Ziektes voorkomen door borstvoeding te geven

Wist je dat je veel ziekten kan voorkomen als je borstvoeding geeft? Lees meer over het belang van deze periode voor je baby.
Ziektes voorkomen door borstvoeding te geven

Laatste update: 20 juli, 2019

Op het moment twijfelt niemand eraan dat moedermelk de beste voeding is die een moeder aan haar baby kan geven. Het heeft verschillende voordelen voor zowel de moeder als het kind. Maar wist je dat er ook veel ziektes zijn die je kunt voorkomen door borstvoeding te geven?

Zonder in debat te gaan over de keuze of een vrouw borstvoeding geeft of niet, want elke vrouw mag kiezen of ze het doet en hoeft zich niet schuldig te voelen over haar keuze, is de waarheid dat veel wetenschappelijke studies de positieve resultaten van moedermelk ondersteunen.

De Wereldgezondheidsorganisatie beweert dat kinderen de eerste 6 maanden van hun leven exclusief borstvoeding zouden moeten krijgen. Wanneer mogelijk, kan deze periode verlengt worden naar 2 jaar, in combinatie met ander voedsel.

Waar is moedermelk van gemaakt?

Het zal je misschien verrassen, maar moedermelk is een levende vloeistof. Het kan zich aanpassen aan de voedingsbehoeften en immunologische vereisten van de baby tijdens zijn groei.

In de eerste 3 of 4 dagen na de bevalling maakt de moeder colostrum aan. Dit is een dikke, gele vloeistof die rijk is aan voedingsstoffen. Daarna, tussen de 15 en 30 dagen na de geboorte, maakt de moeder ‘rijpe melk’ aan.

Hoe verbazingwekkend het ook is, de inhoud van moedermelk is nog steeds niet volledig bekend. Het verschilt niet alleen per vrouw, maar het kan ook verschillen per borst en afhankelijk zijn van hoeveel de baby drinkt en de verschillende fasen van het geven van borstvoeding.

Er zijn echter een paar karakteristieken die we wel kennen:

  • Het bevat de koolhydraten, eiwitten en vetten die de baby nodig heeft.
  • Het levert de eiwitten, mineralen (ijzer, calcium, zink, natrium), vitamines (E, A, D, K) en de hormonen die de baby nodig heeft.
  • Moedermelk bevat antilichamen waardoor de baby niet ziek wordt. Het bevat bijvoorbeeld immunoglobulinen, wat het slijmvlies van de baby beschermt; lymfocyten en macrofagen, die als bescherming tegen de omgeving dienen; lactoferrine, wat een bijdrage levert aan de absorptie van ijzer en daarnaast de baby beschermt tegen bacteriën.

Als je naar deze gegevens kijkt, is het niet zo gek dat je ziekten kunt helpen voorkomen door borstvoeding te geven. Maar om welke specifieke ziekten gaat het nu?

Een baby aan de borst

Enkele ziektes die je kunt helpen voorkomen door borstvoeding te geven

Tijdens het geven van borstvoeding ontvangt de baby voedingsstoffen die hem helpen bepaalde ziektes te voorkomen, zoals bijvoorbeeld:

  • Antioxidanten en chinonen die gevonden worden in colostrum beschermen tegen een hemorragische ziekte.
  • Immunoglobulinen beschermen het, ook onontwikkelde, spijsverteringsstelsel en helpt virussen, bacteriën en parasieten zoals E coli, het rotavirus, salmonella, pneumococcus, staphylococcus, etc. te voorkomen.
  • Verlaagt de kans op luchtweginfecties zoals bronchitis of een longontsteking omdat het helpt bij het ontwikkelen van de longen.
  • Zou de kans op wiegendood helpen te verminderen.
  • Voorkomt allergieën.
  • Beschermt tegen huidaandoeningen.
  • Verlaagt de kans op conjuctivitis.
  • Helpt oorinfecties te voorkomen.
  • Is effectief tegen zowel diarree als constipatie.
  • Verbetert de neurale verbindingen en ontwikkeling van het brein.
  • Verlaagt de kans op bloedarmoede.
  • Verbetert het zicht.

Naast de hierboven genoemde dingen is de functie van borstvoeding niet alleen het beschermen van de baby in de eerste jaren van zijn leven. Het heeft ook het vermogen om de baby te beschermen tegen volwassen ziektes, zoals diabetes, astma, arteriosclerose, hartaanvallen, etc.

In de eerste 3 of 4 dagen na de bevalling maakt de moeder colostrum aan. Dit is een dikke, gele vloeistof die rijk is aan voedingsstoffen. Daarna, tussen de 15 en 30 dagen na de geboorte, maakt de moeder ‘rijpe melk’ aan.

Voordelen voor de moeder

Naast dat borstvoeding geven de baby beschermt tegen ziektes, heeft deze manier van voeden ook veel voordelen voor de moeder.

In deze periode ontstaat er een band tussen de moeder en het kind die nog veel sterker is dan we ons ooit kunnen voorstellen. Het is een bijzondere en onverklaarbare connectie.

Daarnaast maakt het brein meer oxytocine aan dankzij het fysieke contact. Dit heeft positieve gevolgen voor de moeder, omdat het de kans op postnatale depressie helpt te verminderen.

Vanwege de toename in aanmaak van dit hormoon zal ze zelfverzekerder worden. Het cortisolniveau (het stresshormoon) vermindert ook, waardoor ze minder angstig is, minder pijn heeft en haar melkproductie omhoog gaat.

Ook activeert oxytocine alle hormonen die ze nodig heeft voor haar eigen spijsvertering wanneer ze borstvoeding geeft. De functie van de maag en darmen verbeteren in die mate dat het zorgt voor een efficiënter gebruik van al het voedsel dat de moeder opneemt.

Na de bevalling zorgt borstvoeding er ook voor dat de baarmoeder zich samentrekt en sneller terugkeert naar zijn normale grootte. 

Het geven van borstvoeding vermindert ook de kans op borst-, eierstok- en baarmoederhalskanker. Als laatste kan een moeder door borstvoeding te geven ook haar oorspronkelijke figuur sneller terugkrijgen.

Een moeder met haar baby

Genieten van nog meer voordelen door borstvoeding te geven

Het is duidelijk dat het geven van borstvoeding veel ziektes kan voorkomen en veel voordelen heeft voor de moeder en haar baby. De voordelen gaan echter nog verder dan alleen op het gebied van gezondheid. We kunnen nog meer aspecten noemen, zoals bijvoorbeeld de constante aanwezigheid van voedsel voor de baby.

Zo weten we ook dat de melk altijd de juiste temperatuur heeft en klaar is voor gebruik. Je hebt geen spullen nodig om het te vervoeren.

En als dit allemaal nog niet genoeg is, is het ook 100% hygiënisch en veilig voor de baby. Zonder twijfel is borstvoeding het ideale voedsel voor baby’s.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.