Fascinerende feiten over moedermelkvetten

Moedermelkvetten worden vervoerd in vetbolletjes. Deze 'pakketjes' zijn effectieve dragers van energie in de vorm van triglyceriden. Maar ze bevatten ook vetoplosbare stoffen die van levensbelang zijn voor het kind.
Fascinerende feiten over moedermelkvetten
Luz Eduviges Thomas-Romero

Geschreven en geverifieerd door biochemicus Luz Eduviges Thomas-Romero.

Laatste update: 22 december, 2022

Moedermelkvetten hebben functies die verder gaan dan eenvoudige voeding. Melk is een levend, veranderend weefsel en als zodanig is de samenstelling niet uniform. Verbazingwekkend genoeg variëren de componenten gedurende de dag en tussen voedingen. Het verandert ook geleidelijk overeenkomstig de leeftijd van de baby.

Hoewel het dieet van de moeder geen bepalende factor is in deze veranderingen, kunnen sommige voedingsstoffen worden beïnvloed door de consumptie van de moeder. Over het algemeen is de samenstelling van moedermelk specifiek afgestemd op de ontwikkelingsbehoeften van haar baby. Dit geldt in elk groeistadium, inclusief de behoeften van premature baby’s.

De energie-inhoud van moedermelk wordt voornamelijk verkregen uit twee componenten. De eerste, lactose, is de meest voorkomende component in de melk. Het andere bestanddeel is het vet dat in de moedermelk aanwezig is.

Het is interessant om te onthouden dat ons lichaam, naast melkvet, ook in vet oplosbare moleculen doorgeeft. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, D, E, K en andere carotenoïden. Vandaag gaan we het hebben over drie interessante feiten over deze moedermelkvetten.

Fascinerende feiten over moedermelkvetten

1. Moedermelkvetten worden afgegeven in een emulsie

Melk is een emulsie met vetdeeltjes, bekend als vetbolletjes, gedispergeerd in een waterige vloeistof (wei). De cellen van het borstepitheel produceren deze vetbolletjes. Ze zijn er in verschillende maten, met diameters van 0,1 tot 10 micron.

Qua samenstelling bevatten ze stoffen die kenmerkend zijn voor de borstepitheelcellen. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze een hoog gehalte aan triglyceriden bevatten. Hun belangrijkste kenmerk is echter dat ze worden bedekt door een uniek gestructureerd membraan, dat bekend staat als het melkvetcelmembraan.

Waarom is dit membraan belangrijk?

Het is heel interessant om te weten dat dit membraan drie lagen fosfolipiden heeft, terwijl het er in de rest van het lichaam maar twee heeft. Door deze unieke structuur van het membraan binden de vetbolletjes zich niet aan elkaar en blijven de vetdeeltjes gescheiden van de waterige substantie.

Bovendien maakt de structuur en samenstelling van dit membraan het mogelijk om metabolisch belangrijke lipiden, zoals sfingomyeline en gangliosiden te transporteren. Tegelijkertijd is het melkvetcelmembraan een bron van vele andere bioactieve stoffen. Deze omvatten bijvoorbeeld glycolipiden, glycoproteïnen en koolhydraten, die belangrijke functies hebben in de hersenen, de darmen en het immuunsysteem.

2. Vetbolletjes in moedermelk beïnvloeden de ontwikkeling van intelligentie

De membraanlipidencomponenten van de vetcel, zoals sfingomyeline en gangliosiden, zijn sterk geconcentreerd in de hersenen. Experts hebben ontdekt dat ze helpen bij de vorming van de verbindingen (synapsen) tussen neuronen en ook bij de aanmaak van myeline.

Myeline is belangrijk omdat het fungeert als de isolator van de axonen, wat resulteert in een efficiëntere overdracht van hersenimpulsen. Myelinisatie is een proces dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de hersengroei tijdens de late zwangerschap en de eerste twee levensjaren. Dit proces kan echter ook doorgaan tot een kind 5 of zelfs 10 jaar oud is.

Onderzoekers hebben verschillende klinische onderzoeken uitgevoerd bij kinderen, variërend van premature baby’s tot kleuters. Ze toonden aan dat voedingssuppletie van het melkvetcelmembraan het cognitief proces en gedrag verbetert.

3. Moedermelkvetten versterken het immuunsysteem en bevorderen de darmgezondheid

Onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat gangliosiden het immuunsysteem versterken. Daarnaast beïnvloeden ook andere componenten die de vetbolletjes transporteren de immuunrespons. Dergelijke componenten omvatten verschillende eiwitten, zoals lactadherine, mucine-1 en butyrofiline.

Elk van deze beïnvloedt het immuunsysteem via verschillende processen. Ze kunnen bijvoorbeeld interfereren met de hechting van pathogene microben aan het darmepitheel. Anderen hebben een bacteriedodende werking en kunnen zelfs de ontwikkeling van de darmmicrobiota helpen.

We hopen dat dit artikel je de verbazingwekkende eigenschappen van moedermelk heeft laten zien en hoe het de groei van een kind op veel verschillende manieren beïnvloedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Argov, N., Lemay, D. G., & German, J. B. (2008). Milk fat globule structure and function: nanoscience comes to milk production. Trends in food science & technology, 19(12), 617-623.
  • Grantham-McGregor, S., Cheung, Y. B., Cueto, S., Glewwe, P., Richter, L., Strupp, B., & International Child Development Steering Group. (2007). Developmental potential in the first 5 years for children in developing countries. The lancet, 369(9555), 60-70. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607600324/fulltext
  • Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D., & Sekarwana, N. (2012). Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early human development, 88(8), 595-601.
  • Rueda, R. (2007). The role of dietary gangliosides on immunity and the prevention of infection. British Journal of Nutrition98(S1), S68-S73.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.