Je mentaal voorbereiden op de zwangerschap, hoe doe je dat?

Tijdens de zwangerschap is het niet alleen belangrijk om je lichamelijke gezondheid op peil te houden, maar ook je geestelijke gezondheid. Vandaag vertellen we je hoe je je mentaal kunt voorbereiden op de zwangerschap.
Je mentaal voorbereiden op de zwangerschap, hoe doe je dat?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste zorg voor zwangere vrouwen heeft te maken met hun lichamelijke toestand. Maar we mogen niet vergeten dat de psychologische en emotionele toestand van de aanstaande moeder ook heel belangrijk is voor haar welzijn en dat van haar baby. We zijn het er allemaal over eens dat zwangerschap een wonderlijke en magische fase is, die de ontwikkeling van het leven in ons voorstelt. Gedurende 9 maanden bereidt ons lichaam zich voor om een baby te ontvangen. Maar ook onze geest krijgt te maken met bepaalde emotionele moeilijkheden waar we aandacht aan moeten besteden. Dus, hoe moet je je mentaal voorbereiden op een zwangerschap? In dit artikel vertellen we je er alles over. Mis het dus niet!

Waarom is het zo belangrijk dat vrouwen zich mentaal voorbereiden op de zwangerschap?

Vanaf het moment dat we te weten komen dat we moeder worden, beginnen de veranderingen zich beetje bij beetje af te tekenen. Daarom is het belangrijk om geest en lichaam voor te bereiden op deze nieuwe etappe en de uitdagingen ervan.

Hoewel de meeste medische adviezen over verzorging gericht zijn op de lichamelijke gezondheid van de zwangere vrouw, is het voor vrouwen essentieel om ook voor hun emotionele gezondheid te zorgen. Beide zijn namelijk essentieel voor het welzijn.

Emotionele zorg beperkt zich niet tot een bezoek aan een psycholoog om je twijfels, tegenstrijdige emoties, of typische zwangerschapszorgen op te lossen. Het gaat veeleer om het verwerven van de nodige hulpmiddelen om de enorme uitdaging die voor je ligt aan te kunnen.

Elke vrouw, of ze nu vooraf al last heeft van emotionele problemen of niet, moet voldoende hulp krijgen om de veranderingen die het moederschap teweegbrengt het hoofd te kunnen bieden. Zwangerschap verandert je leven namelijk voorgoed. Daarom is het belangrijk je er op een gezonde manier aan aan te passen.

Je mentaal voorbereiden op de zwangerschap

“Tijdens de zwangerschap zijn er twee lichamen, het ene binnen het andere. Twee mensen die onder één huid leven.”
– Joan Raphael Leff-

Mentaliseren om moeder te worden

Er zijn veel dingen die we kunnen doen om mentaal voorbereid te raken op de zwangerschap en we vertellen je er hieronder over. Let dus goed op!

Doe activiteiten die angst en dagelijkse stress verminderen om je mentaal voor te bereiden

Stress is voor niemand goed, dat is duidelijk. Onder de nadelen ervan heeft het onder andere een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Daarom is het belangrijk om aan stress te werken vanaf het moment vóór de conceptie en met deze dynamiek door te gaan tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je dat doen? Door een van de volgende strategieën:

  • Ontspanningstechnieken
  • Diep ademhalen
  • Mindfulness
  • Yoga voor zwangere vrouwen

Deze activiteiten verbeteren niet alleen de stress, maar kalmeren ook de angst en leren ons in het heden te leven, zonder voortdurend aan de toekomst te denken.

Bedenk dat het leven totaal verandert met de komst van de baby en dat de stress toe zal nemen. Daarom is eraan wennen om 10 tot 30 minuten per dag aan ontspanning te wijden een heel positieve gewoonte voor alle leden van het toekomstige gezin.

Bereid je voor op verandering

Zwangerschap brengt bij vrouwen veel veranderingen teweeg, sommige positief en andere minder. Maar je moet je concentreren op de positieve aspecten en proberen die gedachten over wat we verloren hebben opzij te zetten.

Het is belangrijk van de zwangerschap te genieten voor de prachtige fase die het is. We zullen er in ons leven namelijk maar een paar keer van kunnen genieten.

Mentaal voorbereiden op de zwangerschap: onderhoud een goede communicatie met je partner

Vloeiende communicatie tussen beide partners is een heel belangrijk aspect om de geestelijke gezondheid van de aanstaande moeder te garanderen.

Daardoor kun je angsten, vreugden, zorgen en onzekerheden delen die te maken hebben met de zwangerschap of met wat nog komen gaat. Zelfs alles wat te maken heeft met de rol van je partner in de opvoeding van de baby.

Als je je gevoelens onder woorden kunt brengen, zul je je in deze nieuwe fase zekerder en beschermd voelen. Ook zal door deze vloeiende communicatie de band tussen de twee veel sterker kunnen worden.

Zorg voor ondersteuning

Een ander belangrijk aspect, naast communiceren met je partner, is jezelf omringen met een steunsysteem. Dat wil zeggen, familie, vrienden, of iedereen in de directe omgeving die je kan helpen. Zo kun je over je twijfels of angsten praten met degenen die deze situatie al hebben meegemaakt.

Dit steunsysteem zal ook na de bevalling van essentieel belang zijn. De moeder zal namelijk veel hulp nodig hebben op haar momenten van grootste vermoeidheid.

Zwangere vrouw heeft steun van vrienden en familie

Je mentaal voorbereiden op de zwangerschap: conclusie

“Geen taal kan de kracht en de schoonheid en de heldhaftigheid van de liefde van een moeder uitdrukken”.
-Edwin H. Chapin-.

Fysiek voor jezelf zorgen tijdens de zwangerschap is essentieel, maar de geestelijke gezondheid mag niet terzijde gelaten worden. Het welzijn van de moeder en van haar baby hangt er namelijk van af. Daarom is het belangrijk geleidelijk veranderingen in de dagelijkse routine aan te brengen, die je in staat stellen je beter te voelen.

Vergeet niet dat je lichaam en je geest in harmonie moeten zijn om in je armen het mooiste geschenk te ontvangen dat het leven je geven zal: je kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.