Waarom vragen kinderen om water als ze eenmaal in bed liggen?

Eén van de meest voorkomende dingen waar een kind naar vraagt als ze eenmaal in bed liggen is water. Maar waarom doen ze dit?
Waarom vragen kinderen om water als ze eenmaal in bed liggen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Zeker weten dat je al vele nachten op deze manier hebt doorgebracht met je kind: net als hij klaar is om te gaan slapen herinnert hij zich om nog iets belangrijks te vragen. Eén van de meest voorkomende dingen waar een kind naar vraagt als ze eenmaal in bed liggen is water.

Veel ouders verliezen uiteindelijk hun geduld als dit gebeurt. Anderen slagen erin het mysterie te onthullen. Het raadsel dat achter deze vervelende, aanhoudende en merkwaardige situatie schuil gaat. Dus, waarom overkomt dit ons iedere avond tijdens de kinderjaren van onze spruit?

Wanneer kinderen vóór het slapen gaan om water vragen

Elke keer als kinderen vlak voor het slapengaan om water vragen denk je dat ze gewoon vergeten zijn om overdag genoeg te drinken. Maar dan realiseer je een opvallend detail: het kind neemt slechts een slokje.

Hier begint de verbeeldingskracht van bezorgde of gefrustreerde ouders te dwalen op zoek naar mogelijke verklaringen voor dit merkwaardige fenomeen.

Is het manipulatie? Willen ze hun macht tonen?

Al deze onderstellingen wijzen op een waarschuwingssignaal.

De realiteit is echter dat kinderen dergelijke misleiding niet kunnen opvoeren. Deze daden zijn te opzettelijk en complex. Ze proberen dus niet je geduld op de proef te stellen. Het is tijd om deze foutieve alternatieven die door je hoofd gaan te vergeten.

Veel ouders zullen dit verzoek associëren met de wens om nog even iets langer van ons gezelschap te kunnen genieten. Maar als we nadenken over de hoeveelheid tijd die het kost om dat kleine slokje water te nemen, dan klopt die theorie niet meer. Het is het niet ons gezelschap wat de kleine wil.

Waarom wil een kind water voor het slapen gaan

Dus waarom vragen kinderen naar water als ze in bed liggen?

Kinderen vragen om water zodra ze klaar zijn om te slapen en net wanneer we willen ontspannen na een lange en zware dag. Word hierdoor niet overweldigd of verlies niet je geduld. De echte reden achter deze typische nachtelijke situatie is complexer dan je denkt.

Eigenlijk vraagt je kind met dit simpele maar misschien ongelegen verzoek je iets anders. Waar het op neer komt is dat ze moeten weten dat ze onvoorwaardelijk op je kunnen rekenen, wat er ook gebeurt. Ze hebben je nodig. Ze willen het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn als ze je ‘s nachts nodig hebben.

Je kind heeft het nodig om te weten dat als hij papa of mama roept hij beschermd zal zijn. Stel hem gerust en geef hem dat vertrouwen. Jonge kinderen zijn erg afhankelijk van hun ouders. Vooral ‘s nachts in de duisternis die hen bang maakt.

Je kind wil bewijzen dat zijn geliefde ouders voor hem zullen zorgen, dat hij ze blindelings kan vertrouwen als er iets onplezierigs gebeurt. Wat hier op het spel staat is dus niet je geduld, maar eerder:

  • je vermogen om zijn verzoek te beantwoorden
  • hem te troosten
  • hem gerust te stellen

Een kind hebben maakt je nog geen vader, net als het hebben van een piano je geen pianist maakt.

– Michael Levine –

Meer dan dorst

Naar water vragen is meer dan dorst

Om deze situatie het hoofd te bieden moeten we kalm, geduldig en liefdevol blijven. Dat is uiteindelijk wat elk kind nodig heeft. Daarin ligt ons succes als ouders en de sleutel tot het geluk van onze kinderen.

Het gaat niet om dorst, ongemak, manipulatie of slechte wil. Het glas water is niets meer dan een voorwendsel. Soms kan het zijn dat het een echte behoefte is maar meestal is er een andere behoefte van emotionele aard.

Een laatste knuffel of een fijne extra kus. Om geknuffeld te worden en de warmte van de ouders te voelen. Onze kinderen willen gewoon weten dat we er voor ze zijn. Ze willen het gevoel hebben dat we boven alles betrouwbaar en loyaal zijn. Het geruststellende en positieve aspect van deze situatie is dat het geen leven lang zal duren.

Daarom is het zo belangrijk om van al deze situaties te genieten. Zelfs van die situaties waar we in het algemeen gek van worden. Per slot van rekening zul je al snel deze gouden tijd gaan missen.

Zoals je ziet gaat het om je kind begrijpen en geen energie verspillen aan boos worden. Investeer in plaats daarvan je tijd in het geven van al onze liefde.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe om te gaan met de terrible twos
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe om te gaan met de terrible twos

In dit artikel zullen we alles met je delen wat je moet weten over de zogenaamde terrible twos, of peuterpubertijd en je een paar aanbevelingen gev...  • Malik VS, Hu FB. Sugar-Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: An Update of the Evidence. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1840.
  • Suh H, Kavouras SA. Water intake and hydration state in children. Eur J Nutr. 2019 Mar;58(2):475-496.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.