Natuurlijke remedies tegen zonnebrand

Hoewel er meerdere natuurlijke remedies tegen zonnebrand bestaan, zijn ze niet allemaal aan te raden om te gebruiken. In het artikel van vandaag hebben we het over 10 ervan.
Natuurlijke remedies tegen zonnebrand

Laatste update: 23 mei, 2022

Hoewel er talloze natuurlijke remedies tegen zonnebrand bestaan, zijn ze niet allemaal geschikt voor dit doel. Op dezelfde manier is het altijd beter om zonneschade te voorkomen dan de complicaties ervan te moeten behandelen. Lees meer in dit artikel.

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is beschadiging van de huid door langdurige en overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen. In het algemeen zijn deze stralingen afkomstig van de zon, maar ze kunnen ook uitgestraald worden door kunstmatige bronnen, zoals zonnebanken.

De belangrijkste risicofactoren voor zonnebrand zijn de intensiteit en de tijd van blootstelling. Maar volgens de Stichting Huidkanker (Engelse link), zijn er nog andere predisponerende factoren voor het ontstaan van deze huidletsels, zoals:

 • Gebruik van bepaalde medicijnen: Tetracyclines, sulfonamiden, NSAID’s, retinoïden, en thiazide diuretica verhogen het risico op zonnebrand bij kleine blootstellingen.
 • Verhoogde UV index: De zonnestralen slaan met grotere kracht in tussen 10 uur ‘s morgens en 4 uur ‘s middags, in hooggelegen gebieden, en in de buurt van de evenaar.
 • Afbraak van de ozonlaag: De aanwezigheid van gaten in de ozonlaag verhindert namelijk het binnendringen van UV-stralen. Daarom is blootstelling aan de zon in bepaalde streken van de wereld (zoals Zuid-Amerika) riskanter.
 • Fitzpatrick huidtype: hoe lichter de huid, hoe teerder en kwetsbaarder ze dus is voor de aanvallen van de zon.
 • De gewoonte om te bruinen: Deze gewoonte verhoogt ook de kans op het ontstaan van huidkanker, namelijk door de versnelde veroudering van dit weefsel.

Natuurlijke remedies tegen zonnebrand

Soms is het heel moeilijk om zonnebrand te vermijden, zoals in de zomer. Daarom is het heel gewoon dat gezinnen hun toevlucht nemen tot verschillende thuisbehandelingen om het ongemak van de huid bij kinderen te verlichten.

Hoewel er verschillende mogelijkheden zijn om thuis toe te passen, zijn sommige toch niet helemaal aan te raden.

Hieronder vertellen we je daarom wat de huidige aanbevelingen (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association in dit verband zijn.

1. IJs

IJs helpt de pijn te verzachten en de ontsteking van brandwonden te verminderen. Je moet het echter niet direct op de huid aanbrengen, maar in een dun kompres wikkelen. Contact van ijs met de beschadigde huid kan de brandwond of de schade aan de huid namelijk vergroten.

2. Aloëveragel

A bottle of fresh aloe gel from an aloe vera stalk.

De natuurlijke gel die uit deze plant verkregen wordt, wordt al eeuwenlang gebruikt om ongemakken of huidaandoeningen te verzachten, vanwege zijn geweldige ontzwellende eigenschappen.

Er zijn zelfs commerciële preparaten waarmee het in de koelkast bewaard kan worden om bij het aanbrengen meer verlichting te bieden.

3. Koud water kompressen

Een van de snelste en meest toegankelijke manieren om ontstekingen door zonnebrand te behandelen is de getroffen plek met water af te koelen. Dit kan onder andere via kompressen of direct, door koud water op de verwonding te leggen.

4. Haver is een van de natuurlijke remedies tegen zonnebrand

Baden in havermoutwater is een zeer aanbevolen praktijk bij dermatitis of bepaalde ontstekingsgevoelige huidaandoeningen.

Volgens een studie gepubliceerd (Engelse link) in The Journal of Drugs in Dermatology hebben haverextracten directe antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Na het baden moet je vermijden met een handdoek over de huid te wrijven, dus dep de huid gewoon droog om de irritatie niet te verergeren.

5. Melk

Melkkompressen kunnen ook het ongemak en de branderigheid door zonnebrand verzachten. Op zijn beurt verlaagt dit voedsel de temperatuur van de huid en verfrist ze.

Men gelooft namelijk dat de eiwitten die melk bevat en het melkzuur zelf veel voordelen bieden aan de beschadigde huid.

6. Weegbree bladeren

Weegbree is een van de meest aanbevolen planten voor dit doel, want het heeft anti-hemorragische, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien wordt het vaak gebruikt om wondgenezing te stimuleren.

7. Calendula-olie

Samen met aloëvera is calendula-olie een van de meest geschikte planten om bepaalde huidaandoeningen te verzachten. Van de eigenschappen springen de volgende in het oog:

 • Ontstekingsremmend
 • Antiviraal
 • Antiseptisch
 • Krampstillend
 • Anti-hemorragisch
 • Genezend

Deze olie kan toegepast worden in infusies, crèmes, oleaten, zalven, of oliën.

8. Natuurlijke remedies tegen zonnebrand: groene thee

Groene thee en zwarte thee zijn twee van de meest aanbevolen infusies voor de behandeling van zonnebrand. Ook het hoge tanninegehalte dat ze hebben geeft deze drankjes ontstekingsremmende eigenschappen.

Bovendien verminderen hun natuurlijke polyfenolen (Engelse link) de zwelling die in de huid ontstaat, verzachten ze de verbranding en verminderen ze het ongemak dat met de brandwond gepaard gaat.

9. Hydratatie

Bij zonnebrand aan het huidoppervlak raakt de huid sterk uitgedroogd en moet ze het waterverlies aanvullen door hydratatie.

Daarom moet je gedurende de dag voldoende water drinken, elke dag van het jaar. Dit helpt om de lichaamsfuncties op peil te houden en de huid de nodige substraten te geven om haar beschermende mantel intact te houden.

10. Kamille

Kamillethee infusies helpen de door de zon verbrande huid te verzachten. Je moet het koud aanbrengen met een schone doek die in deze infusie gedrenkt is.

In het geval dat de persoon een voorgeschiedenis van pollenallergie heeft, is deze soort behandeling niet aan te bevelen omdat ze een allergische reactie op de huid kan veroorzaken.

Chamomile flowers and chamomile tea.

Natuurlijke remedies tegen zonnebrand

Onnodig te zeggen dat het er dus altijd om gaat schade aan de huid door de zon te voorkomen. Maar als er toch brandwonden ontstaan, moet je snel handelen om complicaties te voorkomen.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor natuurlijke remedies tegen zonnebrand, maar ze zijn niet allemaal veilig en effectief. Daarom moet je, als je je zorgen maakt, medisch advies inwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
 • Saric S, Sivamani RK. Polifenoles y quemaduras solares. Int J Mol Sci . 2016; 17 (9): 1521. Publicado el 9 de septiembre de 2016 doi: 10.3390 / ijms17091521
 • Epstein JH. How I Manage Sunburn. Phys Sportsmed. 1985 Jul;13(7):81-5. doi: 10.1080/00913847.1985.11708834. PMID: 27410443.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.