Is het veilig om zwarte thee te drinken tijdens de zwangerschap?

Zwarte thee kan tijdens de zwangerschap in het dieet worden opgenomen, zij het in gematigde hoeveelheden om de foetus niet te beïnvloeden. Meer informatie.
Is het veilig om zwarte thee te drinken tijdens de zwangerschap?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 17 januari, 2023

Tijdens de zwangerschap is het essentieel de voeding te optimaliseren om tekorten aan essentiële voedingsstoffen te voorkomen die de ontwikkeling van de foetus kunnen beïnvloeden. Ook is het belangrijk de consumptie van giftige stoffen te vermijden, want die kunnen via de placenta op de baby overgaan, wat veranderingen in de gezondheidstoestand van de baby kan veroorzaken. Ook moet je veel infusies in deze periode beperken of vermijden. Met dit in gedachten gaan we je vertellen of je zwarte thee kunt drinken tijdens de zwangerschap.

We willen verduidelijken dat kruidendranken veel interacties kunnen hebben op farmacologisch niveau. Daarom is het altijd essentieel om je arts te raadplegen voordat je ze consumeert. Vooral als je medicijnen gebruikt of als je in een bijzondere situatie verkeert, zoals een zwangerschap. Zo worden de risico’s geminimaliseerd en kunnen de voordelen maximaal benut worden.

De consumptie van zwarte thee tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om je van één ding bewust te zijn: tijdens de zwangerschap is het beter om de consumptie van cafeïne te beperken of zelfs te elimineren. Anders zou het de incidentie van miskramen kunnen verhogen. Ook kan de ontwikkeling van de foetus worden beïnvloed, vooral wat betreft het centrale zenuwstelsel. Dit betekent niet dat cafeïne in elke context schadelijk is. Sterker nog, buiten de zwangerschap is het een stof met verschillende positieve eigenschappen.

Met name zwarte thee bevat een hoge concentratie alkaloïden. Het is niet precies cafeïne dat het bevat, maar theïne, een zeer vergelijkbare stof. In feite is de aanwezigheid van dit element aanzienlijk hoger dan in andere theeën, zoals groene thee. Daarom moet er extra voorzichtig worden omgesprongen met de consumptie ervan.

Deskundigen adviseren om tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag in te nemen. Een kopje zwarte thee bevat ongeveer 50 milligram van de stof, dus het is veilig om het op te nemen in het dieet van zwangere vrouwen. Deze hoeveelheid moet echter niet worden overschreden om onnodige risico’s te voorkomen.

A pregnant woman drinking black tea.
De consumptie van zwarte thee biedt voordelen, ook tijdens de zwangerschap, mits je de juiste hoeveelheid consumeert. Het is het beste om je inname niet te overschrijden boven een kopje per dag.

De voordelen van zwarte thee

Zwarte thee is, net als veel andere infusies, een drank die verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Hieronder vertellen we je over enkele daarvan.

Verbetert de spijsvertering

Zwarte thee is in staat de spijsvertering te verbeteren door het verminderen van darmklachten, die typisch zijn voor de zwangerschapsperiode. Cafeïne heeft ook een stimulerend effect op de transit, zodat het constipatie tegengaat.

Zwarte thee versterkt de afweer van het lichaam

Tegelijkertijd is regelmatige consumptie van zwarte thee positief voor het verbeteren van de afweer van het lichaam. De antioxidanten die erin zitten helpen de cellen van het immuunsysteem te stimuleren en het lichaam te beschermen tegen besmettelijke ziekten. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Frontiers in Immunology (Engelse link).

Stimuleert de concentratie

Het is ook belangrijk te benadrukken dat zwarte thee uitstekend is voor het stimuleren van de concentratie. Dit komt door het effect van cafeïne, dat erin slaagt de cognitieve prestaties tijdelijk te verhogen. Deze stof helpt vermoeidheid te bestrijden en de prestaties bij dagelijkse taken en sportactiviteiten te verbeteren. In feite kan het opnemen van een kopje zwarte thee in het dieet een goede strategie zijn om vermoeidheid tijdens het derde trimester te bestrijden.

A pregnant woman drinking tea while she works.
Door de cafeïne die het bevat is zwarte thee een drank die de concentratie bevordert en de cognitieve prestaties verhoogt.

Zwarte thee bevordert de cardiovasculaire gezondheid

Tot slot moeten we opmerken dat deze thee zeer geschikt is om het hart in perfecte staat te houden. Van regelmatige inname ervan is aangetoond (Engelse link) dat het de ontstekingsniveaus in het lichaam vermindert, wat de cardiovasculaire gezondheid bevordert. Daarom voorkomt het de ontwikkeling van verschillende complexe ziekten, zoals atherosclerose.

Zwarte thee kan worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt gezien is het veilig om zwarte thee tijdens de zwangerschap op te nemen, zij het in gematigde hoeveelheden. Het is een aftreksel met een hoog cafeïnegehalte, dus het is belangrijk om niet meer dan een kopje per dag te drinken om schadelijke effecten op de ontwikkeling van de foetus te voorkomen.

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat je tijdens de zwangerschap een gevarieerd dieet moet volgen om te zorgen voor een goede aanvoer van voedingsstoffen. Dit zal helpen om vermoeidheid tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de foetus optimaal groeit. Bovendien voorkomt dit mogelijke veranderingen in de gezondheidstoestand van de foetus die van invloed kunnen zijn op het toekomstige welzijn. Tijdens de zwangerschap is het lichaam bijzonder kwetsbaar en moet je het dus nauwgezet verzorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.