7 veelgemaakte fouten in de opvoeding

Het voorkomen van veelgemaakte fouten in de opvoeding kan ervoor zorgen dat je een betere ouder wordt. 
7 veelgemaakte fouten in de opvoeding
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 18 juli, 2019

Veel ouders zijn onzeker en angstig over het maken van fouten in de opvoeding. Dit komt doordat ze niet weten hoe ze hun kinderen het best kunnen begeleiden en hoe ze ze moeten disciplineren.

De meest voorkomende vragen zijn onder andere: “Hoe zorg ik dat mijn kind naar me luistert?” “Ben ik te streng, te gebiedend of te toegeeflijk?”

Veelgemaakte fouten in de opvoeding

Het kan handig zijn om de fouten te kennen die je niet moet maken in de opvoeding. Deze voorzorgsmaatregel zal ervoor zorgen dat je geen emotionele schade aan je kind toebrengt. Onthoud dat kinderen niet op kunnen groeien zonder begeleiding of rolmodel.

1. Ongelijkheid in autoriteit

Een van de grootste fouten komt voor wanneer ouders niet dezelfde regels hebben voor hun kinderen. Als kinderen tegenstrijdige regels hebben, weten ze niet welke ze moeten volgen. Als gevolg voelen ze zich gedesoriënteerd, zonder duidelijke reden.

Het is beter om tegen je kind te zeggen dat je het even gaat bespreken en dat hij later een antwoord krijgt wanneer jij en je partner niet op één lijn liggen. Dit zorgt er ook voor dat het lijkt alsof de familie een solide en betrouwbare eenheid is.

2. Een gebrek aan continuïteit in de opvoeding

Ouders moeten hun manier van disciplineren niet laten beïnvloeden door hun gemoedstoestand. Met andere woorden, je moet je kind niet toestaan om zich op een bepaalde manier te gedragen afhankelijk van of je je gelukkig, boos of moe voelt. 

Wanneer dit wel gebeurt, krijgen kinderen gemengde signalen. Ouders moeten onthouden dat je het opvoeden van kinderen vereist dat ze te allen tijde eerlijk en rationeel blijven.

Een boze vader

3. Het gebruik van denigrerende uitspraken tegen je kinderen

Helaas gebeurt het vaak dat ouders respectloos tegen hun kinderen praten. Ze zeggen bijvoorbeeld, “Ik wist dat je dat ging breken,” of “Je stelt me altijd teleur.”

Volwassenen moeten proberen in hun rol te blijven en hun houding onder controle te houden, ook wanneer een kind hen uitdaagt.

4. Niet aan beloftes houden

Veel kinderen voelen zich ontmoedigd en teleurgesteld wanneer hun ouders hun cadeaus beloven, maar zich niet aan de belofte houden. Ouders kunnen het bijvoorbeeld als beloning gebruiken om hun kinderen aan te moedigen om het goed op school te doen, huistaken te doen of zich simpelweg goed te gedragen.

Wanneer het kind dit doel bereikt heeft, geven de ouders echter niet altijd de beloning. Volwassenen moeten altijd realistisch blijven wanneer ze een beloning aanbieden en zich natuurlijk aan hun beloftes houden.

5. Geen duidelijke grenzen hebben in de opvoeding

Een veelgemaakte fout in de opvoeding is het niet hebben van duidelijke richtlijnen. Als gevolg hebben ouders geen consistente en duidelijke grenzen.

Wanneer kinderen nog klein zijn, is het makkelijker om problemen op te lossen. Deze autoriteit gaat echter verloren wanneer de kinderen in de puberteit komen.

Dit maakt het moeilijker voor ze om niet over de grens heen te gaan. Maak duidelijke regels waar je kinderen zich aan kunnen houden.

Ouders moeten hun regels niet laten beïnvloeden door hun gemoedstoestand.

6. Bevriend zijn met kinderen

Je moet je kinderen niet behandelen als vrienden, omdat je in je rol als ouders moet blijven. Kinderen hebben het autoritaire figuur nodig van een ouder. Natuurlijk moeten ouders hun kinderen wel eerlijk behandelen en moet er sprake zijn van wederzijds vertrouwen.

7. Slechte voorbeelden geven

Over het algemeen willen ouders niet dat hun kinderen slechte dingen doen. Het gebeurt soms echter wel dat kinderen zien dat hun ouders deze ‘slechte dingen’ zelf wél doen.

Inconsistentie is schadelijk en werkt averechts bij kinderen. Wanneer je een slecht voorbeeld aan je kind geeft, wordt ook het autoritair figuur en de morele kracht vermindert.

Vader en zoon

Tips voor het opvoeden van kinderen

Als laatste zullen we je een aantal tips geven die je kunt gebruiken zodat je deze veelvoorkomende fouten in de opvoeding niet maakt.

  • Stel duidelijke en redelijke grenzen.
  • Kinderen hebben structuur, orde en vaste regels nodig.
  • Laat kinderen de gevolgen van hun acties ervaren. Dit is namelijk bevorderlijk voor hun autonomie en onafhankelijkheid.
  • Geef ze huishoudelijke taken, afhankelijk van hun leeftijd.
  • Sta geen vervelend gedrag toe dat zorgt voor slechte gewoontes in de toekomst.

Kortom, frequente fouten in de opvoeding kunnen leiden tot slecht gedrag dat voortduurt tot in de volwassenheid. Door deze veelgemaakte fouten te identificeren, kun je ze vermijden en je kinderen een betere opvoeding bieden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.