Het belang van goed eten tijdens een tweelingzwangerschap

Ben je zwanger van een tweeling? Als dat het geval is, wil je meer weten over het belang van goed eten tijdens een tweelingzwangerschap. Hier zijn de belangrijkste punten.
Het belang van goed eten tijdens een tweelingzwangerschap

Laatste update: 15 september, 2021

Tijdens een tweelingzwangerschap is het belangrijk om goed te eten om aan ieders voedingsbehoeften te voldoen. Houd er rekening mee dat in dit geval de energiebehoefte groter is dan bij een eenlingzwangerschap. Hetzelfde geldt voor bepaalde micronutriënten.

Om deze reden geven we je een reeks richtlijnen, zodat je je dieet kunt aanpassen als je een tweeling verwacht. Door te zorgen voor de aanwezigheid van vers voedsel in uw dieet en een licht calorieoverschot, zou u geen problemen moeten hebben.

Moet je meer eten?

Een zwangere vrouw pakt fruit uit de koelkast.

Een van de belangrijkste voedingsmythes tijdens de zwangerschap heeft te maken met de energie-inname.

Je hoeft je calorie-inname niet veel te verhogen. Wat echt belangrijk is, is dat je het instinct van je eetlust volgt. Het is waar dat je lichaam tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap meer voedsel nodig heeft, maar het is niet nodig om je lichaam te dwingen meer te eten dan het wil.

Behalve in situaties met een laag moedergewicht tijdens de zwangerschap, waar de arts al een reeks aanbevelingen heeft gedaan om de energiebalans aan te passen, is het niet nodig om zonder honger te eten.

Het is echter belangrijk om gedurende de dag een optimaal maaltijdplan op te stellen. Vijf innames zijn meestal voldoende, dus het is beter om beperkende protocollen te vermijden.

Wat als je niet zo’n honger hebt?

Normaal gesproken is de eetlust in overeenstemming met de energiebehoefte van het lichaam. Wanneer dit niet het geval is, is er iets mis.

Tijdens het eerste trimester kunnen misselijkheid en braken optreden, dus bepaalde innames kunnen een probleem zijn voor de moeder. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies om deze symptomatologie te verlichten.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Foods (Engelse link), kan gember worden geconsumeerd om misselijkheid te voorkomen of te verlichten. Een optie is om het in te nemen als een poeder opgelost in water. Een andere is om het toe te voegen als smaakmaker aan maaltijden.

Goed eten tijdens een tweelingzwangerschap: wat je moet weten

Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten van het dieet tijdens een tweelingzwangerschap, vooral op het gebied van macro- en micronutriënten. Zo weet je hoe je je voeding optimaal kunt aanpassen.

Supplementen en vitamines

Net als bij een eenlingzwangerschap is suppletie van de voeding met foliumzuur noodzakelijk. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Annales d’Endocrinologie (Engelse link).

Door te zorgen voor een optimale opname van deze voedingsstof worden problemen met het sluiten van de neurale buis van de foetus voorkomen.

Dit supplement wordt echter routinematig voorgeschreven door specialisten, hoogstwaarschijnlijk met een ander jodium- en ijzersupplement. Daarnaast is het niet nodig om tijdens een tweelingzwangerschap multivitamines in het dieet van de vrouw op te nemen.

De calorieën die je nodig hebt

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap blijft de energiebehoefte meestal onveranderd. Vanaf het tweede trimester kan de behoefte toenemen met ongeveer 400 calorieën per dag, maar niet meer dan dit.

Het is echter je eetlust die het volume van je inname bepaalt, tenzij de specialist anders zegt.

Tips om goed te eten tijdens een tweelingzwangerschap

Een zwangere vrouw die vers fruit snijdt.

Naast het bovenstaande moet je een aantal belangrijke punten duidelijk hebben om goed te kunnen eten tijdens een tweelingzwangerschap.

Het eerste dat moet worden benadrukt, is de noodzaak om te zorgen voor de aanwezigheid van vers voedsel in het dieet. Groenten, vis, vlees, eieren en zuivelproducten moeten in overvloed aanwezig zijn. Het is echter belangrijk om ultrabewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken.

Tegelijkertijd, en op dezelfde manier als tijdens een eenlingzwangerschap, is het essentieel dat je alcohol en giftige stoffen zoals tabak en drugs vermijdt. Cafeïne en sommige kruiden en infusies die abortief kunnen zijn, moeten ook worden vermeden.

Goed eten tijdens een tweelingzwangerschap is essentieel

Zoals je hebt gezien, zorgt het optimaliseren van je dieet tijdens een tweelingzwangerschap voor een goede ontwikkeling van de foetussen. Er moet worden voldaan aan de energie- en nutriëntenbehoefte.

Je hoeft echter niets bijzonders te doen in vergelijking met een normaal gezond dieet. Voeg gewoon foliumzuur-, jodium- en ijzersupplementen toe en verhoog de calorieën vanaf het tweede trimester een beetje.

Wel moet je extreme maatregelen nemen op het gebied van voedselhygiëne en de consumptie van grote vissen matigen, vanwege hun concentratie aan zware metalen. Het is ook van vitaal belang dat je giftige stoffen beperkt. Wellicht ook interessant voor jou

De meest gebruikte vruchtbaarheidsbehandelingen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De meest gebruikte vruchtbaarheidsbehandelingen

Vruchtbaarheidsbehandelingen variëren sterk en hangen af van de eerdere toestand van de vrouw. Lees hier over de meest gebruikte behandelingen.  • Stanisiere J, Mousset PY, Lafay S. How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy? Foods. 2018 Apr 1;7(4):50. doi: 10.3390/foods7040050. PMID: 29614764; PMCID: PMC5920415.
  • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94. doi: 10.1016/j.ando.2017.10.001. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29433770.