Wat is het Shaken Baby Syndroom?

Wat is het Shaken Baby Syndroom?

Laatste update: 05 mei, 2018

Het Shaken Baby Syndroom is één van de meest tragische gevolgen van kindermishandeling, en een van de meest voorkomende problemen.

Het Shaken Baby Syndroom doet zich voor wanneer een kind gewelddadig door elkaar wordt geschud. Als gevolg hiervan worden de hersenen tegen de binnenkant van de schedel gestoten. Vervolgens kan dit leiden tot onomkeerbare en vaak dodelijke letsels.

Babyhoofdjes zijn klein en erg gevoelig. De hersenen van een baby zijn groot in verhouding tot de schedel. Daarom kan het schudden van een baby ervoor zorgen dat hun hersenmassa tegen hun schedel wordt geplet. Dit kan ontsteking en inwendige bloedingen veroorzaken.

Deze aandoening heeft over het algemeen geen opvallende uitwendige symptomen. Dit betekent dat het waarschijnlijk niet mogelijk is om te zien of iemand een baby door elkaar heeft geschud.

Er zijn geen plotselinge veranderingen of zichtbare verschijnselen om op te letten.

Wanneer spreken we van het Shaken Baby Syndroom?

Hoe verrassend het ook mag lijken, zelfs het kort schudden van minder dan 10 seconden kan voldoende zijn om het Shaken Baby Syndroom te veroorzaken. Het kan gebeuren wanneer de baby zijn hoofd stoot, of wanneer een volwassene hem door elkaar schudt, wat over het algemeen niet per ongeluk gebeurt.

Zelfs de kleinste buil op het hoofd kan letsels veroorzaken bij pasgeborenen of kleine baby’s. Zelfs een dreun van zachte voorwerpen, bijvoorbeeld geraakt worden door een kussen of tegen een matras aangegooid worden, kan ernstige schade veroorzaken.

Het Shaken Baby Syndroom komt het meeste voor bij kinderen onder de twee jaar, maar het kan optreden bij kinderen tot vijf jaar. Over het algemeen gebeurt dit wanneer een kind mishandelt of lichamelijk misbruikt wordt.

Echter af en toe kan het gebeuren door minieme schudbewegingen. Bijvoorbeeld door te joggen met je baby in je armen, hen te snel optillen of neerzetten of hem spelend in de lucht gooien.

Vader die speelt met baby

In fatale gevallen kunnen door elkaar geschudde baby’s worden getroffen door een whiplash, net zoals bij slachtoffers van een auto-ongeval.

Wat zijn de symptomen van het Shaken Baby Syndroom?

Wanneer een kind lijdt aan het Shaken Baby Syndroom hebben de ouders de neiging niet te veel te praten over de symptomen. Dat komt omdat de aandoening wordt geassocieerd met gevallen van kindermishandeling.

In sommige gevallen kunnen dokters het zelfs niet identificeren omdat niemand verwacht dat deze situatie zich voordoet.

Niettemin is er een algemeen patroon van symptomen dat kan wijzen op het Shaken Baby Syndroom waaronder de volgende:

 • Bewustzijnsverlies
 • Ademhalingsproblemen
 • Verminderd zicht
 • Stuiptrekkingen
 • Sloomheid of slaperigheid
 • Gebrek aan eetlust of braken
 • Ongewoon gedrag
 • Gebrek aan alertheid
 • Kleurverandering van de huid; bleke of blauwachtige huid

Wat moet je doen bij het Shaken Baby Syndroom?

Shaken baby Syndroom

Het is heel gewoon voor sommige mensen dat ze zich gestrest voelen wanneer ze een baby horen huilen. Tot het punt waarop ze de baby impulsief door elkaar schudden. Het is erg moeilijk voor ouders om er achter te komen dat de persoon die voor hun kind zorgde, hun kind slecht behandeld heeft.

Echter je kunt deze situatie treffen met familieleden of er getuige van zijn dat een vreemde jouw baby door elkaar schudt.

In dit geval is het allerbelangrijkste om het kind te helpen. Wanneer ze stoppen met ademen, flauwgevallen zijn of stuiptrekkingen vertonen, kan eerste hulp verleend worden, het liefst door een ervaren expert.

Vervolgens breng je de autoriteiten op de hoogte want dit is een geval van kindermishandeling.

Beter voorkomen dan genezen

Kortom, het is veel beter om dit soort situatie te voorkomen dan het Shaken Baby Syndroom te moeten behandelen. Wees heel voorzichtig om te vermijden dat je je baby door elkaar schudt op welke manier dan ook.

Zorg ervoor dat iedereen die voor je kind zal zorgen geduldig en verdraagzaam is tegenover kleine kinderen.

Een huilend kind door elkaar schudden zal het kind niet kalmeren en is enorm gevaarlijk. Gebruik in plaats daarvan geluid zoals bijvoorbeeld de radio. Of zing en praat zacht tegen het kind.

Wanneer je moe bent of gestrest bent vraag dan iemand om je een handje te helpen terwijl jij even uitrust. Een baby kan om verschillende redenen huilen.

Soms is er een eenvoudige reden voor hun tranen, dus controleer of ze pijn hebben of dat ze ergens last van hebben. 

Huilen zal een baby geen schade berokkenen. Daarentegen is hen door elkaar schudden enorm gevaarlijk. 

Als een kind al lijdt aan het Shaken Baby Syndroom is het erg belangrijk dat de artsen alle symptomen kennen en op de hoogte zijn van enige andere relevante informatie.

Het allerbelangrijkste is de gezondheid van je kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Campos Rufo, M. El síndrome del niño sacudido. Cuad Med Forense, 12(43-44), Enero-Abril 2006.
 • P. Abenia Usón, S. Ferraz Sopena, F. Guirado Giménez, J.A. Rábano Rodríguez, A. Gastón Faci, F.J. López Pisón. Encefalopatía aguda y colección pericerebral en el “síndrome del lactante sacudido”. An Esp Pediatr 1999;50:610-612.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.