Hoe gas verlichten na een keizersnede?

Gas na een keizersnede wordt veroorzaakt door de tijdelijke verlamming van de darm. We laten je zien hoe je het ongemak kunt verlichten.
Hoe gas verlichten na een keizersnede?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 26 mei, 2023

Gas na een keizersnede is een veel voorkomend symptoom in de postoperatieve periode. De meeste moeders klagen erover, omdat het het ongemak van de operatie en het postpartum vergroot. Daarom gaan we je vandaag vertellen over enkele maatregelen die je kunt nemen om deze kwaal te voorkomen en gas te verlichten na een keizersnede. Als je geïnteresseerd bent, lees dan verder!

Is gas na een keizersnede normaal?

Het is normaal om last te hebben van buikgas na een keizersnede, omdat het spontaan ontstaat door de verlamming van de darmen en zich daarin ophoopt. Dit verschijnsel treedt onvermijdelijk op als gevolg van de chirurgische ingreep en de epidurale anesthesie.

De aanwezigheid van gas in de darmen uit zich door krampen en buikpijn (met tussenpozen), waarvan de intensiteit matig tot hevig kan zijn. Sommige vrouwen beschrijven het als hevige pinnen en naalden of steken, die zich precies op de plaats van de operatie of elders in de buik bevinden.

Soms kan de pijn ook op andere plaatsen van het lichaam verschijnen, zoals in de rug, borst, sleutelbeenderen of schouders. Dit heet uitgestraalde pijn en hangt samen met het soort zenuwen dat in de buikholte geprikkeld wordt.

Hoe gas verlichten na een keizersnede

Is er een manier om gas na een keizersnede te vermijden?

Omdat darmimmobilisatie een te verwachten gebeurtenis is na epidurale anesthesie, is er weinig dat gedaan kan worden om gasvorming in de postoperatieve periode te vermijden. Er zijn echter 2 belangrijke aanbevelingen die helpen om het aanzienlijk te beperken:

  • Praat niet meteen na een keizersnede. Als we praten slikken we onwillekeurig lucht in en die hoopt zich op met de lucht (Spaanse link) die al in de darm vastgehouden is. Naarmate de uren verstrijken komt het spijsverteringskanaal weer in beweging en dan, als je in staat bent het gas weg te werken, kun je beginnen met praten.
  • Loop zo snel mogelijk. Een keizersnede is een complexe chirurgische ingreep die mobilisatie en lopen enkele uren kan verhinderen. Toch is het belangrijk te proberen zo snel mogelijk van positie in bed te veranderen, op te staan en te lopen. Zo zullen de darmen in beweging komen en wordt het uitdrijven van gassen gestimuleerd.

Hoe lang duren postpartum gassen?

Dit is heel wisselend en je moet weten dat ze meestal een paar dagen na de bevalling verdwijnen. Ze kunnen je echter nog een paar weken blijven hinderen, maar met veel minder intensiteit. Raadpleeg vooral je arts als dit ongemak in de kraamtijd erg vaak en intens is.

Hoe gas verlichten na een keizersnede?

Hoewel gas niet altijd te voorkomen is, kan het bij een keizersnede gelukkig wel verlicht worden. Vooral als je in staat bent te bewegen. Hier zijn wat handige tips om het ongemak te beperken. Let op!

Leg warme kompressen op je buik

Het is een goed idee om een warm kompres op deze pijnlijke plek te leggen om het te verlichten. Wees echter voorzichtig dat je het niet direct op de wond van de keizersnede legt, want dat kan de genezing tegenwerken.

Houd een evenwichtige voeding aan om gas te verlichten na een keizersnede

In de dagen na de keizersnede is het belangrijk op je voeding te letten. Enerzijds moet je aandacht besteden aan de kwaliteit van je voeding. Het eten van fruit en groenten is erg nodig voor een goed herstel, maar gefrituurd en ultra-bewerkt voedsel moet je vermijden.

Ook moet je de inname beperken van die voedingsmiddelen die de neiging hebben gas te veroorzaken, zoals peulvruchten, bloemkool, kool en zuivelproducten.

Anderzijds moet je enkele gewoonten rond de maaltijden aanpassen. Het is het beste overvloedige gerechten te vermijden en te kiezen voor meerdere keren per dag eten, in kleinere hoeveelheden, en voedsel heel goed kauwen. Ook moet je kiezen voor gegrild of gestoomd voedsel, om de spijsvertering lichter te maken.

Vergeet niet dat het belangrijk is om het drinken van drankjes met koolzuur, kauwgom, en roken te vermijden.

Zorg voor een goede hydratatie

Gehydrateerd blijven helpt om gas te verlichten, vooral bij het nuttigen van warme en hete dranken. Drink bij voorkeur water en houd er rekening mee dat de consumptie van koolzuurhoudende en bruisende dranken tijdens de postoperatieve periode sterk afgeraden wordt.

Een vrouw eet gezond
Houd een evenwichtige, gezonde voeding aan die rijk is aan fruit en groenten om de darmtransit te stimuleren en de gasproductie tijdens de postpartum periode te beperken.

Adem diep in

Naarmate de dagen verstrijken en de postoperatieve pijn afneemt, begin je diep diafragmatisch te ademen en rond te bewegen. Beide zullen helpen bij de afvoer van gas.

Neem houdingen aan die het uitdrijven van gas bevorderen

In het verlengde van het bovenstaande neem je, als je je daartoe in staat voelt, houdingen aan die de afvoer van gassen bevorderen, zoals de foetushouding.

Het is niet aan te raden lang op je rug te blijven liggen, want dat draagt bij tot de ophoping van gassen in het buikgebied. Vooral voortdurend bewegen, uit bed komen en ongeveer 5 of 10 minuten lopen helpt het ongemak te verlichten.

Bedenk dat de onbeweeglijkheid van het lichaam de grootste oorzaak is van gasvorming na een keizersnede.

Gasvorming na een keizersnede

Na de bevalling kunnen er veel ongemakken ontstaan, zoals buikpijn, vaginaal bloedverlies, gasvorming of constipatie. Die zijn allemaal te verwachten en gaan na verloop van tijd vanzelf over. Probeer echter een actieve communicatie met je arts te onderhouden, zodat hij je de nodige hulpmiddelen kan geven om de postpartum periode zo goed mogelijk door te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.