Hoe behandel je geïnfecteerde wonden bij kinderen?

Om geïnfecteerde wonden bij kinderen te behandelen, is het belangrijk dat ze goed schoongemaakt worden en dat antibiotica goed gebruikt worden. We vertellen je er alles over wat je moet weten.
Hoe behandel je geïnfecteerde wonden bij kinderen?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

In hun gretigheid om de wereld om hen heen te verkennen en te leren kennen, zijn kinderen geneigd wonden op hun huid op te lopen, van verschillende grootte en ernst. En ouders moeten attent zijn op de ontwikkeling van deze wonden en tijdig behandeling geven als ze geïnfecteerd raken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om geïnfecteerde wonden bij kinderen te behandelen en complicaties te voorkomen. Lees verder!

Waarom raakt een wond geïnfecteerd?

Huidwonden ontstaan als de integriteit van het huidweefsel verloren gaat, door een schaafwond, een brandwond, een snijwond of een prik.

Soms blijven deze verwondingen beperkt tot de oppervlakkige laag van de opperhuid. Maar in andere gevallen kunnen ze zich uitstrekken tot de zachte weefsels die onder de lederhuid liggen: vet, spieren, pezen, of zenuwen.

Het is belangrijk op te merken dat een van de belangrijkste functies van de huid is dat ze als de beschermende laag van het lichaam fungeert, die het binnendringen van schadelijke ziektekiemen verhindert. Bij een wond wordt een ingang voor deze micro-organismen geopend, en als de juiste verzorging uitblijft kan een infectie ontstaan.

Als bacteriën en schimmels de diepe weefsels binnendringen verhinderen ze niet alleen dat de wond geneest, maar veroorzaken ze ook ernstiger schade aan de plek. Ze kunnen zich zelfs naar andere delen van het lichaam verspreiden en verschillende verre organen infecteren.

Maar niet alle wonden zijn even vatbaar voor infectie. In het algemeen lopen beten, brandwonden of operatiewonden het meeste risico. Maar ook kleine, oppervlakkige wonden die slecht verzorgd worden kunnen tot een infectie uitgroeien.

Hoe behandel je geïnfecteerde wonden bij kinderen
Initiële wondgenezing is een sleutelfactor voor een goed genezingsproces.

Hoe geïnfecteerde wonden bij kinderen op te sporen

Geïnfecteerde wonden betekenen een vertraging in de gebruikelijke genezingstijd en gaan gepaard met de volgende kardinale symptomen:

  • Een kleur krijgen: Wonden hebben meestal een rode halo eromheen, maar wanneer deze roodheid zich verder uitbreidt dan de beschadigde plek en de randen ervan wazig worden, kan dit wijzen op infectie.
  • Warmte: Dit wordt veroorzaakt door een toename van de bloedstroom naar de verwonding als strategie van het immuunsysteem. Ook spreekt het van de actieve werking van de afweercellen (leukocyten).
  • Pijn: Een geïnfecteerde wond wordt pijnlijk bij aanraking. Na een tijdje kan het spontane stekende pijn en verhoogde weefselgevoeligheid opwekken.
  • Oedeem en pusafgifte: Net als warmte ontstaat, doet de komst van meer bloed naar de wond het weefsel eronder rijzen. Het kan zelfs groenige of gelige afscheiding (pus) beginnen af te geven als gevolg van de afweer van het lichaam. Ook kan er een vieze geur uit de wond komen.

Als geïnfecteerde wonden bij kinderen niet snel behandeld worden, kunnen de ziektekiemen opschuiven tot in de diepe weefsels en zelfs tot in het bloed. Dit veroorzaakt een aantal algemene symptomen zoals hieronder opgesomd:

  • Koorts en rillingen.
  • Algemene malaise.
  • Pijn in de gewrichten.
  • Veranderingen in de kleur van de huid of de slijmvliezen van het lichaam.
  • Misselijkheid en overgeven.

Hoe geïnfecteerde wonden bij kinderen behandelen?

De behandeling (Spaanse link)van geïnfecteerde wonden bij kinderen berust op goede hygiëne, toediening van antibiotica, en nauwgezet volgen van de voortgang ervan.

Het belangrijkste is allereerst om infectie te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk de eerste reiniging goed uit te voeren. Om dit te doen moet op de volgende punten gelet worden:

  • Was de handen grondig met water en zeep voor je met de behandeling begint en gebruik, indien mogelijk, handschoenen tijdens de behandeling.
  • Maak de wond schoon met een zoutoplossing en neutrale zeep. Als deze oplossing niet voorhanden is, gebruik dan gekookt water. Als de wond resten van aarde of ander organisch materiaal bevat, sleep de resten dan weg met een steriel gaasje zonder verdere schade te veroorzaken. Gebruik geen absorberend katoen.
  • Breng een plaatselijk antisepticum aan (o.a. alcohol 70°, chloorhexidine 2%, povidon jodium). Je moet ze na de eerste 24 tot 48 uur niet meer gebruiken, want ze verstoren het genezingsproces.
  • Meng geen antiseptica, behalve in gevallen waarin ze op deze manier bereid zijn. Merk op dat deze stoffen irriterend zijn, dus de huidreactie op het gebruik ervan moet geëvalueerd worden.
  • Laat de huid aan de lucht drogen en bedek ze alleen als ze vuil kan worden. Gebruik hiervoor gaas of open weefsel dat de wond laat luchten.

Als er na 1 of 2 dagen nog geen genezing is opgetreden, is het belangrijk om een arts om een beoordeling te vragen. Dit kan namelijk een vroeg teken van infectie zijn.

Verzorging moet elke dag gebeuren, hoewel het verzorgingsschema afhangt van de soort verwonding en de aanbevelingen van de specialist.

Wat als de wond geïnfecteerd is?

Vertoont de wond kenmerken van infectie maar blijft het plaatselijk, dan hoef je alleen de nadruk te leggen op de procedure van dagelijks verbinden. Dat wil zeggen, het wassen met een fysiologische oplossing en neutrale zeep versterken en het geïnfecteerde en beschadigde weefsel verwijderen met behulp van gaasjes. Daarna komt er een antiseptische zalf of antibiotische crème op.

Als een wond geïnfecteerd is, is een medische evaluatie nodig om de ernst vast te stellen en de meest geschikte farmacologische behandeling aan te geven, afhankelijk van het geval.

Dingen die je moet vermijden bij de behandeling van geïnfecteerde wonden van een kind

Er is niets zorgwekkender dan een kind met een wond te zien en dat brengt ons ertoe snel te handelen, maar zonder aandacht voor details. De volgende praktijken kunnen verdere infectie in de hand werken, dus moet je ze vermijden:

  • Op de wond blazen. Bacteriën uit je mond en speeksel kunnen de wond namelijk infecteren.
  • De wond wassen met water en zeep en er een antisepticum overheen doen. Als de wond niet gewassen is en met gaas schoongemaakt wordt, kunnen er sporen van beschadigd weefsel of ziekteverwekkende micro-organismen achterblijven die later infectie kunnen veroorzaken.
  • Hard wrijven over de wond om vuil te verwijderen. Dit kan de verwonding namelijk verergeren en veel pijn veroorzaken.
  • Zalf of tandpasta aanbrengen om de pijn van een brandwond te verlichten. Na een brandwond is het weefsel blootgelegd en gevoeliger, dus deze soorten stoffen verhogen de irritatie en de pijn. Evenzo mag je bij tweedegraads brandwonden de blaren niet openbreken, want dat verhoogt het risico op infectie.
  • De wond schoonmaken met katoen, in plaats van gaasjes te gebruiken.
  • Het gebruik van antibiotische of ontstekingsremmende crèmes met corticosteroïden op wonden zonder medische indicatie.
Een meisje heeft een wond op haar elleboog
Een van de meest onmiddellijke reacties na het ontstaan van een wond is er op te blazen. Maar dit is niet aan te bevelen, want het kan de kans op infectie vergroten.

Over de verzorging van geïnfecteerde wonden

Zoals we gezien hebben hangt de infectie van een wond af van de ernst van de wond, het gebied waar hij zit en de immuunrespons van het kind. Een goede eerste genezing en een goede opvolging van het genezingsproces zijn echter de sleutels tot het vermijden van infectie. Als de wond na een paar dagen niet geneest, is het beter naar de dokter te gaan voor beoordeling, zodat die de juiste behandeling kan aangeven om complicaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.