Zomerkleding voor pasgeboren baby's

Het kan voor ouders een probleem zijn om zomerkleding voor pasgeboren baby's te kopen. Welke kleding is gepast en hoeveel moet je daarvan kopen? Wanneer jouw kleintje in de zomer geboren wordt, kan het volgende artikel je helpen om je onzekerheid weg te nemen.
Zomerkleding voor pasgeboren baby's
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 13 oktober, 2022

Wanneer de zomer zich aanbiedt met zijn hogere temperaturen, zijn we geneigd om luchtige kleding te dragen en te genieten van de zon. Maar geldt dezelfde regel, wanneer het op baby’s aankomt?Wat is gepaste zomerkleding voor pasgeboren baby’s?

Ondanks andere geruchten, is het belangrijk dat een baby altijd warm aangekleed is. Onafhankelijk van de tijd van het jaar.

De kleding die je kiest voor je baby zou de huid van je kind moeten beschermen en de lichaamstemperatuur in acht moeten nemen. Dit geldt zeker voor pasgeborenen.

Ook is het belangrijk om te letten op het materiaal waarvan de zomerkleding voor pasgeboren baby’s gemaakt is.

Sommige weefsels of synthetische materialen kunnen allergieën of roodheid van de huid veroorzaken. Deze reactie van de huid komt door de warmte vaker voor in de zomer.

Wat is gepaste zomerkleding voor pasgeboren baby’s?

Pasgeborenen ervaren warmte niet op dezelfde manier zoals oudere kinderen of volwassenen dat doen. Ze zijn veel gevoeliger voor veranderingen in temperatuur. 

Hoewel het wellicht voor jou en anderen warm aan voelt, denkt jouw baby daar anders over. Sterker nog, je baby kan het zelfs koud hebben.

Daarom is het belangrijk dat je het hoofd en de voeten van je baby bedekt, wanneer je je baby aankleedt om naar buiten te gaan. Deze twee lichaamsdelen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van je baby’s lichaamstemperatuur.

Wanneer het aankomt op pasgeborenen, kan een klein windje al een verkoudheid veroorzaken.

Wanneer je op het punt staat te bevallen

Het organiseren van de kledingkast van je baby kan een vervelende ervaring zijn voor ouders.

Dit geldt met name wanneer mensen voor de eerste keer ouders worden. Het kan erg moeilijk zijn om te bepalen welke kledingstukken echt noodzakelijk zijn.

Het maakt niet uit in welk seizoen je baby wordt geboren, maar een rompertje zou altijd onderdeel van zijn garderobe uit moeten maken. Houd in gedachte dat je baby wellicht twee of drie keer per dag van kleding zal moeten wisselen.

Wanneer het bedtijd is, doe je er goed aan je baby comfortabel en warm aan te kleden. Vermijd kleding met opdruk, borduurwerk, etc.

Zomerkleding voor pasgeboren baby's

Wanneer je baby al geboren is 

Kies gedurende de zomermaanden enkel voor katoenen kleding om je pasgeboren baby aan te kleden. 

Bedek de voetjes met sokken en het hoofdje met een pet als jullie naar buiten gaan. Het is ook goed om je baby te beschermen met een lichtgekleurd katoenen deken.

Dat gezegd hebbende, overdrijf niet. Truien van wol of fleece zorgen voor oververhitting in de zomer. Dit kan je het beste vermijden.

Als het mogelijk is kan je er ook voor zorgen dat de ruimte wat koeler is en kleed je je baby aan met een katoenen pyjama. Zorg er ook nu voor dat de voeten bedekt zijn, net zoals de borst.

Het is belangrijk dat ouders zich ervan bewust zijn welke zomerkleding voor pasgeboren baby’s gepast is, zodat ze een goede lichaamstemperatuur kunnen behouden.

Meer aanbevelingen voor de keuze van zomerkleding voor pasgeboren baby’s 

  • Kies voor kwaliteitsstoffen. Wanneer het aankomt op kwaliteit versus kwantiteit, doe je er goed aan om voor kwaliteit te gaan. Baby’s hebben gedurende de eerste jaren van het leven een erg gevoelige huid. Dit betekent dat je stoffen moet kiezen die geen irritaties veroorzaken.
  • Katoen is het beste. Katoen is een erg zachte stof, die de huid van je baby gemakkelijk laat ademen. Kijk op de labels wanneer je winkelt en ga voor 100% katoenen kleding. Wanneer je biologisch katoen kan vinden, is dit een nog betere optie.
  • Vermijd strakzittende kleding. Wanneer kleding te strak om het lijf van je baby zit, kan dit de huid oververhitten. Als gevolg hiervan kan uitslag ontstaan. Daarom is het slim om altijd loszittende kleding te dragen.
  • Vergeet accessoires voor nu. Hoewel het verleidelijk is om je baby mooie schoentjes, sjaaltjes etc aan te trekken is het beter om hier een tijdje mee te wachten. Veel baby’s moeten er aan wennen om kleding te dragen – ze hebben immers 9 maanden naakt in de baarmoeder gezeten! Het gebruik van accessoires zorgt alleen voor meer ongemak.
  • Houd je baby warm. De huid van je baby zal altijd warm (niet heet) moeten aanvoelen. Wanneer je baby zweet en hij rode wangetjes heeft, heb je hem waarschijnlijk iets te warm aangekleed. Als dat het geval is, doe dan een laagje uit. Geef hem ook borstvoeding, omdat hij wellicht dorst heeft gekregen.
Rompertje bovenop kleding in een koffer

Zomerse activiteiten voor pasgeborenen 

Gedurende de eerste dagen van het leven is het nodig om speciale zorg te bieden. Je kleintje is net begonnen met het ontwikkelen van een immuunsysteem en ze zijn er nog niet klaar voor om bacteriën en ziektes zelf te lijf te gaan. Ook is de warmteregulering nog volop in ontwikkeling.

Daarom raden specialisten aan om je pasgeboren baby minstens een maand thuis te houden.

Wanneer deze tijd voorbij is, kan je je baby meenemen voor een wandeling in het park. Volg altijd het advies van je dokter op en bescherm het hoofd, de handen en voeten van je baby.

Het is ook van belang om je baby gehydrateerd te houden met borstvoeding (geen water) en direct zonlicht te vermijden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.