Hoe de mondgezondheid van moeders van invloed is op hun baby's

De mondgezondheid van moeders kan de gezondheid van hun baby's beïnvloeden. Lees verder en kom meer te weten over dit verband.
Hoe de mondgezondheid van moeders van invloed is op hun baby's

Laatste update: 06 januari, 2022

Dankzij onderzoek en wetenschappelijke studies weten we tegenwoordig dat de mondgezondheid van moeders van invloed is op hun ongeboren baby’s. Maar veel gezinnen zijn zich niet echt bewust van de risico’s die eraan verbonden zijn.

Het is waar dat verschillende factoren zwangere vrouwen hinderen bij het uitvoeren van een juiste mondhygiëne. Bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, trek in eten, veranderde slaapschema’s. Al deze omstandigheden kunnen de frequentie van het poetsen of de duur ervan verminderen.

Maar het is ook waar dat, als de baby eenmaal geboren is, er een risico van verticale overdracht bestaat. Dat wil zeggen, bacteriën uit de mond van de moeder kunnen in de mond van de baby overgaan en de vroege ontwikkeling van gaatjes bevorderen.

In dit artikel bespreken we deze kwestie en nog veel meer in detail. Lees verder!

De slechte mondhygiëne van moeders kan vroegtijdige bevalling veroorzaken

Als een zwangere vrouw haar mondhygiëne verwaarloost, brengt ze de ontwikkeling van de foetus die in haar baarmoeder groeit in gevaar.

Sommige vrouwen beschouwen het als een onbelangrijke gewoonte en vervallen in slordigheid wat mondhygiëne betreft. Het gebruik van een tandenborstel en flosdraad kan echter het verschil maken als het gaat om het volbrengen van een gezonde zwangerschap.

Een bijzonder ernstige situatie in dit verband is vroeggeboorte, waarbij de baby te vroeg geboren wordt (vóór de 37e week van de zwangerschap).

Als de zwangere vrouw een parodontale aandoening heeft , heeft ze een groter risico (Spaanse link) op het ontstaan van vroeggeboorte. Deze pathologie, ook wel pyorrhea of parodontitis genoemd, is een chronische aandoening waarbij de steunweefsels van de tanden geleidelijk vernietigd worden.

De beginfase is gingivitis. Dat is de ontsteking van het tandvlees door de ophoping van bacteriële tandplak en tandsteen. Als gingivitis niet goed behandeld wordt, is de volgende stap parodontitis.

Een zwangere vrouw met gingivitis of parodontitis loopt het risico dat haar zwangerschap niet volledig wordt volbracht. Daardoor kan de baby zijn ontwikkeling niet voltooien en volledig vermijdbare gevolgen ondervinden wat zijn gezondheid betreft.

Helaas komt gingivitis veel voor bij zwangere vrouwen. Daarom is het essentieel om het te voorkomen en tijdig te behandelen als het zich voordoet.

Hoe de mondgezondheid van moeders van invloed is op hun baby's

De slechte mondgezondheid van moeders kan het gewicht van hun baby’s beïnvloeden

Deskundigen menen dat er een oorzakelijk verband (Spaanse link) is tussen de aanwezigheid van parodontitis bij moeders en het lage geboortegewicht van hun baby’s. Dit zou verband kunnen houden met de vroege geboorte. In het laatste trimester (sterker nog, in de laatste maand) maken baby’s namelijk de vetmestfase door. In elk geval is dit verband nog niet volledig vastgesteld, want er zijn andere studies (Spaanse link) die het nog niet hebben kunnen verifiëren.

Wat we echter wel weten is dat wanneer de moeder een ontstekings- of infectieproces doormaakt, bepaalde stoffen in de placenta komen en de baby bereiken.

Dit kan de normale ontwikkeling van de foetus onderbreken (Engelse link), vooral in de eerste trimesters, en leiden tot aangeboren ziekten van allerlei aard. Bovendien kunnen deze ontstekingsstoffen vroegtijdige weeën uitlokken. Het zijn namelijk vooral prostaglandines.

Tot slot is een kind met een laag geboortegewicht in het nadeel bij het verwerken van de geboorte, omdat dit het risico op dystocische (moeilijke) bevallingen en perinatale complicaties verhoogt.

Daarom is elke maatregel die de moeder neemt om ontstekingen in de mond te verminderen, gunstig voor de baby. En daar hoort dus mondverzorging bij.

Moeders met een slechte mondgezondheid geven bacteriën door aan de mond van hun baby

.
Moeders en elke andere volwassene kunnen bacteriën doorgeven aan de pasgeborene. Dit vormt een soort verticale transmissie. Met andere woorden, de slechte mondgezondheid van moeders heeft een directe invloed op de mondgezondheid van hun kinderen.

In de mondholte van het jonge kind zijn nog maar weinig bacteriën aanwezig. Het wordt gekoloniseerd door contact met de buitenwereld. Daarom kan de moeder Streptococcus mutans van haar mond op de mond van haar baby overbrengen. Dit gebeurt meestal in een bepaalde periode, die men de besmettelijke periode noemt. Deze periode ligt tussen de 6 en 30 maanden van het leven van de zuigeling.

Deze bacterie maakt deel uit van de factoren die verantwoordelijk zijn voor tandbederf. Als je daar nog schadelijke eetgewoonten en een slechte mondhygiëne aan toevoegt, is de kans op het ontstaan van vroege gaatjes in het gebit van baby’s groot.

Het is belangrijk op te merken dat gaatjes geen traditionele infectieziekte zijn en dat verticale overdracht de eerste stap schijnt te zijn (Spaanse link) naar het ontstaan ervan bij jonge kinderen. Hoe langer men deze overgang uitstelt, hoe groter de kans op een goede mondgezondheid bij het kind.

Wat te doen om de mondgezondheid van moeders tijdens de zwangerschap te verzorgen?

Een zwangere vrouw moet goed haar tanden blijven poetsen

Het verzorgen van de mondgezondheid van de zwangere vrouw is de sleutel tot het vermijden van complicaties bij de bevalling en tot het verminderen van de kans op gaatjes bij de baby. Met andere woorden, het voorkomen van mondproblemen bij kinderen begint al tijdens de zwangerschap.

Hier volgen enkele tips om te voorkomen dat de mondgezondheid van de moeder invloed heeft op de baby:

  • Poets je tanden minstens 2 keer per dag: Als je last hebt van misselijkheid, pas dan de poetstijden aan of verander van tandpasta om het onaangename gevoel te vermijden. Maar het is essentieel dat je de gewoonte niet opgeeft.
  • Gebruik flosdraad: Het is belangrijk dat deze methode het poetsen aanvult om op moeilijk bereikbare plaatsen in het gebit te komen.
  • Gebruik tandpasta met fluoride: Dit mineraal is in staat op het tandglazuur in te werken en gaatjes te voorkomen.
  • Volg een gezond dieet: Goede voeding tijdens de zwangerschap is in veel opzichten van vitaal belang. Op mondniveau vermindert de beperking van eenvoudige suikers het risico om aan talrijke mondziekten te lijden.

Je houden aan de aanbevolen tandartscontroles voor zwangere vrouwen is ook van het grootste belang. Met de hulp van een deskundige kun je eventuele twijfels bespreken en je eigen mond en die van je baby beschermen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Flores, J., Oteo, A., Mateos, L., & Bascones, A. (2004). Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro. Bajo peso al nacimiento: una revisión de la literatura. Avances en Periodoncia e Implantología Oral16(2), 93-105.
  • Stadler, A. F., de Mendonça Invernici, M., Nicolau, G. V., Amenabar, J. M., & Martins, M. C. (2012). La enfermedad periodontal como un factor de riesgo de parto prematuro y bajo peso al nacer-Revisión de la literatura. Acta odontológica venezolana50(1), 51-52.
  • Martínez Malavé, L., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Estrato social y prevalencia de gingivitis en gestantes. Estado Yaracuy, Municipio San Felipe. Acta odontológica venezolana39(1), 19-27.
  • Castaldi, J. L., Bertin, M. S., Giménez, F., & Roberto, L. (2006). Enfermedad periodontal:¿ es factor de riesgo para parto pretérmino, bajo peso al nacer o preeclampsia?. Revista Panamericana de Salud Pública19, 253-258.
  • Dasanayake, A. P., Boyd, D., Madianos, P. N., Offenbacher, S., & Hills, E. (2001). The association between Porphyromonas gingivalis‐specific maternal serum IgG and low birth weight. Journal of periodontology72(11), 1491-1497.
  • Rojas, F. S., & Echeverría, L. S. (2014). Caries temprana de infancia:¿ enfermedad infecciosa?. Revista Médica Clínica Las Condes25(3), 581-587.
  • Barzallo Cruz, M. S. (2020). Estreptococos mutans y caries dental en niños de 1 a 3 años de edad (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Catarí, P., Portocarrero, G., Hoffmann, I., & Ojeda, F. (2019). Prácticas Preventivas dentro de la Ventana de Infectividad dental por parte de madres lactantes, pacientes del Hospital Universitario Angel Larralde, en Carabobo, Venezuela. Revista de Odontopediatría Latinoamericana9(2), 13-13.
  • Karletto Korber, F. P., Cornejo, L. S., & Giménez, M. G. (2005). Early acquisition of Streptococcus mutans for children. Acta odontol. latinoam, 69-74.
  • Candina, H. J. R., Batista, A. J. H., & Fonte, E. T. P. (2018). Enfermedad periodontal en gestantes del primer y tercer trimestre del embarazo. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas37(2), 18-26.
  • Hernández, M. J. (2020). Enfermedad periodontal durante el embarazo. REVISTA MEXICANA DE MEDICINA FORENSE Y CIENCIAS DE LA SALUD5(3 sup).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.