Kun je gerookte zalm eten als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen te beperken wegens hun microbiologisch risico. Dus, is het veilig om gerookte zalm te consumeren als je zwanger bent?
Kun je gerookte zalm eten als je zwanger bent?

Laatste update: 05 december, 2021

Gerookte zalm is een voedingsmiddel dat verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Maar tijdens de zwangerschap moet je er zeker van zijn dat je een reeks veranderingen in je dieet aanbrengt, waaronder het beperken van dit voedsel. Dit komt omdat het bacteriën kan bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de moeder en de foetus.

Het is belangrijk om te bedenken dat vrouwen tijdens de zwangerschap meer dan ooit op voedselhygiëne moeten letten. Vergiftiging buiten de zwangerschap kan mild zijn. In dit stadium is het echter mogelijk het leven van de baby in gevaar te brengen. Lees daarom verder om meer te weten te komen over de gevaren van gerookte zalm als je zwanger bent.

Kun je gerookte zalm eten als je zwanger bent?

Kun je gerookte zalm eten als je zwanger bent

Ondanks het hoge gehalte aan omega 3, een voedingsstof waarvan aangetoond is (Engelse link) dat ze gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid, kan gerookte zalm niet gegeten worden tijdens de zwangerschap.

Het rookproces is niet voldoende om de afwezigheid van microbiologisch risico te garanderen. Om alle microben te doden moet je de temperatuur van het product verhogen, en dat lukt niet met deze vorm van verwerking.

Onder de ziekteverwekkende kiemen die in gerookte zalm kunnen voorkomen, valt listeria op. Dit is een bacterie die vroeggeboorte of de dood van de foetus kan veroorzaken. Het komt ook voor in rauw vlees, in besmet water en zelfs in melk die geen sterilisatieproces heeft ondergaan.

Het is het beste om de inname van elke soort rauw of ondergekookt vlees of vis tijdens de zwangerschap te beperken. Deze producten vormen meestal geen gevaar voor een normale volwassene, maar ze zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Een intoxicatie die diarree en uitdroging veroorzaakt, kan de juiste voeding van de foetus in gevaar brengen, evenals zijn latere ontwikkeling.

Het is belangrijk op te merken dat sommige deskundigen suggereren dat het vooraf 3 dagen invriezen van gerookte zalm het risico op vergiftiging vermindert. Er zijn echter ook artsen die deze praktijk afraden. Het is het beste om de vis in deze periode grondig te koken om geen onnodige risico’s te nemen.

Hoe kun je vis eten tijdens de zwangerschap?

Het is duidelijk dat het eten van vis gunstig is tijdens de zwangerschap. Blauwbaars bijvoorbeeld bevat gezonde vetzuren voor de moeder en de foetus. Een voorbeeld is de eerder genoemde omega 3, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Je moet er echter altijd voor zorgen dat je de vis goed kookt, ook helemaal van binnen.

Ook moet uiterst voorzichtig omgesprongen worden met die vissoorten die vatbaar zijn voor besmetting met anisakis. Een van de meest voorkomende gevallen is heek. Die moet van tevoren ingevroren worden en je moet ervoor zorgen dat er geen resten van de parasiet of larven in zitten.

Hoe zit het met rauwe vis?

Met rauwe vis gebeurt hetzelfde als met gerookte vis. De laatste jaren is het opnemen van sushi in het dieet populair geworden, net als andere bereidingen waarin bepaalde vis zonder voorafgaande bereiding wordt gebruikt. Hoewel men ze onder normale omstandigheden als veilige gerechten beschouwt, mag je het verhoogde risico op infecties voor zwangere vrouwen niet riskeren.

Zwangerschap is een levensfase waarin je meer dan ooit op je voeding en levensstijl moet letten. Het is ook raadzaam om worsten en zelfs sommige culinaire specerijen te schrappen. Zo garandeer je dat de foetus zich optimaal ontwikkelt, zonder veranderingen in de toevoer van voedingsstoffen die zijn welzijn kunnen beïnvloeden.

Gerookte zalm, een verboden voedingsmiddel tijdens de zwangerschap

Een zwangere vrouw kookt zalm

Zoals je gezien hebt, is het geen goed idee om gerookte zalm te consumeren als je zwanger bent. Deze vis kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de moeder en de foetus. Daarom moet je altijd een juiste bereiding garanderen voordat je het eet, in ieder geval zolang de zwangerschap duurt.

Ook moet je elk stuk vis of vlees goed koken – niet alleen zalm. Je moet ervoor zorgen dat vis en vlees een temperatuur van meer dan 70 graden in het voedsel bereiken. Op die manier worden de micro-organismen vernietigd en blijft de hygiënische veiligheid van het product behouden. Wellicht ook interessant voor jou

De relatie tussen vitamine D en zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De relatie tussen vitamine D en zwangerschap

Wist je dat er een verband is tussen vitamine D en zwangerschap? Begrijp waarom u tijdens de zwangerschap optimale niveaus moet handhaven.  • Food Safety Gov. Personas en riesgo: embarazadas. U. S. Department of Health and Human Services. Septiembre 2020.
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. Disponible en: https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Martins, B. P., Bandarra, N. M., & Figueiredo-Braga, M. (2020). The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Critical reviews in food science and nutrition60(9), 1431–1446. Disponible en: https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1573800.
  • Mayo Clinic. Pregnancy and fish: what’s safe to eat? Diciembre 2021.
  • Novoslavkij A, Terentjeva M, et al. Major foodborn pathogens in fish and fish products: a review. Annals of Microbiology. Mayo 2015. 66: 1-15.
  • U. S. Department of Agriculture and U. S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9th Edition. Diciembre 2020.
  • U. S. Food and Drug Administration. Advice about eating fish for those who are pregnant or breastfeeding and children aged 1 to 11 years. Junio 2022.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.