Heeft je slaaphouding invloed op je zwangerschap?

Als je in het eerste trimester al begint met je slaaphouding aan te passen, dan zal het op het einde niet zo moeilijk zijn.
Heeft je slaaphouding invloed op je zwangerschap?

Laatste update: 04 februari, 2019

Zwangere vrouwen ervaren veel veranderingen van hun lichaam. Een van de meest belangrijke is hun slaaphouding.

Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen tijdens de zwangerschap. Je weet misschien niet hoe je moet gaan liggen. Je eetpatroon en je relaties met anderen kunnen ook weerspiegeld worden in hoe je slaapt.

Vóór de zwangerschap zijn de meeste vrouwen gewend om in een bepaalde houding te slapen. Maar sommige posities, zoals op de rug of buik liggen, worden niet aanbevolen tijdens zwangerschap.

Het kan daarom heel moeilijk zijn om een comfortabele slaaphouding te vinden tijdens zwangerschap, vooral als je gewend was om op je buik te slapen en van gewoonte moet veranderen nu je buik in de weg zit.

Als je altijd op je rug geslapen hebt, zal je ook van houding moeten veranderen. Dit helpt om problemen met je rug en interne organen te voorkomen, vanwege het extra gewicht dat je nu draagt.

Naar bed gaan zou een kans moeten zijn om onze batterijen op te laden. Maar de juiste slaaphouding vinden om wat rust te krijgen, kan een inspanning worden als we zwanger zijn.

Daarom is het heel gewoon voor zwangere vrouwen om moeite te hebben met slapen. Sommigen krijgen nauwelijks slaap vanwege de grootte van hun buik en gevoeligheid van hun borsten. Een abrupte verandering van slaaphouding kan  moeilijk blijken. Het is echter niet onmogelijk.

Is er een juiste slaaphouding als je zwanger bent?

Specialisten bevelen aan dat zwangere vrouwen op hun linkerzijde slapen. Deze slaaphouding zal de doorbloeding vergemakkelijken. Om je lichaam te stabiliseren kun je een kussen tussen je benen stoppen.

Deze houding is goed voor de circulatie van bloed en voedingsstoffen naar de baarmoeder en de baby. Dit zorgt voor de juiste stroming van zuurstof naar de foetus en bevordert de verwijdering van afval en vocht via de nieren.

Slaaphouding van zwangere vrouw

Het helpt ook om oedeem te verminderen (gezwollen voeten en enkels), een typische conditie tijdens zwangerschap. Het helpt spataderen te voorkomen en om brandend maagzuur te vermijden. Begin met deze houding te oefenen in het eerste trimester zodat het later gemakkelijker zal zijn.

Het belangrijkste is dat volgens een onderzoek door de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland vrouwen die niet op een linkerzijde slapen, een hoger risico hebben op foetale sterfte. Ook al is het risico erg laag, is het beter om rekening te houden met deze aanbeveling.

Op je rechterzijde slapen heeft een negatief effect

Volgens verschillende onderzoeken kan op je rechterzijde slapen een negatief effect hebben op verschillende organen. Laten we eens kijken hoe het individuele delen van je lichaam beïnvloedt.

  • De holle ader (venae cavae): de grootste lichaamsader loopt langs de rechterkant van je lichaam en vervoert een grote hoeveelheid bloed. Als je op je linkerzijde slaapt, vermijd je druk op deze ader. Dit zorgt voor een goede doorbloeding naar de placenta en laat zuurstof beter circuleren.
  • De lever: dit belangrijke orgaan bevindt zich aan de rechterkant van je buik. Om deze reden kan je druk door de baarmoeder op dit orgaan vermijden als je op je linkerzijde slaapt.
Slapen met kussen

Je slaaphouding beïnvloedt hoe goed je slaapt

Het kan in de laatste weken van de zwangerschap moeilijk zijn om te slapen. Maar met behulp van veel kussens zou je in staat moeten zijn om wat rust te krijgen. Als je last hebt van maagzuur kan het helpen om meer rechtop te slapen. Daarom zijn kussens essentieel in deze fase.

Een stevig matras met een lichte helling en genoeg vering om plaats te bieden aan de rondingen van je ruggenwervel zal je beter laten slapen.

Een te hard matras of op de grond slapen is net zo schadelijk als een te zachte, wat je ruggengraat in laat zakken zonder ondersteuning. Je matras moet niet inzakken in het midden, zodat het je hele ruggengraat kan ondersteunen.

Tips om slaap tijdens zwangerschap te verbeteren

  • Gebruik niet te veel dekens om warm te blijven.
  • Gebruik driehoekige kussens.
  • Zorg voor een lege blaas voordat je gaat slapen.
  • Verminder inname van vloeistoffen tijdens het avondeten.
  • Eet de avondmaaltijd minstens drie uur voordat je naar bed gaat
  • Vermijd koffie.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.