Hoe voedselvergiftiging in de zomer te voorkomen?

Leer hoe je voedselvergiftiging in de zomer kunt voorkomen. Warmte en een slechte behandeling bevorderen de groei van bacteriën in voedsel.
Hoe voedselvergiftiging in de zomer te voorkomen?
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 22 december, 2022

Voedselvergiftiging is een symptomatische ziekte die wordt veroorzaakt door de consumptie of hantering van voedsel dat giftige stoffen bevat. Wist je dat met de komst van hitte het risico op voedselvergiftiging toeneemt ? Daarom willen wij je adviseren hoe je voedselvergiftiging in de zomer kunt voorkomen.

Houd er rekening mee dat het wereldwijd 600 miljoen mensen treft. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door de consumptie van vis en eieren. Herinner je je het geval van listeria nog dat vorig jaar plaatsvond als gevolg van gemalen biefstuk?

Verder kan dit niet alleen gebeuren als je uit eten gaat, maar vindt het merendeel van de gevallen van voedselvergiftiging thuis plaats. Waarom? Vanwege de neiging die we hebben om voedsel verkeerd te ontdooien, in slechte omstandigheden te bewaren en van de ene plaats naar de andere te verplaatsen zonder de toepasselijke normen voor elk product te respecteren.

Het gaat ook om de bereiding en daaropvolgende bewaring op de juiste temperatuur. Dit wordt namelijk vaak onderschat, vooral bij het meenemen van voedsel naar bijvoorbeeld het strand of naar het zwembad. Wil je weten of jij het goed doet? Lees verder en kom erachter.

Vrouw die op het strand gezond voedsel eet dat thuis wordt bereid om voedselvergiftiging te voorkomen.

Winkelen zonder risico op voedselvergiftiging

Ook al lijkt het misschien niet zo, het begint allemaal met de aankoop van de producten op de markt of in de supermarkt. De eerste stap is namelijk om de volgorde te bepalen waarin we het voedsel gaan kopen, te beginnen met droog voedsel, gevolgd door vers en tot slot bevroren voeding, om te voorkomen dat we de koudeketen onderbreken.

Als je een consument bent van ingeblikt voedsel, zorg er dan voor dat de blikken geen deuken hebben. In het geval van vacuümverpakte producten, check dat ze goed afgesloten zijn. Ook moeten alle voedingsmiddelen worden geëtiketteerd met de houdbaarheidsdatum en hoe ze moeten worden bewaard.

Als je je boodschappen mee naar huis neemt, doe dan diepvriesproducten in aparte zakken om ze koud te houden en probeer snel naar huis te gaan.

Als je eenmaal thuis bent, bewaar je alles op de juiste plaats in de koelkast en vriezer, die vaak moeten worden schoongemaakt. Houd er rekening mee dat de koelkast op 4ºC moet staan en de vriezer op -18ºC.

We raden je ook aan om het voedsel dat het snelst over is, vooraan te plaatsen en rauw en gekookt voedsel in aparte ruimtes en beschermd in gesloten containers te bewaren. Je kunt het advies over het bewaren van voedsel in de koelkast raadplegen op de officiële overheidswebsites voor verschillende landen.

Verpak het voedsel ook bij het invriezen in porties voor consumptie; droog het van tevoren en label het met de naam en datum van invriezen.

Vier basisregels

De volgende stap is het bereiden van het voedsel voor koken en consumptie. Hiervoor hebben we de volgende vier regels:

  1. Reinig en desinfecteer. Het is belangrijk om je handen te wassen met water en zeep voor, tijdens en na het hanteren van rauw voedsel, naar het toilet gaan, je neus snuiten, enz. Doe hetzelfde met keukengerei en oppervlakken. Deze regel is bepalend bij rauwe vis, zoals sushi en ceviche.
  2. Scheid rauw voedsel van gekookt voedsel. Rauw voedsel heeft een hoger watergehalte, waardoor het vatbaar is voor de vermenigvuldiging van pathogene micro-organismen. Hoewel ze met het blote oog onmogelijk te zien zijn, zijn ze er altijd.
  3. Kook je eten goed. Hierbij moet je temperaturen boven 65-70ºC bereiken.
  4. Koel zo snel mogelijk als je het niet onmiddellijk consumeert.

Het is noodzakelijk om voedsel 24 uur voor gebruik in de koelkast te ontdooien. Doe dit niet bij kamertemperatuur of onder de kraan. Houd er rekening mee dat je het voedsel in een bak moet doen waar het water uit kan druppelen.

Hoe voorkom je voedselvergiftiging bij de strandbar en op het strand?

Ten eerste, als je naar een restaurant gaat, wees dan voorzichtig met maaltijden die eieren bevatten, vooral als ze rauw zijn. Zorg ervoor dat ze gepasteuriseerde eieren hebben gebruikt of dat ze gekoeld bewaard zijn en vanaf die dag vers zijn. Dit is belangrijk bij mayonaise en smeuïge omeletten. Het is ook een slecht idee om rauw vlees of vis zoals ceviches of tartaar met een vreemde smaak of geur te consumeren.

Ten tweede, als je je lunchbox mee naar het strand neemt, probeer hem dan in een koelbox te doen en vermijd rauwe eieren. Als je van omeletten houdt, probeer ze dan goed te koken en koud te houden. Volg bij het bereiden van dit gerecht de hygiëneregels die in het vorige gedeelte zijn uitgelegd.

Het belang van het voorkomen van voedselvergiftiging in de zomer

Zoals je hebt gezien, is het heel gemakkelijk om voedselvergiftiging te krijgen. Voedsel is namelijk vatbaar voor de ontwikkeling van bacteriën en toxines. Deze vergiftigingen kan men echter vermijden door adequate richtlijnen voor hygiëne, hantering en opslag te volgen. Zowel thuis als daarbuiten is het belangrijk om hiermee rekening te houden.

Tot slot willen we dat je begrijpt dat zwangere vrouwen, kinderen en ouderen een hoger risico lopen om ernstigere voedselvergiftiging te ervaren. Hoewel het meestal misselijkheid, braken en diarree veroorzaakt, beïnvloedt het ook het zenuwstelsel en kan het misvormingen en hersenbeschadiging bij de foetus en zelfs de dood veroorzaken.

Het is dus essentieel om voorzichtig te zijn bij het bereiden van voedsel en bij het kiezen van wat je eet om de gezondheidsgevolgen voor de meest kwetsbaren te minimaliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Generalitat de Cataluña. Enfermedades de transmisión alimentaria. 
  • AESAN (Asociación Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición). (2020) Prevenir las intoxicaciones en verano. 
  • Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria . Cuatro normas para preparar alimentos seguros. 
  • Generalitat de Cataluña. (2019) Higiene, conservación y preparación de alimentos. 
  • Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria y Agencia Catalana de Consumo. Consejos para la preparación de alimentos con huevo. 
  • Beatriz Robles. (2020) Come seguro comiendo de todo. Editorial Planeta. España: 1ªEdición. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.