6 tips voor een veilige zwangerschap na een miskraam

Na een miskraam kunnen koppels bang zijn om weer zwanger te worden. In het artikel van vandaag kijken we naar 6 aanbevelingen voor een veilige zwangerschap na een miskraam.
6 tips voor een veilige zwangerschap na een miskraam
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Een veilige zwangerschap is voor veel vrouwen een zorg, vooral na het doormaken van de moeilijke ervaring van een miskraam. Het eerste wat vrouwen moeten doen, is ervoor zorgen dat de oorzaak van hun verlies is opgelost of behandeld.

Dan is de volgende stap om hun lichaam te laten herstellen, terug te keren naar normaal en zich op een nieuwe zwangerschap voor te bereiden.

Dit proces kost tijd, aandacht en fysieke en psychologische zorg zijn dus nodig om ervoor te zorgen dat beide ouders voorbereid zijn. Artsen bevelen daarom een reeks onderzoeken aan die helpen om de oorzaak van een miskraam te achterhalen.

Met deze resultaten kunnen artsen dan de middelen bepalen die nodig zijn om problemen aan te pakken die toekomstige zwangerschappen kunnen beïnvloeden.

“Een miskraam is het spontane verlies van een zwangerschap vóór de 20e week… De meeste miskramen komen voor, omdat de foetus zich niet normaal ontwikkelt. Ongeveer 50 procent van de miskramen wordt met extra of ontbrekende chromosomen geassocieerd.

Meestal zijn chromosoomproblemen het gevolg van fouten die toevallig optreden wanneer het embryo zich deelt en groeit, dit zijn geen problemen die van de ouders geërfd zijn.
– Mayo Clinic –

Hoe een veilige zwangerschap na een miskraam te hebben

1. Geef jezelf de tijd om emotioneel te herstellen

Verdrietige vrouw na een miskraam

Een miskraam kan gevoelens van intense angst, schuld en verlies veroorzaken. Natuurlijk zijn dit niet de gevoelens waarmee je je volgende zwangerschap wilt beginnen.

Houd er ook rekening mee dat hoe langer je zwangerschap was toen je het verlies door moest maken, hoe langer het duurt voordat je emotioneel geneest.

2. Zorg dat er geen schade aan je voortplantingsorganen is

Na een miskraam kunnen schade en infecties in de interne organen van een vrouw optreden. In extreme gevallen is er zelfs een risico op verminderde vruchtbaarheid of verlies van vruchtbaarheid.

Het is daarom belangrijk om je gynaecoloog te raadplegen om fysiologische problemen uit te sluiten. Je arts kan onder andere de volgende medische onderzoeken aanbevelen om de oorzaak van eerdere miskramen te achterhalen en deze in de toekomst te voorkomen.

  • Bloedonderzoek. Hiermee kan je arts je immuunsysteem en de hormonale balans onderzoeken die voor een veilige zwangerschap nodig is.
  • Genetische tests. Genetische tests zullen ervoor zorgen dat duidelijk wordt of de chromosomen van jou en je partner niet de oorzaak van een miskraam zijn.
  • Echografie. Om de buik van de vrouw te inspecteren.
  • Hysteroscopie. Om de eileiders en de baarmoeder van een vrouw te observeren.
  • Contrast echo. Hiermee kunnen artsen controleren of de baarmoeder in goede staat is.

Het is ook belangrijk om lang genoeg te wachten totdat je menstruatiecyclus weer regelmatig is, vooral de luteale fase. Als je weer zwanger wilt worden, dan moet je baarmoeder namelijk gezond en sterk zijn en moet je een normaal oestrogeenniveau hebben.

3. Zwangerschap na een miskraam: prenatale vitamines

Bij het plannen van de conceptie van een baby bevelen experts ook aan dat vrouwen goede prenatale vitamines nemen. Op deze manier verhoog je namelijk de hoeveelheid en kwaliteit van de essentiële voedingsstoffen die baby’s voor hun ontwikkeling nodig hebben.

Je kunt vrij verkrijgbare vitamines zoeken of je arts om een recept vragen. De belangrijkste elementen die je lichaam nodig heeft, zijn onder andere foliumzuur, calcium en ijzer.

4. Vermijd thuis en op het werk overmatige lichamelijke inspanning

Dagelijkse huishoudelijke taken kunnen ook gevaarlijk zijn als je zwanger bent. Vermijd ook blootstelling aan chemische stoffen en het tillen van zware voorwerpen.

Het gebruik van krukken of ladders om objecten te bereiken vormt ook een risico, net als het oppakken van afval dat giftige componenten bevat. Zorg er ook voor dat je niet te lang achter elkaar blijft staan, vooral niet in de buurt van een gasfornuis of oven.

5. Controleer je gewichtsveranderingen

Je lichaam heeft als het om een veilige zwangerschap gaat meer voedingsstoffen nodig. Het is daarom normaal om een paar kilo aan te komen. Het is echter belangrijk dat je ervoor zorgt dat je gewichtstoename gezond is.

Als je te veel aankomt, dan is het moeilijker om het daarna te verliezen. Als je echter niet voldoende aankomt, loopt je baby het risico van onvoldoende groei bij de geboorte.

6. Zwangerschap na een miskraam: verbeter je voedingsgewoonten

Vrouw praat over verdriet

Naast het drinken van veel water, moet je zeker elke dag zes uitgebalanceerde maaltijden eten. De meest aanbevolen voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen zijn de voedingsmiddelen die rijk aan foliumzuur zijn.

Deze omvatten onder andere:

  • granen
  • asperges
  • linzen
  • vis
  • sinaasappels

Vergeet niet dat foliumzuur aan de goede ontwikkeling van baby’s bijdraagt.

Bovendien moet je ook je inname van cafeïne tijdens de zwangerschap beperken. Als je tussendoor iets wilt eten, kies dan voor gezonde opties zoals fruit, die natuurlijke suikers bevatten die je energieniveau verhogen.

Deze aanbevelingen zullen je helpen bij een veilige zwangerschap na een miskraam. Onthoud dat, voordat je probeert om zwanger te worden, je emotioneel voorbereid moet zijn om een zorgzaam en bevredigend proces voor jou, jezelf en je toekomstige kind te garanderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.