Tips om na de bevalling je figuur terug te krijgen

Het lichaam van een vrouw verandert veel tijdens de zwangerschap. Echter, met een goed dieet en een trainingsplan, is het terug krijgen van je figuur gemakkelijker dan je denkt.
Tips om na de bevalling je figuur terug te krijgen

Laatste update: 24 april, 2019

Het is heel gewoon voor vrouwen om onmiddellijk na de bevalling een oefeningsroutine en een streng dieet te willen maken. Ze willen graag meteen hun figuur terug krijgen!

Dit is echter geen verplichting en niemand zou dit moeten eisen. Je moet begrijpen dat het moederschap het lichaam van een vrouw drastisch verandert. Je zult niet meteen herstellen.

Als de moeder gezond is, dan moet ze niet onder druk gezet worden om haar figuur terug te krijgen. Dit moet een persoonlijke beslissing zijn om een goed gevoel over zichzelf te hebben en niets meer dan dat.

Niet alle vrouwen zien er met een paar extra kilo’s slecht uit. Veel vrouwen houden echt van hun striae, omdat ze hun moederschap symboliseren. Er zijn ook dames die zich alleen goed voelen als ze een platte buik, getrainde benen en een slank figuur hebben.

Je kunt je figuur na de bevalling herstellen met een goed dieet en een dagelijkse oefeningsroutine. Het is geen onmogelijke taak. Je hebt alleen doorzettingsvermogen en overtuiging nodig.

Vergeet niet dat je niet van de ene op de andere dag veranderingen zult zien. Het is een lang proces en het kost tijd om goede resultaten te behalen.

Voordat je met deze missie begint, is het belangrijk om een specialist te bezoeken om je voortgang te controleren. Hij of zij helpt je dan om een plan te ontwerpen, je te vertellen hoeveel voeding je nodig hebt en je oefeningsroutine te maken.

Tips om na de bevalling je figuur terug te krijgen

Vrouw met een buikband om

Sommige medisch specialisten raden aan om 4 maanden na de bevalling te beginnen met het herstellen van je figuur. Tegen die tijd zijn je organen terug op hun normale plaats. Je hormonen zijn iets meer gestabiliseerd en je stofwisseling begint te versnellen.

Tegen die tijd zal de moeder zich ook aan de routine van de baby hebben aangepast. Op deze manier kun je een oefeningsroutine en andere gewoonten organiseren en starten, zoals hieronder.

Geen negatieve gedachten

Het is belangrijk om deze uitdaging aan te gaan met positieve gedachten. Je moet jezelf aanmoedigen en vertrouwen op je geliefden. Negativiteit hindert je doelen. De geest domineert altijd het lichaam. Daarom moet je elke uitdaging met de best mogelijke instelling aangaan.

Heb een actieve zwangerschap

Het is een goed idee om gedurende 9 maanden constant in beweging te blijven. Dit omvat:

 • wandelen
 • yoga
 • aerobics
 • gewichtheffen

Na de bevalling is je lichaam al gewend aan een routine en zal het gemakkelijker zijn om het na de bevalling te hervatten.

Borstvoeding

Borstvoeding zorgt er feitelijk gezien voor dat de moeder veel calorieën verbrandt en dit helpt bij het afvallen. Veel van de opgebouwde melk komt vanzelf naar buiten. Hierdoor verlies je binnen enkele weken wat kilo’s.

Bewegen

Trainen, naast erg gezond te zijn, voorkomt bloedstolsels door inactiviteit. Houd er rekening mee dat, als je een vaginale bevalling hebt gehad, je pas twee dagen na de bevalling zou moeten beginnen.

Natuurlijk moet je eenvoudige oefeningen doen, zoals je:

 • voeten schudden
 • enkels buigen
 • lichaam van de ene naar de andere kant draaien
 • lichte voorwerpen met je voeten duwen

Daarnaast kun je na 4 weken buikspiertraining gaan doen. Deze helpen je baarmoeder om samen te trekken, zodat deze weer normaal wordt. Van daaruit kun je de routine intenser maken, zolang je lichaam het aankan en je niet verzuimt om voor je baby te zorgen.

Je kunt je figuur na de bevalling herstellen met een goed dieet en een dagelijkse oefeningsroutine.

Goede voeding

Vrouw geeft borstvoeding

Het is noodzakelijk om een uitgebalanceerd dieet te hebben dat bestaat uit:

 • groenten
 • fruit
 • granen
 • mineralen
 • vitamines
 • caloriearme voedingsmiddelen

Dit alles zal je helpen om de energie terug te krijgen die je nodig hebt om te trainen. Bovendien verbetert dit je huid, striae en immuunsysteem.

Vermijd verzadigde vetten en voedingsmiddelen met veel suiker. Bak ook je vlees, stoom je groenten en vermijd frituren.

Postpartum gordels om je figuur terug te krijgen

Deze gordels zijn een goede optie om je figuur na de bevalling terug te krijgen. Je moet leren wanneer en hoe je ze moet gebruiken.

Als je een keizersnede hebt gehad, dan kun je na 8 weken een gordel gebruiken. Het helpt je huid te beschermen terwijl je door middel van voeding en lichaamsbeweging gewicht verliest.

Slaap op je buik om je figuur terug te krijgen

In feite helpt deze slaaphouding je buik geleidelijk aan platter te maken. Het zal ook je rug en benen ontspannen. Dit helpt bij je houding en je voelt je over het algemeen meer ontspannen.

Water drinken

Je lichaam moet stabiliteit terugwinnen. Hydratatie is daarvoor erg belangrijk. Vergeet niet dat je voor 70% uit water bestaat. Water helpt je om gifstoffen te verwijderen en je stofwisseling te versnellen, zodat je snel de opgehoopte vetten in je lichaam kunt verbranden.

Geduld en doorzettingsvermogen

Het is een lange reis. Buikspieren zijn de meest veeleisende en traagste om resultaten te laten zien. Je moet dus positief blijven, constant zijn en geduldig zijn. Je zult voordat je het weet je doelen bereiken.

Als je wanhopig bent om je figuur te herstellen en het langer duurt dan je had verwacht, dan zou je last kunnen krijgen van een postnatale depressie.

Geef je lichaam daarom de tijd die het nodig heeft, hou van jezelf zoals je bent en bereik haalbare doelen met redelijke tijden. Op deze manier zul je dan zeker slagen. Blijf dus gemotiveerd totdat je het doel bereikt dat je jezelf hebt gesteld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
 • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.