Is het veilig om watermeloen tijdens de zwangerschap te eten?

Watermeloen opnemen in het dieet tijdens de zwangerschap verbetert de gezondheid van de moeder en draagt bij aan een goede ontwikkeling van de foetus.
Is het veilig om watermeloen tijdens de zwangerschap te eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 08 juni, 2023

Watermeloen is een zomerfruit boordevol voordelen. Dankzij de voedingsindustrie kan het op elk moment van het jaar geconsumeerd worden, want er zijn aangepaste plantages die deze vrucht produceren onder suboptimale temperatuursomstandigheden. We gaan je echter vertellen of je watermeloen tijdens de zwangerschap kunt eten of dat het een voedingsmiddel is dat je beter kunt vermijden.

Allereerst moeten we benadrukken dat men de consumptie van groenten en fruit in het algemeen in verband brengt met een betere gezondheidstoestand. In feite bevelen deskundigen in het algemeen aan om elke dag 5 porties groenten te eten om het sterftecijfer door welke oorzaak dan ook op de middellange en lange termijn te verlagen. De voedingsstoffen en antioxidanten in deze voedingsmiddelen zijn cruciaal voor het lichaam.

Mag je watermeloen tijdens de zwangerschap eten?

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam veel veranderingen. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen neemt toe en men moet voorzichtig zijn met het opnemen van sommige voedingsmiddelen in het dieet, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de baby. Maar dit is niet het geval met watermeloen. Deze vrucht wordt in bijna alle omstandigheden als heilzaam beschouwd, vanwege het feit dat hij grote hoeveelheden vloeistoffen en antioxidanten bevat.

In feite dragen veel van de elementen die in de watermeloen voorkomen bij aan de verbetering van de ontwikkeling van de foetus of de gezondheidstoestand van de moeder. Enkele daarvan zijn de volgende:

  • IJzer: van deze voedingsstof is aangetoond dat hij doorslaggevend is voor een goede zuurstoftoevoer naar de weefsels en het voorkomen van bloedarmoede. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift The Medical Clinics of North America.
  • Vitamine C: stimuleert de immuunfunctie, verhoogt de ijzeropname op darmniveau en verbetert de endogene collageensynthese, die zorgt voor een goede gezondheid van de lichaamsweefsels.
  • Foliumzuur: de behoefte aan deze voedingsstof is verhoogd tijdens de zwangerschap. Sterker nog, als er niet aan wordt voldaan, verhoogt dat het risico dat de baby problemen ontwikkelt die te maken hebben met het centrale zenuwstelsel. Het is normaal om supplementen te nemen om het optreden van deze problemen te verminderen.
A pregnant woman eating watermelon while on a picnic.
Watermeloen bevat water, ijzer, vitamine C en foliumzuur, waardoor het een ideale vrucht is om te consumeren tijdens de zwangerschap en vooral bij warm weer.

Vloeistofinname tijdens de zwangerschap

Een ander belangrijk punt om tijdens de zwangerschap in gedachten te houden is de noodzaak om de waterbalans op peil te houden. Hiervoor kan watermeloen ook helpen, omdat het een van de vruchten is met de grootste hoeveelheid vocht in zich. Daarom is de introductie ervan in het dieet tijdens warme periodes zeer geschikt.

Het is belangrijk op te merken dat uitdroging het leven van de foetus in gevaar brengen, evenals de gezondheid van de moeder. Daarom moet niet alleen de vochtinname via dranken worden gemaximaliseerd, maar moeten ook voedingsmiddelen met een aanzienlijk vochtgehalte in de voeding worden opgenomen. Het doel is altijd de verliezen via urine en zweet te compenseren.

Wat gebeurt er als je tijdens de zwangerschap te veel watermeloen eet?

Zoals bijna altijd het geval is, ligt de deugd in het midden. Watermeloen eten tijdens de zwangerschap is positief, maar er te veel van eten kan de stofwisselingsgezondheid negatief beïnvloeden, vooral als je zwangerschapsdiabetes hebt ontwikkeld. Het is een voedingsmiddel dat eenvoudige suikers bevat, dus de aanwezigheid ervan in het dieet moet gematigd zijn.

Het is waar dat watermeloen vezels levert en de absorptie van koolhydraten met een korte keten moduleert, maar zelfs dat kan niet genoeg zijn. Het beste is om deze vrucht te combineren met andere zoals appel of peer, die een lagere glykemische index hebben. Dit zorgt voor een goede toevoer van vitaminen en antioxidanten.

A pregnant woman eating watermelon with a spoon.
Hoewel watermeloen grote voordelen biedt, kan de consumptie ervan in overmaat het metabolisme negatief beïnvloeden, omdat het eenvoudige suikers bevat.

Watermeloen kan worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap

Volgens wat we in het bovenstaande artikel hebben gezegd, is het opnemen van watermeloen in het dieet tijdens de zwangerschap positief. Maar houd in gedachten dat je het altijd in gematigde hoeveelheden moet consumeren. Deze vrucht helpt de hydratatie te verbeteren en bevat waardevolle antioxidanten en vitaminen.

Vergeet natuurlijk niet dat een van de sleutels tot een gezond dieet afwisseling is. In dit verband is het cruciaal om een breed scala aan vruchten in het dieet op te nemen om een optimale inname van micronutriënten te bereiken. Het vermijden van tekorten zal de incidentie van ontwikkelingsproblemen bij de foetus verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.