Suikerconsumptie tijdens de borstvoeding: wat je moet weten

Het is noodzakelijk om de suikerconsumptie tijdens de borstvoeding te beperken om de kans te verkleinen dat het kind diabetes ontwikkelt. Lees meer.
Suikerconsumptie tijdens de borstvoeding: wat je moet weten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 12 maart, 2023

Een hoge suikerconsumptie tijdens de borstvoeding kan contraproductief zijn voor de gezondheid van je baby. Moedermelk bevat in de regel eenvoudige koolhydraten. Maar een overmaat daarvan kan in de loop der jaren de incidentie van metabole pathologieën bij het kind vergroten.

Daarom moet je niet alleen tijdens de zwangerschap op je voeding letten, maar ook tijdens de borstvoeding. Je moet ervoor zorgen dat je de consumptie van gifstoffen en stoffen die in de moedermelk terecht kunnen komen en schadelijk kunnen zijn voor de baby, die zich nog inwendig ontwikkelt, vermijdt.

Suikerconsumptie tijdens de borstvoeding en moedermelk

Volgens een studie gepubliceerd in Het Amerikaanse tijdschrift voor klinische voeding (Engelse link), kan een hoge consumptie van suiker tijdens de zwangerschap de body mass index van de toekomstige baby beïnvloeden. In die zin moet je de inname van eenvoudige koolhydraten beperken om situaties van obesitas te voorkomen.

A woman breastfeeding her baby.

Het belang van het handhaven van een goed dieet door de moeder beperkt zich niet alleen tot de zwangerschap zelf. Het strekt zich ook uit over de periode van borstvoeding, omdat de consumptie van bepaalde stoffen de voedingssamenstelling van het hoofdvoedsel van de baby kan veranderen.

Volgens onderzoek gepubliceerd in Het Amerikaanse tijdschrift voor klinische voeding (Engelse link), kan de blootstelling van de moeder aan hoge hoeveelheden fructose in de voeding de hersenontwikkeling van de baby negatief beïnvloeden. Daarom is het cruciaal om de consumptie van deze voedingsstof in de voeding te reguleren.

Een dieet met veel suiker kan de lever van het kind beschadigen

De consumptie van met suiker gezoete dranken of voedsel met veel eenvoudige koolhydraten op jonge leeftijd blijkt schadelijk (Engelse link) te zijn voor de stofwisseling. Maar deze gewoonte in het dieet van de moeder kan beïnvloedt ook de ontwikkeling van de organen van haar baby.

Als de vrouw in grote hoeveelheden aan suiker wordt blootgesteld, zal het kind tijdens de adolescentie of op volwassen leeftijd eerder lever- of cardiovasculaire problemen krijgen. Hetzelfde gebeurt met diabetes. Want door de hoge aanwezigheid van fructose in moedermelk ontstaat een situatie van insulineresistentie.

Er moet rekening mee worden gehouden dat deze verandering van de voedingswaarde van moedermelk gevolgen heeft voor de lichaamssamenstelling van het kind. Tegelijkertijd is het belangrijk te bedenken dat het onderhuidse vetgehalte de gezondheidstoestand in alle levensfasen aanzienlijk kan beïnvloeden.

Volg een gezond dieet tijdens het geven van borstvoeding

Optimaal is het dieet van de zogende moeder gebaseerd op de consumptie van verse voedingsmiddelen. Het is belangrijk om industriële, sterk bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Ze bevatten namelijk te veel eenvoudige suikers en transvetten die de voedingswaarde van moedermelk kunnen aantasten.

Vermijd ook frisdranken. Glucose of fructose toegediend via een vloeibaar medium heeft een directere invloed op de stofwisseling. Men beschouwt ze als de gevaarlijkste eenvoudige koolhydraten.

Ook de regelmatige inname van kunstmatige zoetstoffen of grote hoeveelheden zout raden we af. Natuurlijk zal het nodig zijn om alcohol te vermijden, hoewel, in tegenstelling tot eerdere perioden, hogere hoeveelheden cafeïne al te verdragen zijn zonder dat dit de gezondheid van de baby schaadt.

Het is belangrijk om de suikerconsumptie tijdens de borstvoeding te beperken

A mother breastfeeding her baby.

Het is waar dat tijdens de borstvoeding de energiebehoefte blijft toenemen. Niet alleen moet aan de behoefte van de moeder worden voldaan. Maar ze moet ook zorgen voor de productie van kwalitatief goede moedermelk, zodat de baby goed wordt gevoed.

Dit betekent echter niet dat alle voedingsmiddelen welkom zijn in het dieet van de vrouw. Integendeel. Het beste is dat verse producten de boventoon voeren, terwijl je de inname van ultra-bewerkte producten en producten met een hoog gehalte aan eenvoudige suikers zeer moet beperken.

Tegelijkertijd moet men nog steeds voorzichtig zijn met giftige elementen zoals alcohol en medicijnen. Zelfs sommige infusies kunnen schadelijk zijn doordat hun bestanddelen in de moedermelk terechtkomen. Bij twijfel kun je het beste een specialist raadplegen. Hij of zij kan je informeren over wat wel en wat niet kan worden gegeten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berger PK, Plows JF, Jones RB, Alderete TL, Rios C, Pickering TA, Fields DA, Bode L, Peterson BS, Goran MI. Associations of maternal fructose and sugar-sweetened beverage and juice intake during lactation with infant neurodevelopmental outcomes at 24 months. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1516-1522.
  • Bravi S, Wiens F, et al. Impact of maternal nutrition on breastmilk composition: a systematic review. American Journal of Clinical Nutrition. Septiembre 2016. 104 (3): 646-62.
  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton ND, Hojsak I, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mihatsch W, Molgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition:. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Dec;65(6):681-696.
  • Goran M. I, Martin A. A, et al. Fructose in breast milk is positively associated with infant body composition at 6 moths of age. Nutrients. 2017. 9 (2): 146.
  • Harvard Health Publishing. The sweet danger of sugar. Harvard Medical School. Enero 2022.
  • Jen V, Erler NS, Tielemans MJ, Braun KV, Jaddoe VW, Franco OH, Voortman T. Mothers’ intake of sugar-containing beverages during pregnancy and body composition of their children during childhood: the Generation R Study. Am J Clin Nutr. 2017 Apr;105(4):834-841. doi: 10.3945/ajcn.116.147934. Epub 2017 Mar 8. PMID: 28275130. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28275130/
  • Office of the Surgeon General (us); Centers for Disease Control and Prevention (US); Office on Women’s Health (US). The surgeons general call to action to support breastfeeding. Rockville (MD): Office not he Surgeon General (US); 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.