrasten op tussen bijvoorbeeld zwart en wit. Naarmate de weken van de derde maand voorbijgaan, breidt hun kleurenpalet uit.

Vanaf deze derde maand zijn baby’s nauwkeurig genoeg met hun zicht om meer details op te merken, zoals knopen op een kledingstuk of een bepaald kenmerk van hun speelgoed.

Later, als ze vier maanden oud zijn, zullen baby’s bij het laatste stuk aankomen. Dan kunnen ze geleidelijk het volgende doen:

  • Met hun ogen gezichten en objecten volgen.
  • Kleuren met grotere precisie onderscheiden.
  • Over het algemeen meer zien.
  • Naar dingen zoeken met hun ogen.

Het gezichtsvermogen van je baby is op ongeveer zeven maanden oud eindelijk volledig ontwikkeld. Natuurlijk is er geen vaste tijd voor elk kind: iedereen zal zijn of haar eigen tempo van ontwikkeling hebben.

Zicht hangt niet alleen van de ogen af

Zoals zoveel andere menselijke processen hangt het zicht af van het “centraal gezag” dat alles wat we doen beheert: de hersenen.

Daarom, zelfs als de ogen van baby’s worden gevormd vanaf de 26e week van de zwangerschap, zijn hun hersenen nog niet voldoende ontwikkeld om deze informatie te verwerken.

Je moet de groei van baby’s als een geheel begrijpen, niet alleen de afzonderlijke delen. Naarmate hun ogen volledig ontwikkeld zijn, zal hun zenuwstelsel leren om de nodige verbindingen tot stand te brengen om signalen te interpreteren.

Deze verbeteringen kunnen vooral opgemerkt worden bij de coördinatie van hun oogbewegingen. Vervolgens zullen ze de beelden veel scherper maken, evenals hun vermogen om ze te interpreteren.

Daartegenover worden de bewegingen van hun rug- en nekspieren sterker, waardoor ze hun blik op verschillende plaatsen kunnen richten.

Het is dus normaal dat ze zich op hun omgeving gaan concentreren, omdat ze dit nu kunnen verkennen wanneer ze maar willen. Dit gebeurt meestal als ze 10 weken oud zijn.

Gezichtsvermogen van je baby in de eerste maand van het leven

Tips om voor het gezichtsvermogen van je baby te zorgen

  • Stel ze niet te lang bloot aan zonlicht.
  • Voer de oogcontroles uit die zijn voorgesteld door de kinderarts.
  • Na de eerste zes maanden borstvoeding gegeven te hebben, zorg dat je gezond en voedzaam eten geeft.
  • Knip hun nagels en zorg ervoor dat ze zichzelf geen pijn doen met hun handjes of door voorwerpen in hun ogen stoppen.

Met deze basisverzorgingstips bevorder je de gezondheid waardoor je kindje problemen in de toekomst kan voorkomen. Vanaf het moment dat baby’s beginnen te zien, moeten we hun zicht behandelen als wat het is: een van de belangrijkste zintuigen van een mens. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.