Deze vrouw kreeg drie keer een tweeling binnen 26 maanden

Deze vrouw kreeg drie keer een tweeling binnen 26 maanden
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Ook al is de kans op een tweeling bijna 1 in 10, bepaalde factoren kunnen de kans vergroten. In feite kan een vrouw geen van deze factoren bezitten en toch een tweeling verwachten.

In het geval van Danesha Couch, een 23-jarige Amerikaanse vrouw, werd ze drie keer achter elkaar zwanger van een tweeling.

Een van de bekende factoren die bevruchting van tweelingen beïnvloeden is eerder zwanger zijn van een tweeling. Het verrassende voor Danesha was echter niet alleen dat ze drie tweelingen kreeg, maar dat ze binnen 26 maanden van zes kinderen beviel.

Veel vrouwen zijn meerdere keren bevallen in een korte periode, maar Danesha’s verhaal is vrij uniek. Laten we wat meer te weten komen over haar verhaal.

Drie keer een tweeling vlak achter elkaar

Drie keer een tweeling

Zesentwintig maanden lijkt een hele korte periode voor drie zwangerschappen. Desalniettemin gebeurt het vaker dan we denken.

Sommige vrouwen plannen om de kinderen vlak achter elkaar te krijgen: anderen krijgen verrassing na verrassing.

Volgens de officiële getallen is de kans om drie opeenvolgende zwangerschappen van tweelingen te krijgen 1 op de 500,000. Maar tegen alle verwachting in gebeurde het toch bij deze vrouw.

Het nieuws van haar verhaal heeft zich verspreid en veroorzaakt ongeloof en opwinding. Het begon echter op een hele moeilijke manier voor Danesha Couch.

In april van 2014 werd haar eerste tweeling geboren. Zowel de zwangerschap als de bevalling waren vol met complicaties. Een van de twee baby’s stierf uiteindelijk bij de geboorte.

De tweede tweeling kwam twaalf maanden later in de wereld. Dit betekent dat Danesha kort na de bevalling weer zwanger was geraakt.

We kwamen er achter dat zowel de eerste als de tweede zwangerschap niet kunstmatig waren. Het waren beiden natuurlijke bevruchtingen.

In juni van 2016 werd de derde tweeling geboren, twee meisjes. De kleintjes bleven drie weken in intensive care. Een maand na de geboorte waren ze echter thuis met hun moeder en drie broers.

Verrassing van de natuur?

Zoals we al eerder zeiden, kunnen bepaalde factoren beïnvloeden of een vrouw een tweeling zal krijgen. Tegenwoordig dragen een aantal methoden van geassisteerde voortplanting bij aan de verdubbeling van de kans op een tweeling. De natuurlijke manier heeft echter gezorgd voor de meeste zwangerschappen van meerlingen in de wereld.

Dat het meerdere keren achter elkaar voorkomt is ook niet ondenkbaar. Er zijn veel gevallen waarin dezelfde moeder meer dan een tweeling krijgt, of zelfs nog diverser met andere meerlingen.

Sommige moeders hebben een tweeling gekregen, daarna een drieling en later nog weer een tweeling.

Moeder met tweeling

In dit geval kan er gezegd worden dat een reeks toevallen samenvielen om dit te laten gebeuren.

De European Society of Human Reproduction and Embryology zegt dat vrouwen van Afrikaanse afkomst meer kans hebben op een zwangerschap van een meerling.

Het is ook een risicofactor als je al eerder zwanger bent geweest van een tweeling. Volgens onderzoek komen er bij deze vrouwen meerdere eicellen vrij per maand.

Beide eierstokken produceren iedere maand een eicel, wat twee kansen op bevruchting geeft. Als meerdere zwangerschappen van meerlingen op natuurlijke wijze gebeuren, komt het meestal hierdoor.

Leeftijd en socio-economische omstandigheden zijn ook gerelateerd aan het hebben van drie zwangerschappen binnen 26 maanden, ook al zijn dit geen natuurlijke factoren.

Deze jonge vrouw heeft nog vele vruchtbare jaren voor zich. Maar ze denkt er echter niet aan om in de komende 10 jaar meer kinderen te krijgen. Met vijf baby’s is haar leven erg ingewikkeld en haar financiële situatie niet goed.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.