Postpartum huidveranderingen en hoe ze te behandelen

Er zijn een aantal postpartum huidveranderingen waar je op moet letten. In het volgende artikel vertellen we je hoe je ze kunt behandelen en bestrijden.
Postpartum huidveranderingen en hoe ze te behandelen

Laatste update: 10 mei, 2022

Huidveranderingen treden niet alleen op tijdens de zwangerschap, maar ook in de periode na de bevalling. Hoewel sommige van deze lichamelijke veranderingen hinderlijk kunnen zijn, zijn er verschillende therapeutische mogelijkheden om postpartum huidveranderingen te verzachten en te behandelen. Ben je geïnteresseerd om ze te ontdekken? In het volgende artikel vertellen we je er meer over.

Postpartum huidveranderingen bij vrouwen

Na de geboorte van je kleintje is het essentieel om door te gaan met de verzorging van je lichaam. Je mag niet uit het oog verliezen dat het net heeft bijgedragen aan de ongelooflijke wording van een nieuw leven.

Volgens een publicatie (Engelse link) in The Journal of Family Medicine and Primary Care vertoont meer dan 90% van de zwangere vrouwen belangrijke veranderingen in hun huid. Daarom gaan we de meest voorkomende huidveranderingen na de bevalling met je delen, zodat je kunt nagaan of wat jou overkomt volkomen normaal is.

1. Huidverslapping

Postpartum huidveranderingen en hoe ze te behandelen
Slappe huid kan een potentieel negatieve factor voor het gevoel van eigenwaarde zijn, want vrouwen willen vaak dat hun lichaam weer wordt zoals het was voor ze kinderen kregen.

De meeste huidveranderingen die zwangere vrouwen ervaren verdwijnen na de bevalling, in verschillend tempo. Huidverslapping is echter een van de veranderingen die de neiging heeft in de loop van de tijd te blijven bestaan.

Dit gebeurt omdat de huid uit elastine en collageen bestaat. Beide vezels zetten tijdens de zwangerschap sterk uit en kunnen breken als ze tot het uiterste uitzetten. Ook kunnen ze, eenmaal uitgezet, niet meer in hun oorspronkelijke staat terugkeren.

Deskundigen geloven dat collageen tot 10 keer uitgerekt kan worden zonder de vezels waaruit het bestaat te beschadigen.

Het is essentieel dat we verduidelijken dat er weliswaar behandelingen bestaan om de elasticiteit van de huid en de spiertonus te herstellen, maar dat beide processen tijd kunnen vergen. Bedenk dus dat een slappe huid een van de moeilijkst te bestrijden huidveranderingen na de bevalling is.

Enkele van de therapeutische mogelijkheden die je kunnen helpen om huidverslapping tegen te gaan zijn onder andere de volgende:

  • Doe een aërobe bewegingsroutine om de spieren te versterken en vet te verbranden. Bijvoorbeeld zwemmen, stevig wandelen, fietsen, of joggen. Overleg altijd met je arts voordat je een activiteit opneemt.
  • Zorg voor een goede staat van hydratatie. Water helpt de huid namelijk te hydrateren en bevordert de elasticiteit.
  • Laat je masseren met oliën. Sommige etherische oliën kunnen bijdragen tot het herstel van de huid.
  • Eet gezonde vetten en eiwitten. Eiwitten leveren het collageen dat nodig is voor de spierontwikkeling. De behoefte aan deze voedingsstof is echter individueel en varieert naar gelang de lichamelijke activiteit die je beoefent en je gewicht en lengte.
  • Doe aan krachttraining om je spieren vorm en stevigheid te geven.

2. Droge huid

Na de bevalling is een van de meest opvallende veranderingen van je huid het gebrek aan hydratatie, wat tot uiting komt in het gebrek aan glans en vitaliteit. Daarom moet je huid voldoende gehydrateerd worden, zowel van binnen als van buiten.

De consumptie van vloeistoffen is essentieel (Engelse link), nog meer als je borstvoeding geeft. Je moet daarom minstens 2 liter water per dag drinken. Gezond eten helpt ook om een droge huid tegen te gaan. In feite kunnen voedingsmiddelen met antioxidanten, mineralen en vitaminen de collageenproductie bevorderen.

Om de huid van buitenaf te hydrateren is het gebruik van essentiële plantenoliën of crèmes die stevigheid geven en de weefsels helpen herstellen aan te bevelen. Enkele voorbeelden daarvan zijn de volgende:

  • Arganolie.
  • Zoete amandelolie.
  • Crèmes met hyaluronzuur.
  • Emulsies met een hoog gehalte aan vitamine A, vitamine E of ureum.

3. Melasma in het gezicht, een van de meest voorkomende huidveranderingen na de bevalling

Tijdens de zwangerschap kunnen symmetrische hyperpigmentatievlekken in het gezicht ontstaan, die we zwangerschapsmelasma noemen.. Deze nemen een bruine tint aan en bevinden zich op de jukbeenderen, het voorhoofd of de bovenlip.

In de meeste gevallen hebben deze vlekken de neiging vanzelf te verdwijnen of te vervagen. Je arts kan je echter ook depigmenterende producten voorschrijven, zoals hydrochinon, of zachte peelingprocedures met delicate cosmetica.

Tot slot is het raadzaam elke dag zonnebrandcrème met een filter hoger dan 50 te gebruiken en het aanbrengen ervan elke twee uur te herhalen als je aan zonlicht wordt blootgesteld.

4. Zwangerschapsstriemen

Smeer de zwangere buik goed in, ook na de bevalling
Hoewel zwangerschapsstriemen een grote genetische component hebben, kunnen ze verzacht worden met het gebruik van vochtinbrengende crèmes vanaf het begin van de zwangerschap.

Zwangerschapsstriemen (Engelse link) zijn iets waar veel vrouwen last van hebben, niet alleen degenen die zwanger waren. Ze bestaan uit lineaire vlekken die op het huidoppervlak ontstaan als gevolg van het scheuren van collageenvezels door grote uitrekking.

Bovendien zijn de oorzaken die aanleg geven voor het ontstaan ervan hormonale veranderingen en een slechte hydratatie van de huid.

Je kunt het beste beginnen met de behandeling om ze te bestrijden als ze nog een roze kleur hebben. Dat is namelijk het beginstadium van hun ontwikkeling. Anders worden ze wit, en dat wijst erop dat het vezelige weefsel zich heeft geconsolideerd. Na dat punt zijn de effectieve therapeutische mogelijkheden ingrijpender.

Afhankelijk van het soort striae dat aanwezig is, kan de behandeling enkele van de volgende opties omvatten:

  • Rode striae: Er worden producten met rozenbottel, vitamine K, A, of E aangewezen, die bijdragen tot de aanmaak van collageen om de aangetaste huid te herstellen. Een van de fundamentele pijlers van de behandeling is de bestendigheid van de toepassing ervan meerdere malen per dag.
  • Witte striae: Dit tweede type vereist het gebruik van laser, microneedling, microabrasie, of collageen inductie therapie.

Preventie is de beste therapeutische optie

Het belangrijkste om de huid tijdens en na de zwangerschap te verzorgen is een constante en adequate verzorgingsroutine voor je lichaam en gezicht. Deze gewoonten omvatten het hydrateren van de huid, een gezond dieet, en ook het dagelijks en voortdurend gebruik van zonbescherming.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ciechanowicz P, Sikora M, Taradaj K, Ruta A, Rakowska A, Kociszewska-Najman B, Wielgoś M, Rudnicka L. Skin changes during pregnancy. Is that an important issue for pregnant women? Ginekol Pol. 2018;89(8):449-52. doi: 10.5603/GP.a2018.0077. PMID: 30215465.
  • Vora, R. V., Gupta, R., Mehta, M. J., Chaudhari, A. H., Pilani, A. P., & Patel, N. (2014). Pregnancy and skin. Journal of family medicine and primary care3(4), 318–324. https://doi.org/10.4103/2249-4863.148099
  • Palma L, Tavares Marques L, Bujan J, Monteiro Rodrigues L. El agua dietética afecta la hidratación y la biomecánica de la piel humana. Clin Cosmet Investig Dermatol . 2015;8:413-421

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.