De beste manier om voor je baby te zorgen

De beste manier om voor je baby te zorgen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 april, 2024

In dit artikel bespreken we enkele algemene richtlijnen om zo goed mogelijk voor je baby te zorgen. Deze zijn enorm gunstig om voortdurend en naar behoren te voldoen aan je baby’s basisbehoeften.

Richtlijnen om voor je baby te zorgen

De eerste levensjaren zijn de sleutel tot de psychomotorische en gedragsmatige ontwikkeling van kinderen. Daarom moet er aan bepaalde parameters worden voldaan. Zodoende kun je op de juiste manier voor je baby te zorgen tijdens deze belangrijke groeifase.

Baby’s die borstvoeding krijgen

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat borstvoeding essentieel is om het immuunsysteem van een baby te versterken. Bovendien zorgt moedermelk voor een balans van voedingsstoffen en vitamines.  Dit draagt bij aan de anatomische ontwikkeling van de pasgeborene.

Bied alleen de benodigde voeding aan

De maag van een baby is erg klein bij de geboorte. Als gevolg daarvan moeten baby’s iedere twee tot drie uur een kleine hoeveelheid melk drinken. Indien je dit gebalanceerd dieet volgt, draagt dit bij tot de groei van het kind.

De smaak van de moedermelk wordt bepaald door wat de moeder eet of drinkt. Vermijd om tijdens de borstvoeding bepaalde soorten voedsel te eten.  Dit zijn bijvoorbeeld asperges, artisjokken of sterke dranken. Dit geeft de moedermelk een bittere smaak. Dit kan ervoor zorgen dat de baby weigert om te drinken.

Indien dit gebeurt, is het beter om te wachten. Laat de moedermelk regenereren. Wacht enkele uren voor je opnieuw borstvoeding geeft.

Borstvoeding geven om voor je baby te zorgen

Reguleer je baby’s temperatuur

Warm de lakens of dekens dan even op tot een temperatuur van 20 graden Celsius voordat je je baby in bed stopt.  Baby’s huilen vaak als ze het koud hebben. Warme lakens kunnen dan een oplossing bieden.  Bovendien werkt dit ook preventief tegen verkoudheden.

Verzorg de huid van je pasgeborene

De huid van je baby is erg gevoelig en er moet dus goed voor gezorgd worden vanaf het moment van de geboorte. Het is raadzaam om elk kledingstuk te wassen of te steriliseren. Doe dit voor je het je baby voor de eerste maal aantrekt.

Gebruik nuttige stoffen zoals katoen, linnen of wol. Dit is het beste om voor je baby te zorgen omdat zijn huid er niet onder lijdt. Dit is vooral belangrijk tussen de leeftijd van 0 en 4 jaar.

Met deze stoffen zullen er ook geen allergieën ontstaan omdat ze zweet absorberen.

De eerste levensjaren zijn de sleutel tot de psychomotorische en gedragsmatige ontwikkeling.

Gebruik vochtinbrengende crème en reinig je baby’s huid

Verschoon regelmatig de luiers van je baby. Zo zorg je voor de intieme delen en het comfort van je baby. 

Voordat je een nieuwe luier omdoet is het raadzaam om de geslachtsorganen van je baby voorzichtig schoon te maken.  Gebruik vervolgens vochtinbrengende crème om te vermijden dat de huid geïrriteerd raakt. Hitte en vocht veroorzaakt door de baby’s urine zorgt voor huiduitslag en is onaangenaam.

Geschikt schoeisel

Wanneer je baby begint te kruipen, wordt het aangeraden dat ze zacht en flexibel schoeisel met een sterke structuur dragen. Dit voorkomt builen en littekens op de huid van je baby’s voetjes. Dit is een unieke periode, maar ouders dienen hier aandacht aan te besteden. Dit is belangrijk om kwetsuren en ongemak te vermijden.

Knip de nagels een maand na de geboorte

Dit is een omstreden kwestie met verschillende meningen. Sommige experts zeggen echter dat het niet nodig is om de nagels van je baby te knippen.  Tenminste niet in de eerste maand. Je hoeft de nagels alleen te knippen als de nageltjes in je kleding blijft hangen.

Knip de nagels van je baby net nadat je hem een bad hebt gegeven. Wikkel je baby in een handdoek zodat hij niet te veel beweegt.  Knip de nageltjes recht. Als je baby niet kan stilliggen, doe het dan als hij slaapt.

De nagels knippen om voor je baby te zorgen

Vermijd het schudden van je baby

Om zo goed mogelijk voor je baby te zorgen, mag je hem in geen geval door elkaar schudden.  Het door elkaar schudden van kleine kinderen kan de hersenen of de ruggengraat beschadigen.

Ouders gaan soms vaak energiek met hun kinderen om voor het plezier of om de reactie van hun kinderen te zien. Je dient te weten dat ze dit niet aan kunnen totdat hun spieren volledig volgroeid zijn.

Al deze tips om voor je baby te zorgen voorkomen veel ongelukken en kopzorgen. Veel van hen zijn noodzakelijk voor kinderen om in uiterst gezonde staat op te groeien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.