Premature baby's voeden: ontdek onze trucs en tips

Heb je een te vroeg geboren baby? Als dat het geval is, zal je geïnteresseerd zijn in informatie over het voeden van premature baby's. We geven je een paar tips.
Premature baby's voeden: ontdek onze trucs en tips

Laatste update: 23 september, 2021

Het is heel belangrijk dat je premature baby’s goed voedt. Zo zorg je ervoor dat ze zich goed ontwikkelen en voorkom je ziektes die hun leven in gevaar kunnen brengen. Daarom moet je er rekening mee houden dat te vroeg geboren baby’s nogal teer zijn en dat hun organen nog in ontwikkeling zijn. Daarom hebben we het vandaag over het voeden van deze baby’s.

Lees verder als je enkele tips wilt leren voor het voeden van premature baby’s. Op basis van de meest recente vorderingen en door de tips op te volgen die we je geven, vergroot je de kans om mogelijke bijwerkingen in de toekomst te voorkomen.

Te premature baby’s voeden: moedermelk, de beste optie

De beste voeding voor te vroeg geboren baby’s is moedermelk. Volgens een studie uit het Journal of Perinatal & Neonatal Nursing (Engelse link) passen moedermelk en het gedrag van te vroeg geboren baby’s zich aan elkaar aan om een goede en functionele borstvoeding te verkrijgen. In feite is deze vloeistof in staat aan de speciale behoeften van baby’s te voldoen. Dit komt door de hoge concentraties eiwitten en mineralen.

Premature baby's voeden

Verder is het belangrijk te bedenken dat de eiwitten van moedermelk een hoge biologische waarde hebben. Dat maakt moedermelk tot de beste voeding voor te vroeg geboren baby’s, want dankzij die voedingsstoffen ontwikkelen de weefsels van de baby’s zich zonder het nier- of leverstelsel te schaden.

Premature baby’s en supplementen

Ook al past moedermelk zich aan premature baby’s aan, soms hebben ze ook supplementen nodig om hun dieet aan te vullen. Vooral in de gevallen dat te vroeg geboren baby’s een laag lichaamsgewicht hebben, is het belangrijk ze vitamine D te geven.

Volgens een studie uit Pediatric Pulmonology vermindert een supplement van 800 IE vitamine D per dag het aantal ernstige complicaties bij te vroeg geboren baby’s. Daardoor nemen de overlevingskans en een goede ontwikkeling toe.

Babyvoeding

Zoals we al eerder gezegd hebben, is moedermelk de beste optie om te vroeg geboren baby’s te voeden. Soms is het echter niet mogelijk dit product te verkrijgen. In die gevallen kun je flesvoeding gebruiken, met de kanttekening dat die niet allemaal geschikt zijn voor deze gevallen.

Het is heel belangrijk dat je flesvoeding kiest die verrijkt is met essentiële voedingsstoffen, eiwitten, en gemakkelijk verteerbare vetten. Doe je dat niet, dan kunnen baby’s absorptieproblemen krijgen die hun voeding kunnen conditioneren.

Ook al zijn er speciale producten voor premature baby’s op de markt, de beste optie is naar een melkbank te gaan en daar natuurlijke voeding voor ze te zoeken. Zo zorg je ervoor dat ze zich goed ontwikkelen zonder het risico te lopen aan bepaalde ziekten te lijden.

Bovendien moet je je baby borstvoeding blijven geven zodra je vast voedsel in hun dieet introduceert. De meeste deskundigen bevelen moedermelk aan tot baby’s 1 jaar oud zijn. Daardoor wordt het risico op het ontstaan van chronische of auto-immuunziekten kleiner.

Bovendien moet je nog voorzichtiger zijn bij het introduceren van vast voedsel aan premature baby’s. Dit komt omdat hun spijsverteringsstelsel misschien nog niet volledig ontwikkeld is. Een goed idee zou zijn om het voedsel in heel kleine stukjes te hakken om te kijken hoe de baby’s het verdragen.

Premature baby

Premature baby’s voeden, een sleutelelement voor hun overleving

Baby’s kunnen om allerlei redenen vroeger geboren worden. Zelfs giftige gewoonten van hun moeder of dieetproblemen kunnen een vroeggeboorte veroorzaken. Wat de reden ook mag zijn, het is belangrijk ze goed te voeden om ze te helpen zich goed te ontwikkelen.

Moedermelk heeft het vermogen zich aan te passen aan de behoeften van te vroeg geboren baby’s. Daarom wordt het beschouwd als de beste voeding voor hen. Bedenk dat specialisten het aanraden tot baby’s meer dan 1 jaar oud zijn.

Toch kan het soms moeilijk zijn dit product te verkrijgen. In die gevallen moet je zelf de beste babyvoeding kiezen, met aandacht voor de voedingswaarden. Vergeet niet een deskundige om hulp te vragen en diens advies op te volgen, want je baby kan zelfs andere voedingssupplementen nodig hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Gezondheidsproblemen bij premature baby’s
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Gezondheidsproblemen bij premature baby’s

Gezondheidsproblemen bij premature baby's komen vaker voor dan bij baby's die de volle draagtijd in de baarmoeder blijven.  • Gerhardsson E, Rosenblad A, Mattsson E, Funkquist EL. Mothers’ Adaptation to a Late Preterm Infant When Breastfeeding. J Perinat Neonatal Nurs. 2020 Jan/Mar;34(1):88-95. doi: 10.1097/JPN.0000000000000463. PMID: 31996649. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31996649/
  • Al-Beltagi M, Rowiesha M, Elmashad A, Elrifaey SM, Elhorany H, Koura HG. Vitamin D status in preterm neonates and the effects of its supplementation on respiratory distress syndrome. Pediatr Pulmonol. 2020 Jan;55(1):108-115. doi: 10.1002/ppul.24552. Epub 2019 Dec 9. PMID: 31815370. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31815370/

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.