Gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap. We vertellen je wat je beter kunt vermijden om de risico's zo klein mogelijk te houden.
Gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap

Laatste update: 12 februari, 2022

Tijdens de zwangerschap moet een reeks dieetvoorzorgsmaatregelen genomen worden om de ontwikkeling van de foetus in stand te houden. Anders kun je te maken krijgen met veranderingen die in een miskraam kunnen uitmonden. Om dit te voorkomen gaan we je vertellen welke voedingsmiddelen je moet vermijden als je tijdens de zwangerschap uit eten gaat.

Vergeet niet dat je in een restaurant geen controle hebt over de keuze en de bereiding van het voedsel. Het is normaal dat aan bepaalde normen wordt voldaan en dat regelmatig kwaliteitscontroles worden uitgevoerd. Soms kan er toch iets fout gaan, dus een goede menukeuze helpt de risico’s te beperken.

Gevaarlijke voedingsmiddelen om te vermijden als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap

Hier zijn de gevaarlijkste voedingsmiddelen om buitenshuis te eten tijdens de zwangerschap. Je kunt ze het beste ten koste van alles vermijden. Ze kunnen namelijk tot onaangename gevolgen leiden.

1. Verse kaas

Gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap

Zuivelachtige voedingsmiddelen gemaakt van ongepasteuriseerde melk vormen een groot risico tijdens de zwangerschap. Ze kunnen de bacterie listeria monocytogenes bevatten . Deze bacterie veroorzaakt een ziekte die echt gevaarlijk is voor de foetus. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Archives of Gynecology and Obstetrics (Engelse link).

Deze bacterie verdwijnt echter als men een geschikte sterilisatiemethode, zoals pasteurisatie, toegepast.

2. Rauwe worst kun je beter overslaan als je uit eten gaat

Zowel chorizo als ham of salami kunnen problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Dit komt door het risico op overdracht van de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt, een mogelijk ernstige infectie (Engelse link) voor baby’s.

Sommige vrouwen hebben ooit in hun leven aan deze ziekte geleden, zodat ze antilichamen tegen het micro-organisme hebben aangemaakt. Bij twijfel is het echter het beste om de consumptie van dit soort voedsel te vermijden, tenzij je arts je anders vertelt.

3. Rauwe vis

Rauwe vis is gewaardeerde voeding, maar ook heel gevaarlijk. Het is in de Westerse wereld nogal trendy geworden door de invloed van de Aziatische cultuur. Maar het slechte nieuws is dat je het beter niet tijdens de zwangerschap kunt eten. Het houdt namelijk een hoger risico op voedselvergiftiging bij zwangere vrouwen in.

Daarom moet je, als je zeevruchten in je dieet wilt opnemen, ze heel goed koken voor je ze eet.

4. Salades

Normaal vormen groenten en fruit geen gevaar voor de gezondheid van zwangere vrouwen of de foetus. Maar als groenten niet goed gewassen worden, kunnen een aantal micro-organismen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken op het oppervlak achterblijven.

Hoewel dit zelden voorkomt, kan het tijdens de zwangerschap grote risico’s opleveren. Daarom moeten ze met de juiste hygiënische maatregelen tot een minimum beperkt worden.

5. Eet geen mayonaise als je uit eten gaat

Sauzen worden ook afgeraden om tijdens de zwangerschap buitenshuis te eten, althans die met rauwe eieren als hoofdbestanddeel. Bijvoorbeeld mayonaise. Deze bereiding kan binnenin salmonella bacteriën bevatten, die snel het spijsverteringskanaal infecteren.

Om dit soort intoxicatie te voorkomen, kun je mayonaise het beste met gepasteuriseerd ei bereiden. In elk geval, en uit voorzorg, kun je deze bereiding beter niet buitenshuis consumeren.

Mayonaise kun je beter vermijden tijdens de zwangerschap

6. Grote vis

Visconsumptie wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, maar grote vissen kunnen gevaarlijk voedsel worden. Dat komt omdat ze kwik in hun vlees ophopen. Dit is een zwaar metaal en erg schadelijk voor de foetus en voor de moeder.

Pas op voor gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap

Zoals je gezien hebt, zijn er een aantal voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap, vooral als je buitenshuis eet.

Hoewel restaurants een aantal maatregelen nemen om vergiftiging tot een minimum te beperken, kun je het eten van die voedingsmiddelen die mogelijk schadelijk zijn toch beter vermijden. Vooral in de levensfase waarin de gezondheid kwetsbaarder is.

Houd er tot slot rekening mee dat er verschillende producten zijn die tijdens de zwangerschapsmaanden beperkt zijn. Als je hierover twijfels hebt, vraag het dan aan je specialist. Zo kun je je dieet optimaliseren en zorgen voor een goede ontwikkeling van je ongeboren baby. Wellicht ook interessant voor jou

Voeding voor zwangere vrouwen: een gids
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Voeding voor zwangere vrouwen: een gids

In dit artikel vind je de juiste voeding voor zwangere vrouwen. Het juiste soort dieet volgen als je zwanger bent, is belangrijk voor de groei van ...  • Madjunkov M, Chaudhry S, Ito S. Listeriosis during pregnancy. Arch Gynecol Obstet. 2017 Aug;296(2):143-152. doi: 10.1007/s00404-017-4401-1. Epub 2017 May 23. PMID: 28536811.
  • Paquet C, Yudin MH. No. 285-Toxoplasmosis in Pregnancy: Prevention, Screening, and Treatment. J Obstet Gynaecol Can. 2018 Aug;40(8):e687-e693. doi: 10.1016/j.jogc.2018.05.036. PMID: 30103893.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.