Ontdek waarom baby's bewegen in de baarmoeder

Baby's bewegen in de baarmoeder om hun botten en kraakbeen te helpen vormen en ontwikkelen. Daarom is het belangrijk er alles over te weten.
Ontdek waarom baby's bewegen in de baarmoeder
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Er is niets opwindender voor een moeder tijdens de zwangerschap dan te voelen hoe de baby in de baarmoeder begint te bewegen. Het is namelijk een manier om te weten dat het goed gaat met hun kleintje, dat het groeit en sterker wordt om spoedig in haar armen te liggen.

Maar als baby’s bewegen, is dat niet alleen om ons te herinneren dat ze er zijn. In feite reageren ze op een behoefte in de foetale ontwikkeling om hun botten en gewrichten te versterken. Een studie gepubliceerd (Engelse link) in het tijdschrift Development bevestigt dit. Laten we dus eens kijken waar het allemaal om gaat en hoe belangrijk het is dat baby’s in de baarmoeder bewegen.

In welke week zal ik mijn baby in de baarmoeder voelen bewegen?

Vanaf het moment dat een vrouw weet dat ze een baby verwacht, kan ze niet ophouden met nadenken over wanneer ze hem of haar zal voelen bewegen. Meestal betast ze haar buik op zoek naar een gevoel dat laat zien dat de baby er is, in haar buik.

De bewegingen van de baby in de baarmoeder beginnen tussen de 7 en 15 weken van de zwangerschap. Ze zijn heel mild en de baby is dan nog heel klein, zodat ze moeilijk op te merken zijn. Dan, rond week 20, tussen de vierde en vijfde maand, zul je je baby voor het eerst voelen bewegen.

Deze beweging in je baarmoeder zal heel zacht zijn, als kriebelen of het gevoel van vlinders. Beetje bij beetje zal het intenser en constanter worden, tot je ze voelt schoppen als ze zich omdraaien. Als de baby ouder is, worden de bewegingen energieker. Bovendien vergroot je je waarneming en ken je de routine en het slaapschema van de baby.

A woman smiling at her pregnant belly.

Over het algemeen voel je als je je baby voelt bewegen bewegingen van armen en benen, bewegingen van hoofd en kaak, zuigen en slikken, hikken, hand-gezicht contact, strekken, geeuwen, en draaien. Bovendien tonen moderne echo’s aan dat baby’s in de baarmoeder kunnen glimlachen, huilen en knipperen met hun ogen.

Deze bewegingen zullen intenser zijn tussen week 28 en 34. Na deze week zullen ze echter wat afnemen door het gebrek aan ruimte in je baarmoeder. Natuurlijk zul je ze altijd voelen, vooral bij voortbewegen of strekken.

Waarom is het belangrijk dat je baby in de baarmoeder beweegt?

Zoals we al vermeld hebben, bleek uit een studie in het tijdschrift Development dat de beweging van het embryo de moleculen aanzet die de cellen sturen die de botten en gewrichten zullen vormen, zodat ze sterke en functionele weefsels worden.

In hun onderzoek observeerden de wetenschappers de moleculaire veranderingen in de gewrichten van kippen- en muizenembryo’s, wat bij alle soorten op dezelfde manier werkt, waarbij ze de verschillen tussen twee groepen embryo’s evalueerden. Eén groep heeft vrije beweging en een controlegroep is geïmmobiliseerd. Bij de embryo’s die niet bewogen waren er botmisvormingen en veranderingen in de functionaliteit van botten en gewrichten.

Dr. Paula Murphy, die de leiding had over de studie, legde uit dat zonder beweging de cellen die het gewrichtskraakbeen moeten vormen bot vormen door een verkeerd moleculair signaal te ontvangen.

Dit is de reden waarom de bewegingen van de baby zo vroeg verschijnen, spontaan via reflexen uit het ruggenmerg. Dan, als de baby groeit, rond week 18, kunnen ze opzettelijke bewegingen maken die complexer en functioneler zijn.

Tegelijk maakt het vruchtwater, dat de baby omgeeft, deze bewegingen lichter en gemakkelijker. Op deze manier kan het bewegingsapparaat (Engelse link) goed groeien.

Tijdens de zwangerschap moet de baby in de baarmoeder bewegen om:

  • Het neuromusculaire systeem te versterken.
  • Voldoende botten en gewrichten te vormen en te versterken.
  • Ons toe te staan om de activiteit van de baby te evalueren, want het is een gemakkelijke manier om de baby zo te controleren.
  • De affectieve band tussen moeder, vader en baby te bevestigen.

Hoe stimuleer ik de beweging van mijn baby?

A woman smiling with her pregnant friend.

Baby’s zijn meestal erg actief ‘s middags en ‘s nachts, als de moeder rust. Hun bewegingen kunnen op bepaalde tijden constanter zijn. Naarmate je zwangerschap vordert, raak je gewend aan het ritme en de intensiteit van hun bewegingen en hun schoppen. Hoewel ze soms vervelend kunnen zijn, laten ze je weten dat het goed gaat met je baby.

Als je probeert ze aan het bewegen te krijgen, kun je ze wakker maken en stimuleren door rekening te houden met deze aanbevelingen:

  • Ga zitten, ontspan, en geniet van de verbinding. Je  kunt je buik strelen en tegen ze praten. Je baby zal zeker reageren.
  • Neem een zoete traktatie of wat chocolade. Glucose stimuleert namelijk hun bewegingen.
  • Zet zachte muziek op je buik, en het zal de baby aanmoedigen te bewegen.
  • Betrek je partner bij dit ritueel. Je baby zal het fijn vinden te weten dat mama en papa hem willen voelen bewegen.

Een van de manieren om het welzijn van je baby tijdens het derde trimester te controleren is door meerdere keren per dag gedurende een vaste tijd hun bewegingen en schopjes te evalueren. Als je na het stimuleren geen beweging voelt, moet je zo snel mogelijk naar de gynaecoloog gaan om een echografie te laten maken en na te gaan of alles goed gaat, want je baby moet in de baarmoeder bewegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.