Hoe kies je de juiste flesvoeding voor je baby?

Supermarkten staan vol met flesvoeding. Daardoor kan het uren duren om de juiste flesvoeding te vinden. Hoe beslis je? Lees verder voor handige tips.
Hoe kies je de juiste flesvoeding voor je baby?
Lucía Corral

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Lucía Corral.

Laatste update: 27 december, 2022

De komst van een nieuwe baby brengt veel vreugde, twijfels en uitdagingen met zich mee. Pasgeborenen moeten om de paar uur worden gevoed, hetzij met moedermelk of met flesvoeding. Maar wat zijn de verschillen tussen de soorten flesvoeding? Hoe moet je flesvoeding kiezen? Blijf lezen om handige tips te ontdekken.

Officiële aanbevelingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt exclusieve en on-demand borstvoeding aan tijdens de eerste zes maanden van het leven van een baby. Na deze tijd raden ze aan om tijdens het geven van borstvoeding geleidelijk ander voedsel te introduceren tot het kind twee jaar oud is.

Officiële gegevens over moedermelk en flesvoeding

Een studie van de Journal of the American Dietetic Association (Engelse link) analyseerde de veranderingen in de houding van het publiek met betrekking tot voeding voor pasgeborenen tussen 1999 en 2003. Uit de gegevens die de experts verkregen, bleek dat 25% van de respondenten flesvoeding net zo goed vond als moedermelk. Dit resultaat  betekende een stijging in vergelijking met de 14% die hetzelfde onderzoek in 1999 registreerde.

Volgens gegevens van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (Spaanse link) overheerst borstvoeding in dit land gedurende de eerste drie maanden van het leven van een baby boven gemengde borst- en kunstmatige voeding.

De trend verandert na zes maanden, wanneer slechts 24,72% van de vrouwen borstvoeding blijft geven aan hun baby’s. Op dat moment wint kunstmatige voeding aan populariteit, wat neerkomt op 61%, terwijl gemengde voeding 14% vertegenwoordigt. Deze verandering is mogelijk te wijten aan de integratie van de nieuwe moeder in haar werkomgeving.

Hoe kies je de juiste flesvoeding voor je baby

Kenmerken van moedermelk

Moedermelk is een levende vloeistof die verandert en zich aanpast aan de behoeften van de baby. De moedermelk die aanwezig is onmiddellijk na de bevalling, staat bekend als colostrum. Het heeft een gele kleur. Deze melk bevat alles wat de baby de eerste dagen na de bevalling nodig heeft. Daarna wordt de melk witter, wordt in grotere hoeveelheden geproduceerd en heeft een lichtere textuur. Dit staat bekend als rijpe melk.

Moedermelk bevat dus alles wat een pasgeboren baby nodig heeft om te groeien. Naast het leveren van macronutriënten en micronutriënten, bevat het ook andere verbindingen die de ontwikkeling van het immuunsysteem van de pasgeborene bevorderen.

Terwijl een moeder borstvoeding geeft, moet ze haar calorie-inname verhogen. Ze moet bedenken dat haar caloriebehoefte blijft toenemen, en daarom is dit niet het moment om op een dieet te gaan.

Een van de grootste angsten van moeders die borstvoeding geven en vaak medicijnen moeten slikken, is of de medicijnen de kwaliteit van hun melk beïnvloeden. Je kunt echter op een website kijken of het medicijn dat je gebruikt samengaat met borstvoeding.

Kenmerken van flesvoeding

Flesvoeding bevat alles wat een pasgeborene baby nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze zijn allemaal veilig en worden gereguleerd door de Federal Food, Drug and Cosmetic Act en de FDA voorschriften die de wet uitoefenen.

Wat betreft de samenstelling is er geen standaardsamenstelling. Elk merk heeft zijn eigen samenstelling. Over het algemeen hebben ze een hoger eiwitgehalte dan moedermelk en bevatten ze meestal meer micronutriënten, zoals vitamines en mineralen. Dit gebeurt omdat ze, ondanks het feit dat ze meer voedingsstoffen bevatten, minder biologisch beschikbaar zijn dan die in moedermelk.

Aan de andere kant is een van de nadelen van borstvoeding dat baby’s soms meer consumeren dan nodig is. De reden hierachter is dat baby’s niet zoveel moeite hoeven te doen om via een speen te drinken dan door aan de borst van hun moeder te zuigen. Toch groeit elke baby in zijn eigen tempo, en dit moeten we respecteren.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van flesvoeding of moedermelk.

Moedermelk en flesvoeding verschillen vooral in de hoeveelheid en soort eiwitten die ze bevatten en in de manier waarop ze koolhydraten leveren. Dus, hoe kies je flesvoeding?

Om flesvoeding te kiezen, moet je rekening houden met drie dingen:

  1. De eiwitten die de flesvoeding bevat en de relatie tussen caseïne en serumeiwit. Dit zijn de belangrijkste eiwitten in melk.
  2. De manier waarop ze koolhydraten aanleveren. Lactose overheerst in moedermelk en moet daarom worden gezocht in flesvoeding. Daarbij moet je siropen of maltodextrines in flesvoeding vermijden.
  3. Vetbronnen. Palmolie is aanwezig in moedermelk. Ondanks het feit dat het een niet-duurzame keuze is, is het qua voedingswaarde veilig.

Ongeacht de lactatiemethode die je kiest, zorg ervoor dat je deze pijlers in de gaten houdt:

  • Beiden moeten exclusief zijn tot zes maanden en on-demand.
  • De baby moet het ritme bepalen
  • Het is niet verwonderlijk dat baby’s soms minder of meer eten en je moet je baby vooral niet dwingen om te eten.
  • Elke baby heeft zijn eigen groeisnelheid.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Organización Mundial de la Salud. www.who.int
  • Li R et al. (2007). Changes in public attitudes toward breastfeeding in the United States, 1999-2003. Journal of the American Dietetic Association, 107(1), 122-127. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17197280
  • Reglamento (UE) Nº 609/2013 del Parlamento Europeo y del Consejo relativo a los alimentos destinados a los lactantes y niños de corta edad.
  • Almarza AL et al. (2010). Alimentación del lactante sano. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP, 311-320.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.